Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (menadżer gastronomii)
- podbudowa: gimnazjum/szkoła podstawowa
- czas trwania nauki: 5 lata
- Klasa w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych objęta patronatem Qubus Hotel.
W trakcie nauki zdobędziesz kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
W trakcie przygotowania do zdobycia kwalifikacji HGT.02. nauczysz się między innymi:
- sporządzać potrawy i napoje
- profesjonalnie dekorować potrawy
- obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw
- planować zakupy
- planować i sporządzać karty menu
- prowadzić działalność gastronomiczną
- posługiwać się językami obcymi
- współpracować w zespole
- współpracy w zespole.
- prawidłowo obsługiwać konsumenta
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
W trakcie przygotowania do zdobycia kwalifikacji HGT.12. nauczysz się między innymi:
- obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw
- projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych
- prawidłowo obsługiwać konsumenta
- stosować nowoczesne metody zarządzania i marketingu
- biegle posługiwać się językami obcymi (angielskim, niemieckim/ francuskim /włoskim - NOWOŚĆ!)
- współpracować w zespole po ukończeniu szkoły będziesz mógł:
- kontynuować naukę na każdym kierunku studiów lub wybrać studia ściśle związane z profilem nauczania w technikum: hotelarstwo, turystyka, marketing i ekonomia, zarządzanie
- organizować produkcję gastronomiczną,
- prowadzić własną działalność gospodarczą
- organizować gastronomiczną obsługę imprez poza miejscem pracy tzw. "outsaid catering" (imprezy wyjazdowe)
- organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe
Ponadto:
- kandydaci powinni odznaczać się dobrym stanem zdrowia oraz posiadać umiejętność nawiązywania kontaktów z ludźmi,
- szkolenie zawodowe: na zajęcia praktyczne kieruje szkoła,
- możliwość odbycia praktyk zagranicznych,
- 4 pracownie gastronomiczne,
- wymagane zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w określonym zawodzie, w przypadku ubiegania się o przyjęcie do szkoły prowadzącej kształcenie zawodowe,
- różnorodne koła zainteresowań,