03.06.2019 - Uczestniczki projektu "Hiszpański staż drogą do kariery" podczas lekcji dzielili się umiejętnościami nabytymi podczas stażu w Hiszpanii i pokazali metodę śródziemnomorską oraz wraz z koleżankami i kolegami z młodszych klas wykonali ścielenie łóżek tą metodą.
30.05.2019 - W ramach upowszechniania rezultatów projektu ”Hiszpański staż drogą do kariery” 2017-2019, na zakończenie działalności projektowej uczniowie klasy III N: Sylwia Krause, Patrycja Kałędkowska, Patrycja Tobolska, Emilia Roman i Bartek Krajewski oraz z klasy III L: Hania Tokarska, Kinga Piotrowska i Maks Bronk poprowadzili warsztaty z kuchni hiszpańskiej dla chętnych uczniów z klas I L, M, N, E oraz F. Pod czujnym okiem starszych kolegów, potencjalni kandydaci do nowego projektu wykonywali croquetas de jamon (krokiety z szynką) oraz croquetas de pollo (z kurczakiem), smażone na głębokim oleju. Następnie siekali, kroili i rozdrabniali składniki na ensalada Russa, sałatkę podobną do polskiej tradycyjnej jarzynowej, jednak z dodatkiem nietypowych składników: tuńczyka oraz pieczonych w konwektorze warzyw, nadali jej odmienny smak. Na deser część uczniów wykonała churros, słodką przekąskę podobną do polskich faworków, ale wykonaną z ciasta parzonego, na koniec posypane cukrem z cynamonem. W trakcie wykonywania dań, nasi doświadczeni uczestnicy opowiadali młodszym koleżankom i kolegom nie tylko o kuchni hiszpańskiej, ale także o innych atrakcjach czekających na uczestników: zwiedzanie Hiszpanii, szlifowanie języków: hiszpańskiego i angielskiego, praca w międzynarodowym zespole w uznanych restauracjach regionu, ale także fajny czas spędzony w grupie pod czujnym okiem przyjaznych, wręcz rodzicielsko nastawionych opiekunów (w tym przypadku Pani Anna Pawelec oraz Pan Aleksander Wiśniewski). Uczniowie klas pierwszych wyszli pełni wrażeń, jeszcze bardziej zmotywowani do udziału w projekcie. Mamy nadzieję na stworzenie równie zmotywowanej grupy, jak ta z projektu „Hiszpański staż drogą do kariery”!
22.05.2019 - odbyła się lekcja otwarta dla uczniów TH, Dyrekcji i Nauczycieli. Zajęcie prowadzone przez panią Ewę Laskowską (nauczyciel przedmiotów zawodowych hotelarskich) i panią Monikę Piątkowską (nauczyciel geografii) prezentowały metody i techniki ścielenia łóżek w obiekcie hotelowym. Pierwsza godzina zajęć dotyczyła kontekstu kulturowego krajów europejskich, druga lekcja prezentowała w sposób praktyczny techniki ścielenia łóżek metodą francuską, amerykańską i śródziemnomorską. Uczestniczki projektu "Hiszpański staż drogą do kariery" podczas lekcji dzielili się umiejętnościami nabytymi podczas stażu w Hiszpanii i pokazali metodę śródziemnomorską oraz wraz z koleżankami i kolegami wykonali ścielenie łóżek tą metodą.
06.04.2019 - Bartek Krajewski (i Monika Lewkowicz, POWER 2016) wzięli udział w I edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego o Tytuł GOLD, SILVER, BRONZE GRILL TEAM w Amber Expo.
05.04.2019 - Kinga Piotrowska (wraz z Arturem Ch.) zdobyli wyróżnienie w V edycji Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego "Smak Gościnności 2019. Małopolskie produkty regionalne i tradycyjne”, który odbył się w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach. Motywem przewodnim była tym razem śliwka.
30.03.2019 - Weronika Chojnowska (i Patrycja Wierczyńska - uczestniczka Erasmus+2018), uzyskały tytuły finalistek XXIII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Dzięki temu osiągnięciu nasze dziewczyny będą zwolnione z części teoretycznej egzaminów zawodowych w obu kwalifikacjach i mają wstęp między innymi na dietetykę na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym i wiele innych kierunków i uczelni w całym kraju. W finale Olimpiady walczyło o tytuły finalisty i laureata 64 uczestników, w większości uczniowie klas biologoczno-chemicznych z liceów.
28.03.2019 - Kinga Piotrowska zwyciężyła w 11 edycji autorskiego konkursu Mistrza Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2019". Kinga wygrała dw Warszawie rywalizację z 11 pozostałymi uczestnikami z całej Polski zachwycając jury polędwicą wieprzową w aromacie sadu i wędzarni. Kinga otrzymała puchar Mistrza Roberta Sowy oraz staż pod okiem Wojtka Harapkiewicza, absolwenta ZSGH, który w swojej karierze gotował już dla koronowanych głów i trzech polskich prezydentów a doświadczenie zdobywał w europejskich restauracjach i hotelach.
21.03.2019 - Weronika Chojnowska i Maksymilian Bronk zajęli III m-ce w VI Regionalnym Konkursie Frankofonia organizowanym przez ZSGH.
19.03.2019 - Wiktoria Ciejka (wraz z uczestnikami poprzednigo projektu POWER 2016 Dominką Glinowiecką i Karolem Szerafińskim oraz uczestniczką obecnego Erasmus+ Magdą Szostak) wzięła udział w konkursie regionalnym Razem do Zawodu organizowanym przez Regionalną Izbę Gospodarczą Pomorza.
18.03-22.03.2019 - Bartek Krajewski (wraz z Moniką Lewkowicz i Kamilem Kordalskim z poprzedniego projektu POWER 2016 i Łucją Gawlińską z obecnego projektu Erasmus+) brali udział w miedzynarodowym konkursie Wellness&Zero Waste-F&B Contest 2019 we Włoszech.
14.03.2019 - Bartek Krajewski (wraz z Moniką Lewkowicz - uczestniczką poprzedniego projektu) zajęli I miejsce w III Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Black Box zorganizowanym w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu.
06.03. i 09.03.2019 podczas Dni Otwartych uczestnicy porojektu brali aktywny udział w promocji szkoły, uczniowie z klas technikum żywienia wraz z uczniami obecnie przygotowującymi się do wyjazdu na staż w kolejnym projekcie brali udział w warsztatach kuchni hiszpańskiej
04.03.2018 - Wiktoria Gołębiewska brała udział w promocji szkoły na targach szkół prezentując ofertę projektową szkoły i korzyści z udziału w projekcie.
01.03.2019 - Weronika Chojnowska i Maksymilian Bronk oraz Kinga Piotrowska i Hania Tokarska, Nicole Bronikowska wzięli udział w eliminacjach szkolnych do VI edycji konkursu regionalnego Frankofonia "Kuchnia francuska w Gdańsku". Otrzymali odpowiednio II, III miejsce i wyróżnienie. Do finału przeszli Weronika i Maksymilian.
27.02.2019 -Kinga Piotrowska i Bartek Krajewski wzięli udział w szkolnych eliminacjach do II Międzynarodowego Konkursu Kuchni Włoskiej i zajęli odpowiednio II i III miejsce.
05-08.02.2019 - Emilia Roman (wraz z uczestnikami kolejnego projektu Erasmus+ Markiem Mokrosińskim i Patrycją Zdrojewską) wzięła udział w projekcie Erasmus+"GOOD food BETTER health" - wzbudzanie chęci poznawczych, rozwój kompetencji językowych i interpersonalnych.
17.12.2018 - Weronika Chojnowska uczennica klasy została stypendystką Marszałka Województwa Pomorskiego za osiągnięcie średniej ocen z przedmiotów zawodowych powyżej 5,2 oraz sukcesy w olimpiadzie przedmiotowej.
07.12.2018 - Hania Tokarska zajęła III miejsca w etapie regionalnym konkursu "Poznaj swoje prawa w pracy" organizowanym przez PIP i zakwalifikowała się do etapu ogólnopolskiego, w którym zdobyła wyróżnienie (W-wa 12.04.2018).
04.12.2018 - Bartek Krajewski z kl III N -zajął III m-ce w II Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym Hipolit Chef w PZS nr 2 w Rumi. Szkołę reprezentowała też Hania Tokarska z kl III L . Zadanie konkursowe Black Box: przygotowanie dania głównego z piersi z kaczki, rokitnika, salsefii oraz wybranych dodatków.
26-30.11. 2018 - uczestnicy projektu wzięli odwiedzili na godzinach wychowawczych uczniów klas I i dzielili się z nimi swoimi wrażeniami i doświadczeniami ze stażu.
Uczestnicy projketu szkolą się i zdobywają nowe umiejętności:
5-6.11.2018 - Kinga Piotrowska podczas szkolenia z zakresu czekolady (firma Valhorna) z Jeremy Aspa Kinga również pełniła funkcję pomocy, robiła z nim też desery i pomagała w pokazie; 14.11.2018 - udział w podstawowym kursie baristy w Akademii Kawy i Herbaty J.J. Darboven - zdobywanie kolejnych umiejętności zawodowych (Bartosz Krajewski, Maksymilian Bronk, Emilia Roman, Patrycja Kałędkowska); 18.12.2018 -7 uczestników projektu wzięło udział w warsztatach z p. Robertem Sową „Przygotowanie do kariery” zorganizowanych przez markę #Prymat GastroLine w ZSGH. Poznali profesjonalne metody przygotowywania autorskich potraw Roberta Sowy, wykorzystali w praktyce poznane triki kulinarne oraz zasady stosowania przypraw
28.10.2018 - Monika Gręda, Patrycja Kałędkowska i Emilia Roman - udział w szkolnym konkursie kulinarnym - Scary Pumpkin - aktywizacja uczestników, rozwój umiejętności kulinarnych
12-16.11.2018 - Kinga Piotrowska i Zuzanna Szutkowska - udział w projekcie Erasmus+ Grand Tour d’Europe, Edukacja Szkolna, Akcja 2 Partnerstwa Strategiczne - Współpraca Szkół - wzbudzanie chęci poznawczych, rozwój kompetencji językowych i interpersonalnych.
23.10.2018 - udział Bartosza Krajewskiego i Moniki Lewkowicz w V Ogólnopolskim konkursie kulinarnym Literacka Kuchnia. I nagroda w kategorii deser.
22.10.2018 - Wiktoria Gołębiewska - obsługiwała bankiet w Szkołach Okrętowych /(Dni Przemysłów i Technologii Morskich).
15.10.2018 - udział w szkolnych eliminacjach do konkursu ogólnopolskiego Literacka Kuchnia uczestników projektu: Hanny Tokarskiej, Kingi Piotrowskiej, Bartosza Krajewskiego (wraz z uczestniczką projektu POWER 2016 Monika Lewkowicz), Zuzanny Szutkowskiej. Bartosz i Monika zakwalifikowali się do finału.
07.10.2018 - powrót do kraju
06.10.2018 - zakończenie stażu
03-05.10.2018 - wizyty w zakładach, uzupełnienie i wypełnienie dokumentacji z opiekunami praktykantów
03.10.2018 - spotkanie ewaluacyjne w Esmovia, rozdanie certyfikatów
25-27.09.2018 - wizyty monitorujące w zakładach
18-20.09. 2018 - wizyty monitorujące w zakładach oraz 19.09 spotkanie ewaluacyjne w Esmovia.
11.09.2018 - spotkanie informacyjne, powtórka językowa oraz podpisanie stosownych umów rozpoczęcie staży, wizyty w zakładach.
10.09.20198 - Przybyliśmy do Walencji
02.09.2018 - Ostatnie przygotowania do wyjazdu na staż. Uczestnicy projektu mogli szkolić się pod okiem Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego w Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Dziękujemy za przyjęcie, podzielenie się doświadczeniem i pomysły na zaprezentowanie naszej polskiej kuchni w hiszpańskich restauracjach. Uczestnicy mieli okazję przyrządzić pierogi z białej kiełbasy, krokiety z kaszanki, chipsy z boczku wędzonego, żurek na maślance oraz wspólnie skonsumować przyrządzone dania.
30.08.2018 - odbyło się spotkanie organizacyjne dla uczestników projektu oraz ich rodziców. Podpisano umowy oraz przekazano informacje praktyczne przed wyjazdem na staż, przypomniano obowiązki uczestnika projektu oraz kwestie związane z upowszechnianiem rezultatów projektu.
18.06.2018 - odbyło się spotkanie organizacyjne dla uczestników projektu. Uczestnicy zostali zapoznani z kolejnymi etapami realizacji projektu.
18.06.2018 - odbyło się spotkanie z przedstawicielami Policji: sierżantem Rafałem Grabowskim i st. post. Łukaszem Brzezińskim. Uczestnicy projektu zapoznali się z zagadnieniami odpowiedzialności prawnej, prewencji oraz zagrożeń terrorystycznych.
06.06.2018 - dzięki uprzejmości szefa kuchni p.Maciejowi Badźmierowskiemu i załodze restauracji Patio Espańol uczestnicy projektu mogli się zapoznać się z typowymi produktami kuchni hiszpańskiej. Dziękujemy za możliwość degustacji.
20.04 i 15.05.2018 - uczestnicy projektu wzięli udział w wykładach prowadzonych przez p. Beatę Kubicką na temat tradycji, kultury i historii Hiszpanii.
23.02.2018 - uczestnicy projektu wzięli udział w wykładzie bogato ilustrowanym prezentacją na temat kuchni hiszpańskiej. Była to kulinarna podróż po regionach Hiszpanii przeprowadzona prze p. Aleksandra Wiśniewskiego.
17.01.2018 - odbyło się spotkanie informacyjne na temat organizacji i działań projektowych z uczestniczkami i uczestnikami projektu oraz rodzicami. Przeprowadzono ankietę ewaluacyjną nt. procesu rekrutacji oraz podpisane zostały regulaminy uczestnictwa w projekcie.
18.12.2017 - ogłoszenie listy uczestników projektu. 21.12.2017 ostateczne zatwierdzenie listy zakwalifikowanych i listy rezerwowej.
11.12. - 14.12.2017 - ostatni, IV etap rekrutacji - rozmowy rekrutacyjne.
05.12.2017 - III etap rekrutacji - test psychologiczny.
23.11.2017 - rozpoczął się II etap rekrutacji. Do 04.12. kandydaci składają formularze rekrutacyjne w sekretariacie szkoły.
08.11.2017 - odbyło się spotkanie w sprawie rekrutacji, przedstawiono etapy rekrutacji i obieg dokumentacji w całym procesie rekrutacyjnym.
06.11.2017 - rozpoczął się I etap rekrutacji - przesyłanie na adres mailowy projektu CV i listu motywacyjnego. Potrwa do 22.11.2017