Zapraszamy uczniów do wzięcia udziału w eliminacjach do Ogólnopolskiego konkursu Les Chefs en Or 2020
Zapraszamy uczestników warsztatów kulinarnych SELGROS " Dzisiaj uczeń, jutro mistrz" oraz wszystkich uczniów ZSGH do wzięcia udziału w polskich eliminacjach juniorów do Ogólnopolskiego konkursu Les Chefs en Or 2020 – Konkurs Kulinarny Dla Szkół Gastronomicznych, który odbędzie się w naszej szkole 26 września 2019 roku od godziny 8.00 w pracowni nr 1. Konkurs jest eliminacją do międzynarodowego finału konkursu Les Chefs En Or 2020 w Paryżu, w kategorii Uczeń.
Le Chefs en Or to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie. Zmagania najlepszych kucharzy organizowane są przez Transgourmet Francja i odbywają się co dwa lata podczas targów Equip Hotel w Paryżu. Konkurs rozgrywa się w dwóch kategoriach: profesjonalistów i uczniów. Międzynarodowemu składowi jurorskiemu przewodniczy Thierry Marx, jeden z najwybitniejszych szefów kuchni w świecie, stojący na czele restauracji luksusowego hotelu Mandarin Oriental, w tym dwugwiazdkowej Sur Mesure.
W tym roku Transgourmet i Selgros Cash&Carry organizuje konkursu kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych, który będzie zarazem polskimi eliminacjami juniorów do paryskiego finału Les Chefs en Or w 2020 r. Rywalizacja składa się z dwóch etapów: eliminacji szkolnych na przełomie września i października, w wyniku których wyłonionych zostanie dwóch najlepszych uczniów z każdej szkoły oraz wielkiego finału, który odbędzie się 20 listopada w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie. Uczniowie zawalczą o udział w Les Chef en Or we Francji. Na zwycięzcę, oprócz możliwości reprezentacji kraju na międzynarodowej arenie, czeka staż pod okiem utytułowanego szefa kuchni Andrea Camastry, w restauracji Senses wyróżnionej gwiazdką Michelin, stypendium z przeznaczeniem na rozwój oraz cykl szkoleń z ekspertami w Instytut Kulinarny Transgourmet. Do konkursu staną uczniowie czterech placówek:
Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 4 w Łodzi
Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
Zgłoszenia przyjmuje pani J. Dubert.
Organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Polskie eliminacje juniorów do konkursu Les Chefs en Or 2020” ) jest Transgourmet Polska Sp. z o.o., Instytutu Kulinarnego Transgourmet w Piasecznie, współorganizatorem konkursu są szkoły gastronomiczne: Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 4 w Łodzi, Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
Celem głównym konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy z zakresu sztuki kulinarnej. Konkurs składa się z dwóch etapów:
26 września 2019 w ZSGH odbędą się eliminacje szkolne, w których wezmą udział maksymalnie 8 dwuosobowych zespołów (kucharz + kucharz pomocniczy). Uczestnikami Konkursu muszą być uczniowie szkół gastronomicznych powyżej 17. roku życia, niemniej przed ukończeniem 20. roku życia (kandydaci muszą być urodzeni w okresie od 1.01.1999 r. do 31.12.2002 r.)
Na czas eliminacji zawodników obowiązuje strój kucharski: biały t-shirt, fartuch i czapka kucharska – wszystko dostarczone i obrandowane przez organizatora konkursu.
Przedmiotem konkursu będzie:
- danie główne z wykorzystaniem kaczki barbarie (należy wykorzystać co najmniej dwa elementy tuszki) oraz produkty obowiązkowe: suszone śliwki i dynię piżmową. Danie powinno zawierać również jeden dodatek skrobiowy, dwa dodatki warzywne oraz sos.
Organizator konkursu zabezpieczy dla uczestników produkty obowiązkowe tj.:
- składnik główny: kaczka barbarie
- składniki obowiązkowe: dynia piżmowa, śliwka suszona
- składniki pozostałe do wyboru przez uczestników konkursu: w formie otwartej spiżarni
Uczestnicy będą mieli 10 minut na pobranie składników i przygotowanie stanowiska pracy, 90 minut na przygotowanie potrawy + wyserwowanie, 10 minut na posprzątanie.
Każda ze startujących ekip przygotowuje 3 porcje dania głównego.
Zabrania się:
- stosowania sztucznych lub przygotowanych wcześniej dekoracji i dodatków (wszelkie elementy dekoracyjne powinny być wykonane podczas konkursu w regulaminowym czasie konkursowym)
- stosowania gotowych sosów (dopuszcza się wykorzystanie sosu podstawowego/bazy, którego prawidłowe przygotowanie przekracza czas przeznaczony dla uczestników np. demi glace)
- stosowania gotowych farszów
- stosowania wcześniej uformowanego lub wyporcjowanego mięsa
Dopuszcza się zastosowanie użycie:
- ciekłego azotu, jako jednej z technik kulinarnych
- cyrkulatora (sous vide), jako jednej z technik kulinarnych
- małego sprzętu elektrycznego który każdy uczestnik musi zapewnić we własnym zakresie np. blendera, miksera planetarnego.
Zespół, który zajmie I miejsce zakwalifikuje się do finału, weźmie udział w II etapie eliminacji w Instytucie Kulinarnym 20 listopada 2019 r. oraz treningu w Instytucie Kulinarnym, który odbędzie się 14 października 2019 r. w Instytucie Kulinarnym. Koszt podróży pokryje Organizator.
Szczegóły konkursu w regulaminie.
Zapraszamy do wzięcia udziału w zdarzeniu.