W dniu 29.10.2014 roku odbył się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku IOgólnopolski Konkurs Literacka Kuchnia pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego Mieczysława Struka, Pomorskiego Kuratora Oświaty Elżbiety Wasilenko.

Swoją obecnością zaszczycili nas: Pan Piotr Kowalczuk Dyrektor Wydziału Rozwoju Społecznego UM w Gdańsku, Pani Mariola Paluch Zastępca Dyrektora ds. Edukacji, Pani Katarzyna Chęsy Inspektor z Wydziału Rozwoju Społecznego UM w Gdańsku, Pani Beata Wierzba Dyrektor Pomorskich Szkół Rzemiosł i Radna Miasta Gdańska z Komisji Edukacji, Komisji Kultury i Promocji oraz Pani Katarzyna Dobrzyniecka z Polskiej Akademii Gastronomicznej.

Uczniowie w zespołach dwuosobowych, inspirując się literaturą, mieli za zadanie wykonać danie główne, deser, przygotować prezentację dotyczącą wybranych tekstów. W tym roku konkursowiczów zainspirowały opisy potraw zawarte w różnych książkach: w Kulinarnych fascynacjach  pana BalzakaGonzague Saint`a – Brisa, Akademii Pana Kleksa, Jana Brzechwy, Panu Tadeuszu Adama Mickiewicza, Przedwiośniu Stefana Żeromskiego, Miłości nad rozlewiskiem, Małgorzaty Kalicińskiej, Przepiórkach w płatkach róż, Laury Esquirel, Małej apokalipsie Tadeusza Konwickiego, Kwiecie kalafiora Małgorzaty Musierowicz, Brzechwie nie dla dzieci Mariusza Urbanka,W poszukiwaniu straconego czasu. W stronę Swanna Marcela Prousta, Postrzyżynach Bohumila Hrabala.

W konkursie wzięło udział 19 szkół. Miło było nam gościć: Powiatowe Centrum Edukacyjne – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Lęborka, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Skłodowskiej-Curie z Kwidzyna, Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielsko – Białej, Zespół Szkół nr 2 im. Ks. Warcisława IV ze Szczecinka, Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika  z Ostrołęki, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II z Kościelca, Zespół Szkół Mechanicznych im. Józefa Piłsudskiego z Radziejowa, Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych z Gdyni, Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga, Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich nr 1 im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego z Warszawy, Zespół Szkół nr 1 im. Jana Pawła II z Władysławowa, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1im. Noblistów Polskich ze Słupska, Zespół Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich im. Księcia Sambora II zTczewa, Zespół Szkół nr 3 im. Hugona Kołłątaja z Szamotuł, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica z Nowogardu, Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego z usocina, Zespół Szkół Agrotechnicznych  ze  Słupska, Zespół Szkół Rolniczych im Wincentego Witosa z Ostródy.

Jury konkursu pod przewodnictwem Krzysztofa Szulborskiego w składzie:

Jury degustacyjne

  1. Krzysztof Szulborski                 Prezes Stowarzyszenie Polskich Kucharzy
  2. Mariusz Gachewicz                  Szef Kuchni „Zamku Gniew”
  3. Adam Woźniak                          Szef Kuchni „Hotel Hilton Gdańsk”
  4. Tomasz Deker                           Właściciel firmy T.Deker
  5. Paweł Mieszała                          Mistrz Polski Cukierników i wykładowca Akademii Zeelandia
  6. Michał Doroszkiewicz               Doradca technologiczny oraz wykładowca Akademii Zeelandia
  7. Krystian Szidel                           Szef Kuchni w Hotelu Sheraton

Jury techniczne

  1. Grzegorz Nakrajnik                  Szef kuchni Restauracji „ La Cucina”
  2. Krzysztof Gradzewicz               Szef Kuchni Hotel Promenada Ostróda
  3. Wojciech Dembowski             Szef Kuchni Banglob
  4. Krzysztof Marciniak                   Szef Kuchni Akademii kulinarnej Farutex
  5. Rafał Wałęsa                            Szef Kuchni Restauracji Sztuczka
  6. Marcin Paździor                      Mistrz cukiernictwa

Jury literackie

  1. dr Tomasz Szturo                           Kulturoznawca
  2. redaktor Michał Turek                    RadioPlus
  3. redaktor Monika Jankowska         Dziennik Bałtycki

wybrało najlepsze drużyny:   Skład drużyn

W trakcie konkursu odbyły się warsztaty i inspirujące pokazy dla młodzieży   i nauczycieli: Pan Krzysztof Wierzba doradca kulinarny Firmy Polska Gastronomia przeprowadził dla nauczycieli pokaz: Metody gotowania „sous – vide”, Panowie Grzegorz Gniech z Firmy ,,Carving-Gniech", Paweł Sztenderski  z firmy „ Carving- Art. pl” uczyli młodzież różnych technik carvingu, Pan Tomasz Deker Mistrz cukiernictwa współwłaściciel cukierni T. Deker Patissier& Chocolatier zademonstrował sposoby sporządzania pralin z czekolady, Pan Piotr Sawczenko Szef Kuchni  Restauracji Szafarnia 10 i Daniel Borowski Kucharz w Ristorante La Cucina  wprowadził młodzież i opiekunów w tajniki kuchni włoskiej.

Bardzo dziękujemy za wsparcie imprezy sponsorom: Panu Leszkowi Mięczkowskiemu właścicielowi Firmy Dobry Hotel- Sponsorowi Głównemu konkursu, Panu Krzysztofowi Szulborskiemu Prezesowi Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Panu Tomaszowi Dekerowi Współwłaścicielowi Cukierni T. Deker Patissier& Chocolatier, Panu Robertowi Łuszczowi Prezesowi Firmy Polska Gastronomia, Panom Grzegorzowi Gniechowi z Firmy ,,Carving-Gniech", Pawłowi Sztenderskiemu  z firmy „ Carving- Art. pl”, Panu Jarosławowi Marczewskiemu Przedstawicielowi Firmy MAXIMUS GASTRONOMIA, Panu Jackowi Ziębie – Przedstawicielowi firmy KRUSZWICA, Panu Pawłowi Błudnickiemu z Firmy Grupa Horca, Panu Markowi Rusztyn z Firmy Mark Ubieramy Najlepsze Szkoły za ufundowanie nagród i upominków. Panom Pawłowi Czerepacha i Tomaszowi Gross Właścicielom Restauracji Nad Potokiem bardzo dziękujemy za sfinansowanie i przygotowanie cateringu, a Panu Maurycemu Chodorowskimu Przedstawicielowi Firmy  ILIY za udostępnienie ekspresu kawowego i przeprowadzenie inspirujących warsztatów parzenia kawy.

Wyrażamy wdzięczność Partnerom konkursu Panu Krzysztofowi  Szulborskiemu Prezesowi Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Panu Krzysztofowi Wierzbie Doradcy Kulinarnemu Polskiej Gastronomii, Grzegorzowi Nakrajnikowi Szefowi Kuchni Restauracji „ La Cucina” za pomoc, udzielone wsparcie.

Dziękujemy jury konkursu za profesjonalizm oceniania.

Dziękujemy za ufundowanie produktów na pokazy: Pani Izabeli Piaseckiej Właścicielce Firmy NESTOR, Pani Joannie Kołodziejczyk Dyrektor firmy Kuchnie Świata, Leszkowi Muzolf Właściciel Firmy ELPOL Marcinowi Kruszyńskiemu Przedstawicielowi Firmy Farutex.

Dziękujemy za udostępnienie zastawy porcelanowej Krzysztofowi Kasprzak Przedstawicielowi Firmy DAJAR.

Dziękujemy nauczycielom za przygotowanie uczniów do konkursu. Mamy nadzieję, że podróż w świat książek zainspirowała młodzież do kulinarnych poszukiwań i eksperymentów.

Zapraszamy za rok na II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny ,,Literacka Kuchnia”.