I Europejski Tydzień Umiejętności Zawodowych już za nami. W dniach 5-9.12.2016 w hotelu Crown Palace w Brukseli odbyła się z tego tytułu  konferencja prezentująca działania Komisji Europejskiej na rzecz rozwoju kształcenia zawodowego. Europejski Tydzień Kształcenia Zawodowego jest inicjatywą KE na rzecz wzrostu atrakcyjności i wizerunku kształcenia zawodowego. Poprzez to wydarzenie KE chciała  zaprezentować  jakość kształcenia zawodowego oraz przyczynić się do  wzrostu świadomości szerokiego wyboru możliwości i perspektyw rozwoju jakie daje kształcenie zawodowe. Była to również okazja, aby zainspirować młodzież i dorosłych do odkrywania, wykorzystywania i doskonalenia swoich talentów i zdolności poprzez kształcenie zawodowe.

KE podęła to wyzwanie, ponieważ wierzy, że:

• Każdy kryje w sobie talent. Niektóre talenty są oczywiste, inne trzeba odkryć.

• Kształcenie i szkolenie zawodowe to mądry wybór zapewniający sporą dawkę zabawy i wybitne osiągnięcia w nauce, dobrą pracę i większe szanse na zatrudnienie.

• Szkolenie zawodowe to wspaniała szansa na przygotowanie do rozwoju interesującej i pełnej wyzwań kariery oraz aktywnego zaangażowania w życie społeczne.

• Kształcenie i szkolenie zawodowe to idealne rozwiązanie dla osób w każdym wieku pragnących przygotować się do pracy w dowolnym miejscu na świecie.

• Uczenie się przez całe życie zwiększa Twoje szanse na zatrudnienie i pozwala Ci się rozwijać.

• Odpowiednie szkolenie wzbudza kreatywność i innowacyjność.

• Podnoszenie i zmiana kwalifikacji przez całe życie dla zwiększenia szans na rynku pracy i lepszej integracji ze społeczeństwem to klucz do sukcesu.

 • Nauka przez całe życie wzmacnia integrację społeczną, różnorodność i aktywność obywatelską.

 

Do 9.12.2016 zgłosiło swój udział w tym wydarzeniu 905 instytucji a wśród nich jako jedna z pierwszych w Polsce również nasza szkoła. W ramach I Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych w naszej szkole miały miejsce następujące działania:

·         14.11.2016 - Szkolenie  oraz pokaz upinania wiązanek, ikeban kwiatowych ze wstążek ozdobnych, które zorganizowała p. H. Marszałek a poprowadziła p. G. Misiejko.

·         17 i 22.11.2016 klasy I L i I M udały się na wycieczki przedmiotowe do restauracji w  Hotelu Mercure -Stare Miasto, gdzie uczniowie zostali zaznajomieni przez Szefa Kuchni Pana Łukasza Miecznikowskiego, absolwenta naszej szkoły, ze specyfiką pracy w hotelu w poszczególnych działach, ze sposobem rozliczania produktów w zakładzie. Wycieczki zorganizowały p. E. Janik, E. Wardzińska i G. Augustyniak.

·         22 i 30.11.2016 – dwie 12-osobowe grupy uczniów uczestniczyły w 6-godzinnych warsztatach Basic  przeprowadzonych przez profesjonalistów i pasjonatów z Akademii Kawy i Herbaty J.J.Darboven. Uczniowie otrzymali certyfikaty dokumentujące nabyte umiejętności. Warsztaty zorganizowała p. A. Hołoweńko. Uczniom towarzyszyły p. A. Hołoweńko i E. Wardzińska.

·         22.11.2016 - odbył się konkurs wiedzy o cukrzycy zorganizowany z okazji Światowego Dnia Walki z Cukrzycą obchodzonego 14 listopada na całym świecie. Organizatorami konkursu byli p. N. Krysztofiak i p. Ł. Kamiński.

·         28.11.2016 – odbyło się podsumowanie staży oraz promocja rezultatów projektu Erasmus+ ”Polski uczeń, hiszpański .staż” – G. Augustyniak, E. Wiśniewska, A. Wiśniewski, A. Pawelec.

·         29.11.2016 - Szkolny Konkurs „Kompozycje jesienne” dla uczniów klas I- III ZSZ. Celem konkursu było doskonalenie umiejętności kulinarnych, pobudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów oraz inspirowanie do tworzenia receptur nowych potraw, konfrontacja wiedzy i umiejętności uczniów z różnych klas zasadniczych. Organizator: p. E. Wardzińska.

·         01 i 02.12.2016 odbyły się warsztaty z absolwentem naszej szkoły a obecnie kucharzem w znanej z wyszukanych smaków Restauracji Metamorfoza. W warsztatach wzięli udział uczestnicy projektu Erasmus+ "Polski uczeń, hiszpański staż"-łącznie 17 uczniów klas III. Organizator: p. A. Wiśniewski.

·         05.12.2016 roku uczniowie klasy II B udali się do hotelu Faltom, gdzie poznali organizację pracy w hotelu oraz bogatą ofertę usług. Organizacja: p. E. Laskowska i B. Stanisławska.

·         6.12.2016 - promocja zdrowego żywienia połączonego z promocją projektu Erasmus+ „Eat right, be bright!” 

·         07.12.2016 - uczniowie klasy II A uczestniczyli w prelekcji prowadzonej przez Pana Tomasz Tatara– Dyrektora Villa Sedan Hotel ( Grupa Dobry Hotel). Uczniowie mieli okazję zapoznać się z procedurami meldowania gościa (check-in) oraz wymeldowania (check – out). Organizator: p. B. Stanisławska.

·         09.12.2016 klasa III B miała okazję wziąć udział w warsztatach na temat Revenue Management przygotowanych przez Dyrektora Zarządzającego Qualia Hotel Management p. Leszka Laskowskiego. Młodzież poznała elementy zarządzania przychodami w hotelu. Organizator: p. E. Laskowska.

Na zaproszenie Komisji Europejskiej p. Anna Pawelec miała przyjemność wziąć udział w dwóch dniach konferencji w Brukseli: 08.12 – Europejskim Forum na temat kształcenia zawodowego oraz 09.12 - w ceremonii zamykającej wydarzenie  W konferencji wzięło udział ponad 600 osób ze wszystkich krajów UE oraz krajów partnerskich. 08.12 mieliśmy okazję wysłuchać dyskusji panelowych, prowadzonych przez 103 rozmówców – specjalistów w dziedzinie kształcenia zawodowego oraz przedstawicieli różnych środowisk: polityków – członków Parlamentu Europejskiego i Komisji Europejskiej, ekspertów ds. szkolenia i kształcenia zawodowego, przedsiębiorców. Ostatni dzień konferencji otworzył wiceprezydent KE i Komisarz ds. Euro i Dialogu Społecznego Valdis Dombrovskis. Wystąpienia w tym dniu były poświęcone wyzwaniom przed jakimi stoi kształcenie zawodowe, znaczenia jakości, roli pracodawców w kształceniu zawodowym i działań znanych firm jak Nestle, General Electric, Disneyland Paris, Simens na rzecz jakości oferowanych staży. Mogliśmy też zobaczyć krótki film pokazujący działania  kilku wybranych instytucji zarejestrowanych w Europejskim Tygodniu Umiejętności Zawodowych. W filmie tym znalazła się również wypowiedź ucznia naszej szkoły Mateusza Paświckiego z kl II f nagrana podczas konkursu kulinarnego dla uczniów zsz „Jesienne kompozycje”. Wszyscy prelegenci podkreślali istotę jakości w kształceniu zawodowym w kontekście wykwalifikowanych i poszukiwanych na rynku pracy pracowników, konieczność współdziałania edukacji szkolnej i przedsiębiorstw oraz możliwości jakie dają staże, również staże zagraniczne w przedsiębiorstwach.

Konferencja zakończyła się wręczeniem nagród dla osób i instytucji będących wzorami doskonałości i jakości w sferze szkoleń zawodowych. Całą konferencję rozpoczęła i zakończyła Marianne Thyssen –Komisarz ds. Zatrudnienia, Spraw Społecznych, Umiejętności i Mobilność Pracowników.

 

Konferencja w Brukseli - Kizoa Movie - Video - Slideshow Maker