Zapewniamy naszym uczniom kształcenie zawodowe w dobrze wyposażonych pracowniach technologicznych oraz praktyczną naukę zawodu w renomowanych hotelach, restauracjach oraz innych dobrze prosperujących firmach.
Praktyczna nauka zawodu ma na celu pogłębienie i doskonalenie umiejętności praktycznych w danym zwodzie, m.in.
- pogłębienie wiadomości nabytych w szkole,
- zdobycie umiejętności praktycznego zastosowania posiadanych wiadomości teoretycznych;
- doskonalenie umiejętności praktycznych na różnych stanowiskach pracy,
- wykształcenie umiejętności pracy i współdziałania w zespole,
- przygotowanie do samodzielnej pracy i podejmowania decyzji;
- poznanie działalności firm funkcjonujących w warunkach gospodarki rynkowej;
- zapoznanie się z zakresem i rodzajem produkcji, usług oraz ich jakością i sprzedażą;
- opanowanie umiejętności posługiwania się dokumentacją gastronomiczną lub hotelową;
- doskonalenie umiejętności interpersonalnych;
- wyrobienie poczucia odpowiedzialności za jakość pracy;
- poszanowanie mienia;
- wyrobienie nawyków kulturalnej i uprzejmej obsługi klientów;
Od I-szej klasy na zajęciach w pracowniach technologicznych w zawodach Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technik Usług Kelnerskich, Technik Hotelarstwa oraz Branżowa Szkoła I stopnia w zawodzie kucharz i pracownik obsługi hotelowej, będą obowiązywały stroje służbowe uczniów; więcej informacji u wychowawców oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych.