Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich jest beneficjentem programu Erasmus+ i w ramach sektora Kształcenie i szkolenie zawodowe, akcja 1 Mobilność edukacyjna - Wyjazdy uczniów i kadry edukacyjnej realizuje projekt o wartości 98 889,00 Euro przyznanych ze środków Komisji Europejskiej. Nr projektu nadany przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji 2025-1-PL01-KA121-VET000318141.
Projekt skierowany jest do uczniów klas trzecich i czwartych technikum żywienia i usług gastronomicznych, technikum hotelarskiego i trzecich szkoły branżowej kucharz 2025/26 oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych gastronomicznych. Będzie realizowany od 01.06.2025 - 31.08.2026 dzięki otrzymanej w 2021 akredytacji na realizację projektów staży zagranicznych w programie Erasmus+ na lata 2021- 27.
Projekt uwzględnia cele programu opisane w standardach jakości Erasmusa tj. włączenie i różnorodność, działania nienaruszające równowagi ekologicznej i odpowiedzialność za środowisko, edukację cyfrową oraz aktywne uczestnictwo w sieci organizacji Erasmus.
Dzięki udziałowi w projekcie uczniowie będą mogli odbyć miesięczne praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych i hotelarskich w Walencji (Hiszpania) dzięki czemu zdobędą praktyczne umiejętności zawodowe, rozwinąć kompetencje językowe, personalne oraz społeczne potwierdzone odpowiednimi certyfikatami i dokumentami, w tym dokument Euroopass Mobilność.
Celami jakie chcemy osiągnąć poprzez realizację projektu są:
1.Wzrost kompetencji zawodowych uczniów.
2. Wzrost kompetencji społecznych i interpersonalnych uczniów.
3. Wzrost międzynarodowego wymiaru szkoły i umiejętności organizacyjnych szkoły.
4. Wzrost prestiżu szkoły.
5. Wzrost umiejętności językowych uczniów.
Nasze działania projektowe wspierają: