fotogaleria

W czwartek 26 listopada 2015 roku młodzież ZSGH przebywająca od maja do września we Francji przygotowała prezentacje podsumowujące praktyki zagraniczne, dzieliła się zdobytymi doświadczeniami z młodszymi kolegami. Zaproszeni goście mogli także spróbować potraw przygotowanych przez uczestników projektu, które nauczyli się przygotowywać podczas stażu zagranicznego. Wszystko było pyszne!

Projekt praktyk zagranicznych we Francji , koordynowanych przez Panie J. Dołżycką, E. Rzeszotarską, które już od 11 lat organizują wyjazdy na staże zawodowe, objął tym razem 25 uczniów z  klas drugich, trzecich i czwartych Technikum Hotelarskiego i Technikum Gastronomicznego, którzy przebywali na dwumiesięcznych lub trzymiesięcznych praktykach zawodowych.

Fotogaleria

Od 02.05.2015 do 02.08.2015 roku Angelika Markiewicz, Julia Forma, Oliwia Przybyła pracowały pod opieką Pana Ricolleau w prestiżowym  Instytucie Paul Bocuse w miasteczku Ecully niedaleko Lyonu.

Od 02.05.2015 do 02.08.2015 roku Angelika Markiewicz, Julia Forma, Oliwia Przybyła pracowały pod opieką Pana Ricolleau w prestiżowym  Instytucie Paul Bocuse w miasteczku Ecully niedaleko Lyonu.

Od 31.05.2015 do 31.08.2015 roku Błażej Dąbrowski  zgłębiał tajniki zawodu w Auberge du Vigneron w Cucugnan niedaleko granicy z Hiszpanią. 27.06 dojechała do Błażeja Natalia Szymikowska. Dwugwiazdkowy hotel prowadzony przez Met Mme Fannoy z dwudziestoma pokojami położony jest w sercu Pirenejów w malowniczym miasteczku, gdzie mieszka tylko 128 mieszkańców. W pobliżu miasta można zwiedzać zamki Katarów.

Natomiast Radosław Roelle   i Maciej Obrzyński przebywali na dwumiesięcznych praktykach w 3 gwiazdkowym hotelu Auberge de la Mandrie w Pompadour z 20 pokojami, basenem. W lipcu dołączył do chłopaków  Piotr Durka. Hotel prowadzi rodzeństwo Pierre i Michel Millot. W recepcji i na sali królują bracia Pierre i Michel, a w kuchni rządzi żona Michela Sylwie. Hotel słynie z kuchni regionalnej. Najsłynniejsze dania to tarte budain, mille filles czy Confis de canard.

W Chateau d’ Ayres w Meyrueis w miasteczku otoczonym górami w środku Masywu Centralnego w hotelu czterogwiazdkowym położonym w pięknym zamku z basenem doświadczenie zawodowe zdobywały od maja przez dwa miesiące Klaudia Butryn i Magda Marszałkiewicz. W lipcu i sierpniu dziewczyny zmieniły Paulina Bryła, Kamila Błaś, Martyna Siemak.

W Beau Rivage w dwugwiazdkowym, rodzinnym hotelu prowadzonym przez Corinne et Remy Feret położonym nad rzeką w malowniczym miasteczku Pont en Royans w pobliżu Grenoble przebywali  do końca czerwca Marta Grunau, Magdalena Karniluk. Hotel dysponuje pokojami dwu, trzy  a także czteroosobowymi. Do dyspozycji gości hotel oferuje również odkryty basen, a także wspaniałą restaurację, w której można spróbować pysznych sałatek podawanych z ciastkiem francuskim na ciepło, a także można zjeść dobrze przygotowane żabie udka na przystawkę. Jako danie główne godne polecenia są ravioli. Warto spróbować faszerowanego turbota. Największą jednak atrakcją są desery ,np. tiramisu lub pana cota. W hotelu panuje atmosfera domowa. Po skończonej pracy  właściciele razem z obsługą  siadają razem przy barze i grają w różne gry. W pobliżu jest wiele pięknych miejsc do zwiedzenia, np. wodospady czy groty Chrononche.

W trzygwizdkowym Hotelu Cartier w Quillan na południu Francji przy granicy hiszpańskiej w lipcu i sierpniu praktyki odbyli Monika Cymerman, Anna Formella.

W wakacje do La Table de Mittelwihr w Mittelwihr na praktyki pojechali  Adam CendalRóża Plich, Daria Chądzyńska, Karina Fedorczuk.

A do Les Flots Bleus małego hotelu położonego w miasteczku Beaulieu sur Dordogne koło Brive ze wspaniałą restauracją serwującą dania najlepszej jakości na  trzymiesięczne praktyki już 26 czerwca pojechali Rafał Wójcik, Agnieszka Jacewicz, Kamil Hinca, Darek Laskowski.  Uczniowie zdobyli cenne doświadczenie zawodowe, językowe, zawarli wiele przyjaźni.