31.05.2017 Oficjalnie zakończył się okres trwania projektu, ale wierzymy, że nabyte umiejętności i rezultaty projektu będą widoczne w działaniach jego uczestników a po ukończeniu szkoły przyczynią się do zdobycia atrakcyjnej pracy.
28.11.2016 odbyło się podsumowanie stażu i promocja rezultatów projektu dla zaproszonych gości ze środowisk branżowych oraz przedstawicieli władz miasta.
9.11. 2016 uczestnicy projektu zaprezentowali nabyte umiejętności na spotkaniu ze swoimi rodzicami i wychowawcami klas. Pełna relacja ze sprawozdania znajduje się tutaj - załącznik
05.09.2016 - rozpoczynamy działania upowszechniające rezultaty projektu. 09.11. planujemy spotkanie z rodzicami i wychowawcami uczestników projektu a 28.11 odbędzie się uroczyste spotkanie z przedstawicielami władz miasta, oświatowych i przedstawicielami środowiska branżowego.
22.06.2016 - w godzinach nocnych II grupa uczestników projektu wraz z opiekunami powróciła ze stażu w Hiszpanii. W kolejnych dniach uczestnicy zaprezentują swoje umiejętności, doświadczenia i wrażenia.
24.05.2016 - II grupa uczestników projektu wraz z p. Anną Pawelec i Aleksandrem Wiśniewskim udała się na staż do Grenady.
20.05.2016 - do Polski powróciła I grupa stażystów wraz z opiekunkami grupy p. Elwirą Wiśniewską i Genowefą Augustyniak. Teraz nadszedł czas na podsumowania i dalsze działania projektowe oraz prezentacja nabytych umiejętności.
21.04.2016 - I grupa uczestników projektu wraz z paniami Elwirą Wiśniewską i Genowefą Augustyniak udała się na staż do Grenady. Powodzenia
15.04.2016 - w ramach przygotowań do wyjazdu na staż uczestniczy projektu z kas technikum hotelarskiego uczestniczyli wraz z p. E. Laskowską udali się do hotelu Szydłowski, gdzie zapoznali się ze strukturą i organizacją hotelu oraz możliwościami rozwoju zawodowego w hotelarstwie.
14.04. 2016 - w ramach przygotowań do wyjazdu na staż uczestnicy projektu z klas technikum żywienia i kucharz wraz z uczniami ze szkoły wzięli udział w Szkolnym Konkursie Kulinarnym La Fiesta Espanola. Uczniowie mieli za zadanie wykonać potrawy kuchni hiszpańskiej kojarzące się z hiszpańską fiestą, przygotować receptury potraw i normatywy surowcowe w języku hiszpańskim. Jury w składzie: Pan Michał Sieczkowski Właściciel Szef Restauracji Mercado, Szef Kuchni Restauracji Patio Espanol Pan Maciej Badźmierski, Zastępca Szefa Kuchni Restauracji Patio Espanol Pan Patryk Kaczerzewski, Pan Tomasz Stenzel kucharz w Restauracji Mercado wyłoniło spośród 24 zawodników najlepszych uczestników. I miejsce zajęły Marta Szeliga, Natalia Rychlińska z klasy II m, które zachwyciły jury la berenjena rellanada con pure de zanakorias i crema de chocolate blanco con pistachos. II miejsce przyznano Kamilowi Niedźwiedziowi i Bartoszowi z klasy II n Zastawnemu za huevos rotos con frito garbanzos. Na III miejscu uplasowali się Jakub Moszczyński i Klaudia Urban z klasy II m za przyrządzenie paella z chorizo i kurczakiem
14.04.2016 - uczestnicy projektu z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych, kelner i kucharz wraz z p. A. Wiśniewskim udali się do restauracji udała się do Mercado Restauracji Hiszpańskiej w Gdańsku na spotkanie z właścicielem i Szefem kuchni Panem Michałem Sieczkowskim. Pan Michał opowiadał o typowych produktach używanych w kuchni hiszpańskiej, jak również różnicach w sposobie przyrządzania tej samej potrawy w zależności od regionu kraju. Młodzież miała okazję posmakować potrawy podawane w restauracji: tapas, paellę z owocami morza, tortillę de patatas, poznać różnice w smaku pomiędzy chorizo surowym a suszonym.
UWAGA! - Dobiegają końca zajęcia z języka hiszpańskiego - w poniedziałek 11.04.2016 ostatnie poprawy i zaliczenie brakujących testów oraz ostatnie zajęcia dla grupy poniedziałkowej, we wtorek ostatnie zajęcia dla grupy hotelarskiej. Zajęcia - warsztaty psychologiczne dla II grupy wyjazdowej przeniesione na 22.04 o 14:50 sala 6
06.04. 2016 - o godzinie 17:30 w sali 6 odbyło się spotkanie organizacyjne dla uczestników projektu oraz ich rodziców w celu podpisania umów oraz przedstawienia informacji praktycznych.
02.04.2016 - uczestnicy projektu z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych, kelner i kucharz wraz z p. A. Wiśniewskim udali się do restauracji Patio Espanol, gdzie zapoznali się z tajnikami kuchni hiszpańskiej. Szef kuchni Pan Maciej Badźmierowski omówił różnice kulinarne pomiędzy poszczególnymi regionami Hiszpanii i opowiedział o swojej przygodzie z kuchnią hiszpańską. Grupa młodzieży smakowała pyszne potrawy przyrządzane w restauracji: tapas, paellę z kurczakiem i chorizo.
17.02. 2016 - grupa uczestników projektu z klas technikum hotelarskiego wraz z p. Ewą Laskowską i Anną Pawelec była na wycieczce w hotelu Villa SEDAN w Sopocie należącym do grupy DOBRY HOTEL. Uczniowie mogli zapoznać się z zakresem obowiązków na poszczególnych stanowiskach oraz ofertą usługową hotelu. Poznaliśmy również perspektywy rozwoju hotelarstwa w regionie.
09.02.2016 - UWAGA! ZMIANA ZAJĘĆ Z J. HISZPAŃSKIEGO: grupa z czwartku będzie miała zajęcia w środę! Godzina bez zmian, grupa we wtorki będzie miała zajęcia o 15:30.
15.01.2016- dzisiaj odbyły się zajęcia z zakresu rysu historycznego Hiszpanii: Hiszpania - kraj i ludzie cz I. poprowadzone przez p. Beatę Kubicką. Uczestnicy zapoznali się z najważniejszymi wydarzeniami historycznymi oraz kwestiami ustrojowymi państwa. Wykład dotyczył również najważniejszych miast i zabytków. Te wiadomości pozwolą uczestnikom bardziej zrozumieć kraj, który wkrótce odwiedzą.
08.01.216 -dzisiaj uczestnicy projektu wzięli udział w zajęciach z zakresu Kuchni Hiszpanii. W kulinarną podróż do Hiszpanii uczestnicy udali się z p. Anną Krótki, która prowadziła zajęcia. Najpierw uczestnicy poznali charakterystyczne potrawy dla różnych regionów Hiszpanii, a następnie na dłużej zatrzymaliśmy się w Andaluzji, w regionie, w którym uczestnicy będą odbywać staże zagraniczne. Tym razem podróż odbyła się za pomocą filmu opatrzonego komentarzami p. Anny Krótki, ale prawdziwe doznania kulinarne już za kilka miesięcy.
Zamieszczamy harmonogram zajęć z przygotowania językowo-pedagogiczno-kulturowego - do pobrania
27.10.2015 - Po ostatecznym ustaleniu terminu praktyk i staży zagranicznych w ramach projektu "Polski uczeń, hiszpański staż" z Kierownik Szkolenia Praktycznego p. Ewą Janik oraz terminu podróży z przewoźnikiem podajemy dokładne terminy staży:
grupa I - klasa II B, II M, II L, II C wylot z Gdańska 21.04.2016, powrót do Gdańska 20.05.2016. Staż: 22.04. - 19.05. 2016.
grupa II - klasa II A, II K, II N wylot z Gdańska 24.05. 2016 powrót do Gdańska 22.06.2016. Staż: 25.05.-21.06.2016. Obecnie trwają ostateczne ustalenia w sprawie całego harmonogramu zajęć językowo-pedagogiczno-kulturowych.
08.10.2015- Zajęcia z języka hiszpańskiego zawodowego rozpoczynają się 12.10.2015 według następującego podziału na grupy:
poniedziałek - II N, IV L, II K; wtorek - II A, II B; czwartek - II M, II L, II C, II E, II G. Zajęcia będą odbywać się w sali 202 od 14:55 do 16:25.
Szczegółowy harmonogram zajęć z języka hiszpańskiego oraz zajęć kulturowo-pedagogicznych zostanie podany wkrótce.
06.10.2015 - Dzisiaj na długiej przerwie Dyrektor Szkoły Wiesława Bromber wraz z członkami Zespołu Projektowego ogłosiła listę uczniów zakwalifikowanych do udziału w projekcie Erasmus+ "Polski uczeń, hiszpański staż". Proces rekrutacji rozpoczął się 01.09.2015. Uczestnicy zostali wybrani na podstawie złożonych do 18.09.2015 dokumentów i rozmów rekrutacyjnych z kandydatami, które odbyły się 24.09, 25.09,28.09,29.09,30.09,01.10.2015.
Lista zakwalifikowanych do pobrania tutaj [.pdf]
Opublikowano listy na rozmowy kwalifikacyjne z podziałem wg dni: 25.09, 26.09, 28.09, 29.09, 30.09, 01.10 - do pobrania [.pdf]
W dniu 09.09.2015 o godzinie 18:00 w sali nr 6 odbyło się spotkanie informacyjne dla rodziców uczniów klas II chcących wziąć udział w projekcie Erasmus+ "Polski uczeń, hiszpański staż". Spotkanie prowadziła koordynatorka projektu p. Anna Pawelec a wzięli w nim udział również nauczyciele - członkowie Zespołu Projektowego, którzy będą sprawować opiekę nad uczniami w czasie stażu w Hiszpanii - p. Elwira Wiśniewska, p.Genowefa Augustyniak i p. Aleksander Wiśniewski. Koordynatorka przedstawiła m.in. program, z którego finansowany jest projekt oraz informacje o celach projektu, korzyści z udziału w projekcie, organizację stażu, informacje o rekrutacji. Rodzice mieli okazję do zadania pytań członkom Zespołu.
W dniu 19.05.2015 Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji ogłosiła wyniki rundy selekcyjnej projektów złożonych w programie Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe akcja 1 - Mobilność edukacyjna - Wyjazdy uczniów i kadry edukacyjnej. W konkursie zostało złożonych 733 wniosków, z czego 630 zostało zaakceptowanych, a tylko 252 uzyskało dofinansowanie. Cieszymy się, że nasz projekt "Polski uczeń, hiszpański staż" nr 2015-1-PL01-KA102- 014778, otrzymawszy pozytywną ocenę Agencji Narodowej, został zatwierdzony na 27 miejscu i zaakceptowany do realizacji, uzyskując ze środków Komisji Europejskiej wnioskowaną kwotę 91 520,00 euro. Projekt skierowany jest do klas pierwszych 2014/15 i zakłada udział 34 uczniów, którzy będą mogli odbyć miesięczne praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych i hotelarskich w Grenadzie, na południu Hiszpanii, zdobyć praktyczne umiejętności zawodowe, rozwinąć kompetencje językowe, personalne oraz społeczne potwierdzone odpowiednimi certyfikatami i dokumentami.
Wszelkie informacje można też uzyskać u koordynatorki projektu - p. Anny Pawelec (sala 202).