Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich jest beneficjentem programu Erasmus+ i w ramach sektora Kształcenie i szkolenie zawodowe, akcja 1 Mobilność edukacyjna - Wyjazdy uczniów i kadry edukacyjnej realizuje projekt  o wartości 65 847,00 Euro przyznanych ze środków Komisji Europejskiej. Nr projektu nadany przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji 2024-1-PL01-KA121-VET-000214135

Projekt skierowany jest do 19 uczniów klas trzecich i czwartych technikum żywienia i usług gastronomicznych, technikum hotelarskiego i drugich szkoły branżowej kucharz 202/24 i będzie realizowany od 01.06.2024 - 31.08.2025 dzięki otrzymanej w 2021 akredytacji na realizację projektów staży zagranicznych w programie Erasmus+ na lata 2021- 27. 

Projekt uwzględnia cele programu opisane w standardach jakości Erasmusa tj. włączenie i różnorodność, działania nienaruszające równowagi ekologicznej i odpowiedzialność za środowisko, edukację cyfrową oraz aktywne uczestnictwo w sieci organizacji Erasmus.

Dzięki udziałowi w projekcie uczniowie będą mogli odbyć miesięczne praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych i hotelarskich w Walencji (Hiszpania) dzięki czemu zdobędą praktyczne umiejętności zawodowe, rozwinąć kompetencje językowe, personalne oraz społeczne potwierdzone odpowiednimi certyfikatami i dokumentami, w tym dokument Euroopass Mobilność. 

Celami jakie chcemy osiągnąć poprzez realizację projektu są: 

1.Wzrost kompetencji zawodowych uczniów.

2. Wzrost kompetencji społecznych i interpersonalnych uczniów.

3. Wzrost międzynarodowego wymiaru szkoły i umiejętności organizacyjnych szkoły.

4. Wzrost prestiżu szkoły.

5. Wzrost umiejętności językowych uczniów. 

Nasze działania projektowe wspierają:

pomorska-akademia-kulinarna.jpg stowarzyszenie.jpg