18 marca 2019 roku po raz trzeci odbyły się w pracowniach ZSGH warsztaty " Dzisiaj uczeń, jutro mistrz", w których uczestniczyło szesnastu uczniów z klas 2 c, 2n, 2m, 2 k, 2e.

Partnerami rocznego projektu jest firma SELGROS, reprezentowana przez pana Piotra Hermann – Dyrektora Hali Selgros w Gdańsku  i panią Agnieszkę Studzińską Kierownik Działu Obsługi Klienta, w całości finansująca przedsięwzięcie. Zajęcia prowadzi, według autorskiego pomysłu, Paweł Wątor, współwłaściciel i szef kuchni Restauracji Eliksir, z wykształcenia kucharz i dietetyk. Doświadczenie zawodowe pan Paweł Wątor zdobywał na wyspach w prestiżowych restauracjach grupy Carice Holding na stanowisku Sous Chefa. Pracował także w warszawskim Amber Room jako zastępca Wojciecha Modesta Amaro, otwierał Gdańskiego Hiltona w utytułowanej Restauracji Mercato. Wraz z panem Mateuszem Trzeciakiem współtworzy firmę thefood.pl. Jest ekspertem kuchni molekularnej, której nadał nowy wymiar i znaczenie. Współtworzył książkę „Odkrywanie Smaków z Markiem Kondratem”, pomagał także twórczo przy książce „Kuchnia Polska XXI wieku” Wojciecha Modesta Amaro. 

Tematem zajęć były tym razem  tłuszcze, emulsje cieple i zimne jako nośniki smaku. Uczniowie przygotowywali emulsje cieple i zimne na bazie oliw aromatyzowanych, np. z wędzonej papryki, pietruszki, czosnku. Sporządzali sosy cieple na bazie redukcji wywarów. Kroili, siekali, tworzyli, kreowali smaki i aromaty. Potem młodzież wykorzystała emulsje i sosy do stworzenia potraw. Uczniowie poznali również podstawy kalkulacji potraw.

W trakcie pierwszych zajęć młodzież rozmawiała o zasadach stosowania chemii gospodarczej w gastronomii, ewentualnych zagrożeniach, bezpieczeństwie i higienie pracy. Uczniowie poznawali również zasady stosowania oraz obróbkę ziół i przypraw.

Kolejne warsztaty odbędą się 16 kwietnia. Tematem zajęć będą ryby, ich budowa, obróbka, zastosowanie, przechowywanie.