Uczestnicy projektu LdV "Smaki Hiszpanii, smak sukcesu" biorą udział w działaniach promujących szkołę:
- 31.10.2013 - Monika Muller i Agnieszka Opiela z klasy III m wzięły udział w imprezie pod hasłem "Zdrowe potrawy z dyni". Impreza odbyła się w Tesco w dzielnicy Gdańsk-Chełm.
- 6.12.2013 - Uczestnik projektu Dominik Jadeszko (III i) wraz z kolegą z klasy Szymonem Gorczyńskim wzięli udział w V edycji konkursu "Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia" w Warszawie.
- 24.01. 2014 Uczestnicy projektu - Dominik Jadeszko, Dariusz Laskowski, Adrian Kotkowski, Jakub Kanka wraz z Szymonem Gorczyńskim uczestniczyli w wydarzeniu Gastro Party 2014 organizowanym przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Sports Hospitality (operator gastronomii na PGE Arenie Gdańsk). Więcej o tym wydarzeniu można przeczytać tutaj: http://polskagastronomia.com/index.php/aktualnosci/140-pierwsze-gastro-party-2014-za-nami http://www.papaja.pl/?section=info&subsection=wydarzylo_sie&id=6252&strona=1
- 01.03.2014 Uczestnik projektu Jakub Kanka wraz z kolegą Szymonem Gorczyńskim z klasy III i wzięli udział w nagraniu programu live cooking promującym zdrowe odżywianie zrealizowanym przez pomorską.tv. Zapraszamy do obejrzenia tego programu: http://www.pomorska.tv/videos/video/livecooking-fitness/. W przygotowaniu nagrania pomagali Dariusz Laskowski (uczestnik LdV) i Michał Cymerman również z klasy III i. Więcej nagrań i relacji z nagrań wkrótce.
- 05.03. 2014 - Uczniowie naszej szkoły pod opieką pani Anny Kwiatkowskiej wzięli udział w Targach Edukacyjnych w Państwowych Szkołach Budownictwa w Gdańsku. Targi odbywały się w ramach programu projektu "Pomorskie - dobry kurs na edukację. Szkolnictwo zawodowe w regionie a wyzwania rynku pracy". Naszą szkołę reprezentowała Marta Stelmaszuk z klasy III b oraz uczestniczki projektu Leonardo da Vinci "Smaki Hiszpanii, smak sukcesu": Kasia Niska i Dominika Siniewicz z klasy III i, Monika Muller i Agnieszka Opiela z klasy III m. Dziewczęta zaprezentowały przybyłym na targi gimnazjalistom naszą szkołę oraz odpowiadały na pytania. Dzięki pani Ewie Wardzińskiej i jej uczniom mogliśmy również częstować zainteresowanych naszym stoiskiem pysznymi rogalikami. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z tego wydarzenia w galerii naszej szkoły.
- 07.03.2014 Uczestnik projektu Dominik Jadeszko wraz z Szymonem Gorczyńskim z klasy III i pomyślnie przeszli szkolny etap eliminacji do I Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego Frankofonia 2014.
- 27.03.2014 uczestnik projketu LdV "Smaki Hiszpanii, smak sukcesu" Domink Jadeszko z klasy III i wraz z kolegą z klasy Szymonem Gorczyńskim zajęli III miejsce w I Wojewódzkim konkursie kulinarnym Frankofonia organizowanym przez naszą szkołę. Przygotowali oni „wiosenną kaczkę z purée z ziemniaków truflowych z sosem kasztanowym w towarzystwie szampańskiej piany”. konkurs był okazją dla wykorzystania umiejętności nabytych w trakcie stażu w Hiszpanii.
- 02.04.2014 - uczestnicy projektu LdV "Smaki Hiszpanii, smak sukcesu" nagrali pokaz obsługi gości według zasad serwisu synchronicznego. Pokaz można obejrzeć tu: http://www.youtube.com/watch?v=R8AFYo54Ppk
- 04.04.2014 - uczestnik projektu LdV "Smaki Hiszpanii, smak sukcesu" Dominik Jadeszko z III i wraz z uczestniczką kolejnego projektu LdV "Hiszpańskie smaki, polska gościnność" -Karoliną Łopat z II m oraz Katarzyną Wierszyłowską z IV i zajęli I miejsce w konkursie kulinarnym Młode Talenty. Uczniowie przygotowali zakąskę - roladkę z łososia w czarnym sezamie w aromacie wiśniowym z sałatą egzotyczną oraz danie główne- polędwiczkę souvie na sosie z owoców leśnych z pure z topinamburu w towarzystwie sałaty vinegrette. Dla Dominka była to kolejna okazja wykorzystania umiejętności nabytych w trakcie stażu w Hiszpanii. Uczniami opiekowała się pani Joanna Dubet. Więcej informacji na: http://polskagastronomia.com/index.php/aktualnosci/169-w-dniach-3- 4-kwietnia-w-hotelu-ibis-styles-reda-odbyly-sie-targi-gastrem
- 22.04.2014 - uczestniczki projektu LdV "Smaki Hiszpanii, smak sukcesu" pod opieką pani Elwiry Wiśniewskiej wzięły udział w promocji szkoły w Gimnazjum nr 16 na gdańskiej Zaspie. Dokonały one prezentacji szkoły oraz wykonały one pokaz serwisu synchronicznego. W promocji wzięły udział Monika Muller i Agnieszka Opiela z III M oraz Sandra Ciołek i Sara Zielińska z III C.
- Uczestnik projektu Jakub Kanka po raz drugi wziął udział w nagraniu "Pomorski Live Cooking" realizowanym przez Pomorską TV. Tym razem prezentowano potrawy wielkanocne. Jakub wystąpił wraz Dawidem Lorentowiczem -rugbystą gdańskiej Lechii. W programie wystąpił również Jakub Łysk - zastępca szefa kuchni w restauracji La Cucina wraz z Lechem Bednarkiem - mistrzem świata w pływaniu w lodowatej wodzie. Nagranie miało miejsce w centrum handlowym Matarnia. Zapraszamy do obejrzenia. http://www.pomorska.tv/videos/video/live-cooking---potrawy-wielkanocne/.
- Uczestnicy projektu: Dariusz Laskowski, Łukasz Sowulewski, Monika Muller, Agnieszka Opiela, Marta Kałużna wzięły udział w praktykach zawodowych we Francji w wakacje 2014. Dziewczęta miały okazję odbyć kolejną praktykę w prestiżowym instytucie Paula Bocusa.
- 29.10.2014 uczestniczka projektu Katarzyna Niska reprezentowała szkołę w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym - Kuchnia Literacka organizowanym przez naszą szkolę i wygrała w kategorii literackość. Kasia jest również bohaterką artykułu umieszczonego w lokalnym portalu internetowym http://gdansk.naszemiasto.pl/artykul/ludzie-naszego-miasta-swoja-pasje-do-gotowania-polaczyli-z,2493190,artgal,t,id,tm.html
- Uczestnik projektu Dominik Jadeszko z kl IV i reprezentował szkołę w VI edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Zgotuj sobie sukces". Konkurs odbył się w dniach 12-15. 11.2014 w Centrum kulinarnym MAKRO. Wraz z kolegą z klasy -Szymonem Groczyńskim - przygotowali kulkę z dwóch rodzajów mięs z kurczaka z musztardą nadziewaną suszonym pomidorem z koprem, panierowaną w mielonych migdałach i słoneczniku, ananasa karmelizowanego w brązowym cukrze, emulsję z topinambura z pietruszką oraz ciastko makaronowe z pieprzem ziołowym.
- 28.11.2014 - uczestnicy projektu Monika Muller i Dominik Jadeszko reprezentowali szkołę w Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym,,Kuchnia Polska na Mazowszu 2014” Konkurs składał się z dwóch niezależnie ocenianych konkursów: Konkursu Kulinarnego organizowanego pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (World Association of Chefs Societies), w którym reprezentował naszą szkołę Dominik Jadeszko wraz z kolegą z klasy IV i Szymonem Gorczyńskim. Uczniowie przygotowali zakąskę, czyli emulsję z papryki i pomidorów z blinem ziemniaczanym, pianką ze śmietany i tapenadą z anchois z vinegretem z marakui oraz danie główne: schab karkowego w sosie piwno-chlebowym z pieczonymi batatami, marynowanymi burakami, podanymi na emulsji marchewkowej z pudrem pomarańczowym i piaskiem oliwkowym chłopcy. Czas przygotowania wynosił 90 minut. Uczniowie zajęli III miejsce. Monika Muller reprezentowała szkołę w Konkursie Kelnerski organizowanego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika i mimo że nie zajęła miejsca medalowego zdobyła nowe doświadczenie, a już sam udział w tak prestiżowym konkursie jest dużym wyróżnieniem.
- Dominik Jadeszko otrzymał trzecie miejsce w konkursie Merci Chef Awards dla profesjonalnych szefów kuchni za przepis: "Bliny gryczano-ziemniaczane z kozim serkiem i marakują ze smażoną gęsią w sosie mandarynkowym na emulsji paprykowo-pomidorowej." W nagrodę Dominik otrzymał robot kuchenny Bosch Mum. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
- 06.03.2015 - Uczestnicy projektu: Natalia Pietras (IVM), Dariusz Laskowski, Dominik Jadeszko, Adrian Kotkowski i Michał Chojnacki (IV I) wzięli udział w etapie szkolnym regionalnego konkursu kulinarnego Frankofonia 2015. Gratulujemy Dominikowi Jadeszko, który zdobył II miejsce i przechodzi do etapu regionalnego oraz Dariuszowi Laskowskiemu, który zdobył wyróżnienie. Wszystkim uczestnikom gratulujemy chęci zdobywania doświadczeń i rozwijania umiejętności kulinarnych.
Przepisy uczestników projektu
pliki do pobrania
- Tortilla de patatas - Adrian Kotkowski, Michał Chojnacki, kl. IIIi
- Arroz con IIeche - Adrianna Puzio, Dominika Siniewicz, kl. IIIi
- AJILIMOJIL - Aleksander Korda, kl. IIId
- Hojaldre rellos negros - Dominik Jadeszko, kl. IIIi
- Macarrón con queso fundido - Dominik Jadeszko, kl. IIIi
- Hojaldre rellos con crema - Dariusz Laskowski, Daniel Stanek, kl. IIIi
- Perlas de olivia - Dariusz Laskowski, Daniel Stanek, kl. IIIi
- CROQUETAS CON SETAS O CON JAMON - Jakub Kanka IIIi
- Łosoś marynowany w sangrii i soli (PGE ARENA) - Jakub Kanka IIIi
- Gambas con ajo - Krzysztof Borowski, kl. IIId
- Churros con chocolate - Katarzyna Niska, Jolanta Jezierska, kl. IIIi
- Ravioli z pastą z łososia - Łukasz Sowulewski, kl. IIIi
- Gaspacho - Michał Hinc, kl. IIIi
- PAELLA - Natalia Pietras, kl. IIIm