Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich jest beneficjentem programu Erasmus+ i w ramach sektora Kształcenie i szkolenie zawodowe, akcja 1 Mobilność edukacyjna - Wyjazdy uczniów i kadry edukacyjnej realizuje projekt Staż, doświadczenie, sukces o wartości 58 337,00 Euro przyznanych ze środków Komisji Europejskiej. Nr projektu nadany przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji 2022-1-PL01-KA121-VET-000053759.
Projekt skierowany jest do 21 uczniów klas drugich i trzecich 2022/23 i będzie realizowany od 01.06.2022 - 31.08.2023 dzięki otrzymanej w 2021 akredytacji na realizację projektów staży zagranicznych w programie Erasmus+ na lata 2021- 27.
Projekt uwzględnia cele programu opisane w standardach jakości Erasmusa tj. włączenie i różnorodność, działania nienaruszające równowagi ekologicznej i odpowiedzialność za środowisko, edukację cyfrową oraz aktywne uczestnictwo w sieci organizacji Erasmus.
Dzięki udziałowi w projekcie uczniowie będą mogli odbyć miesięczne praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych i hotelarskich w Walencji (Hiszpania) dzięki czemu zdobędą praktyczne umiejętności zawodowe, rozwinąć kompetencje językowe, personalne oraz społeczne potwierdzone odpowiednimi certyfikatami i dokumentami, w tym dokument Euroopass Mobilność.
Celami jakie chcemy osiągnąć poprzez realizację projektu są:
1.Wzrost kompetencji zawodowych uczniów.
2. Wzrost kompetencji społecznych i interpersonalnych uczniów.
3. Wzrost międzynarodowego wymiaru szkoły i umiejętności organizacyjnych szkoły.
4. Wzrost prestiżu szkoły.
5. Wzrost umiejętności językowych uczniów.
Nasze działania projektowe wspierają:
05.09.2022 - Spotkanie Zespołu Projektowego (omówienie zasad rekrutacji i obiegu dokumentacji projektowej).
07.09.2022 - Spotkanie informacyjne dla kandydatów i kandydatek.
Terminarz rekrutacji:
12.09.- 27.09.2022 - I etap rekrutacji -składanie formularzy zgłoszeniowych do biblioteki szkolnej (kandydaci i kandydatki, którzy w tym czasie odbywają praktykę zawodową mogą składać zabezpieczone formularze w portierni ze wskazaniem przekazania ich do biblioteki);
28.09. - 07.10.2022 - przygotowanie dokumentacji do II etapu rekrutacji oraz ustalenie list do rozmów kwalifikacyjnych;
10.10-14.10.2022 - rozmowy kwalifikacyjne;
PRZYGOTOWANIE DO ROZMOWY KWALIFIKACYJNEJ:
- odpowiedni strój,
- język polski: umiętność uzasadnienia wyboru swojego zawodu (klasy), dalsze plany odnośnie kształcenia lub/i kariery zawodowej, jeżeli posiadasz już jakieś doświadczenia zawodowe (np. praktyki) jakie są twoje wrażenia, jeżeli jesteś w klasie gastronomicznej jak zaczęła się twoja przygoda z gotowaniem, jakie są twoje ulubione potrawy, które gotujesz a jakich chcesz się nauczyć gotować, jak radzisz sobie z sytuacjami kryzysowymi (np. stresem, konfliktem), jak współpracujesz w grupie, jakie są twoje mocne i słabe strony - ja wykorzystujesz swoje mocne strony, czy wiesz jak przebiegały poprzednie projkety i przed jakimi zadaniami stawali uczestnicy i uczestniczki, zainteresowania, sposoby spędzania czasu wolnego.
- język angielski: zainteresowania, sposoby spędzania czasu wolnego i wakacji, rodzina, plany na najbliższe dni, co robiłeś/ robiłaś ostatnio, doświadczenia kulinarne (grupa gastro).
Zrówno w języku polskim jak i angielskim liczy się przede wszystkim KOMUNIKATYWNOŚĆ, otwartość, szybkie reagowanie na pytania Komisji
19.10.2022 - ogłoszenie wyników rekrutacji;
25.10.2022 - ostateczne zatwierdzenie wyników rekrutacji.
26.10.2022, godzina 14:45 (spotkanie przy 202)- rozpoczęcie zajęć z przygotowania do mobilności (stażu zagranicznego);
30.09.2022 - projekt został objęty patronatem medialnym Edukacji Pomorskiej
https://www.cen.gda.pl/informacje/projekt-stazy-zagranicznych-staz-doswiadczenie-sukces,a,11887
02.11.2022, godzina 17:30 sala 6- spotkanie informacyjne dla zakwalifikowanych uczniów i uczennic oraz ich rodziców/ opiekunów prawnych. Omówienie regulaminu uczestnictwa, zasad finansowania projektu, etapy realizacji projektu, obowiązków uczestników/ uczestniczek projektu, spraw organizacyjnych.
02.11.2022 W związku z obowiązkiem Beneficjenta o informowaniu uczestników o przetwarzaniu danych osobowych wysłanie linków do uczestników i uczestniczek projektu oraz ich rodziców/ opiekunów prawnych na pocztę GPE z odpowiednim oświadczeniem. Jest to informacja o ochronie prywatności dla programów Erasmus+ i Europejski Korpus Solidarności, opracowana przez Komisję Europejską i znajdująca się pod adresem:
https://webgate.ec.europa.eu/erasmus-esc/index/privacy-statement
18.11.2022 - zajęcia jpk - podstawowe informacje o Hiszpanii i zarys historyczny
23.11.2022 - wspólne wyjście na WoldSkills Poland 2022. Zapozanie się z formułą konkursu, wsparcie naszych reprezentantów w dyscyplinie gotowanie (w tym uczestnika poprzedniego projektu Erasmus+), korzystanie z różnych stanowisk zawodowych: fryzjerstwa, cukiernictwa, florystyki. W promocję szkoły na stanowisku naszej szkoły włączyły się uczestniczki naszego projektu.
https://zsgh.edu.gdansk.pl/pl/art/uczniowie-zsgh-na-worldskills-poland-2022.59015.html
25.11.2022 - zajęcia jpk - wiadmości o Hiszpanii z zakresu kultury i sztuki
02.12.2022 - zajęcia jpk - tradycje Hiszpanii
11-15.12.2022 - wizyta przygotowawcza w Walencji. Spotkanie z pracownikami EducaProjects, wizytacja w proponowanych zakładacch pracy i miejscu zakwaterowania, omówienie programu praktyk i obiegu dokumentów oraz programu kulturowego i warunków umowy.
03.02.2023 - spotkanie z psychologiem - zajęcia intergracyjne.
13.02.2023 - wyjscie do restaurcji hiszpańskiej, spotkanie z szefem kuchni i absolwentem naszej szkoły - p. Maciejem Badźmierowskim oraz degustacja hiszpańskich tapasów i paelli.
17.02.2023 - spotkanie z psychologiem - radzenie sobie w trudnych sytuacjach.
22.02.2023 - spotanie organizacyjne z uczestnikami i rodzicami. Podpisanie umów.
24.02.2023 - spotkanie z psychologiem - radzenie sobie w trudnych sytuacjach cz. II
01.03.2023 - kuchnia Hiszpanii, najważniesznie produkty i potrawy.
05.03.2023 - wyjazd na mobilność do Walencji w Hiszpanii, spotkanie z przedstawicielami instytucji partnerskiej EducaProjects i sprawy organizacyjne.
06.03.2023 - Tour of Valencia - wycieczka po mieście, zapoznanie z najważniejszymi miejscami w mieście.
07.03.2023 - rozpoczęcie staży w zakładach pracy. Zapozanie z załgą, miejscem praktyk, zakresem obowiązków i pierwszym stanowiskiem pracy.
10.03.2023 -udział w uroczystym rozświetleniu ulic w dzielnicy Rusafa z okazji święta Las Fallas.
12.03.2023 - udział w wycieczce kulturoznawczej do Peñíscola.
12.03.2023 - ewaluacja po pierwszym tygodniu - spotkanie ewaluacyjne w miejscu zakwaterowania z przedstawicielem firmy pośredniczącej.
14-15.03.2023 - odbycie wizyt monitorujących w miejscach praktyk każdego z uczniów.
17-19.03.2023 - uczestniczenie w różnych wydarzeniach towarzyszących świętu Las Fallas (procesje Offrendas, pokazy sztucznych ogni, mascletas).
20.03.2023 - zwiedzanie obiektów historycznych: katedry, wieży katedralnej, Giełdy Jedwabiu, wież Serranos.
22-23.03.2023 - odwiedzenie miejsc praktyk każdego z uczniów, monitoring.
26.03.2023 - wycieczka kulturoznawcza do Calpe i Altea.
27.03.2023 - wyjscie do Oceanografico.
30-31.03.2023 - spotkanie się z tutorami w celu wypełnienia kart oceny stażysty i dokumentacji projektowej, monitoring.
31.03.2023 - spotkanie ewaluacyjne w instytucji pośredniczącej – ewaluacja końcowa, wręczenie certyfikatów i pożegnanie.
01.04.2023 - zakończenie staży.
02.04.2023 - powrót do Polski.
23.05.2023 - spotkanie posdumowujące staże z udziałem zaproszonych gości: przedstawicieli UM, edukacji, środowiska pracy, rodziców.
25.05.2023 - pomoc w przygotowaniu podsumowania projektu CHEEP.
29.05. - 09.06. 2023 - akcja informacyjna nt projektu dla klas I i II 2022/23.
30.09.2023 - zakończenie projektu.
06.09.2023 - udział uczestników i uczestniczek w spotkaniu z przedstawicielami instytucji Educaprojets dla kl. II i III.
02.10.-06.10.2023 - akcja informacyjna nt projektu dla klas I 2023/24.