W dniu 28.11.2016 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku  odbyło się spotkanie podsumowujące staże zagraniczne oraz upowszechniające rezultaty projektu Erasmus+ „Polski uczeń, hiszpański staż” o wartości 91 520,00 Euro. Projekt jest objęty patronatami honorowymi: Konsula Honorowego Królestwa Hiszpanii w Gdańsku oraz Akademii Gastronomicznej w Polsce. Obu inicjatywom przewodzi Pan Maciej Dobrzyniecki - Konsul Honorowy Królestwa Hiszpanii w Gdańsku i Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce oraz Wiceprezydent Europejskiej Akademii Gastronomicznej. Projekt jest również objęty patronatem honorowym Kuratorium Oświaty w Gdańsku i Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Przy okazji tego wydarzenia mieliśmy zaszczyt gościć p. Macieja Dobrzynieckiego, p. Piotra Kowalczuka – Z-cę Prezydenta ds. polityki społecznej UMG, p. Piotra Dzika – Radnego Miasta Gdańska i właściciela pierogarni „U Dzika”, Przedstawicielki Mobilnego Centrum Informacji Zawodowej – p. Agnieszkę Lutowską, p. Justynę Syndor,   p. Emilię Brillowską, szefa kuchni Restauracji Patio Espanol – p. Macieja Badzmierowskiego, kucharza i absolwenta szkoły p. Dariusza Laskowskiego, szefa kuchni i właściciela restauracji Mercado – p. Michała Sieczkowskiego, Dyrektor Hotelu „Golden Tulip” – p. Anetę Olechno. Na początku spotkania głos zabrali głos p. Maciej Dobrzyniecki podkreślając działania szkoły na rzecz rozwoju umiejętności zawodowych oraz p. Piotr Kowalczuk, który nawiązał do wspierania gdańskiej edukacji przez UMG oraz ogromnych szans na zatrudnienie i rozwój zawodowy jaki daje prężnie rozwijająca się branża turystyczno-hotelarsko-gastronomiczna na gdańskim pomorzu. Żegnając się z zebranymi p. Maciej Dobrzyniecki wspomniał o korzyściach jakie płyną z przynależności Polski do UE, dzięki czemu możemy pozyskiwać fundusze na realizację  przedsięwzięcia takie jak projekt Polski uczeń, hiszpański staż, zachęcił młodzież do dalszego doskonalenia swoich umiejętności.

Spotkanie prowadziła Klaudia Andrzejczyk z klasy III B i Mateusz Brillowski z kl III A.  W trakcie spotkania Mateusz Kąkol z kl III K i Piotr Stefański z kl III B zaprezentowali poszczególne etapy realizacji projektu. Wspominaliśmy etap rekrutacji i ogłoszenie wyników, przygotowania w postaci zajęć z języka hiszpańskiego, warsztatów i wycieczek do restauracji i hoteli. Przypomnieliśmy sobie jak podróżowaliśmy w chmurach i po hiszpańskich autostradach do celu. Mateusz i Piotrek przedstawili z nazwy wszystkie zakłady, w których odbywali staże poszczególni uczestnicy stażu oraz opowiedzieli o tym, co robili poza stażami, czyli jak realizowaliśmy program kulturoznawczy poznając zabytki Grenady, Kordowy i Malagi oraz jak cieszyliśmy się słońcem na plażach urokliwej Salobreni.  Zaproszeni goście mieli okazję zobaczyć prezentacje wybranych restauracji i hoteli, w których uczniowie odbywali swoje staże podczas pobytu w Grenadzie. W świat hiszpańskiej kuchni i restauracji wprowadzili nas uczniowie klasy III L, III M, III N, III C i III E o profilach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Natalia Rychlińska z kl III M,  Piotr Brzeski z kl III C zaprezentowali nietypową, bo obsługującą imprezy od 30 do 1200 osób restaurację LaMamunia. Restaurację La Pataleta, serwującą typowe andaluzyjskie dania zaprezentowali Alan Podraza z kl III C, Dominik Niedzwiedz z kl III N i Krzysztog Mądry z kl III L.  Z restauracją LaFabula skierowaną na gościa o wyjątkowo wyrafinowanych podniebieniach zapoznali naszych gości Kamila Formela i Karol Czerwiński z klasy III L i Patrycja Reclaf z kl III C. Ewelina Ciepołowska z kl III A opowiedziała o swoim stażu w czterogwiazdkowym hotelu Triunfo, gdzie miała okazje odbyć praktykę w dziale służby pięter, serwisu śniadaniowego i recepcji. Koleta Papiernik z klasy III A, oraz Mateusz Zastawny z kl III N, opowiedzieli o swoim stażu w hotelu Palacio Los Patos, Koleta o części hotelowej a Bartosz o części restauracyjnej – hotelu łączącym nowoczesność z pałacową klasyką zarówno w swojej architekturze jak i na talerzu. Scenki sytuacyjne w hotelach zaprezentowali uczniowie klasy III A i III B w języku angielskim i hiszpańskim. Mieliśmy okazję zobaczyć różne sytuacje od klasycznego zameldowania gościa – tutaj wystąpiła Natalia Mokwińska i Piotrek Stefański z kl III B, z czasem trochę roztargnionym gościem – w tej roli Sandra Plichta   musiała poradzić sobie Klaudia Andrzejczyk, obie uczennice kl III B,  poprzez przyjmowanie wymagających gości VIP – tę scenkę odegrały Aleksandra Mazur, Michelle Langowska i Julia Haas (kl III A) i sytuacje problemowe – tu bohaterem był zgubiony pierścionek zaręczynowy a scenkę odegrały uczennice kl III B – Kamila Stacewicz, Paulina Rokita i Angelika Pawłowicz . W każdej nasi „pracownicy” zachowali się profesjonalnie i perfekcyjnie posługiwali się językami obcymi. Obejrzeliśmy też film nagrany przez Mateusza Brillowskiego, Ewelinę Ciepołowską i Koletę Papiernik z kl III A w hotelu Triunfo w Grenadzie. Film oraz scenki  można już obejrzeć na naszym szkolnym kanale YouTube. Uczniowie klasy III C Patrycja Reclaf,  Piotr Brzeski i Alan Podraza i nasza absolwentka Ania Formella przedstawili pokaz obsługi synchronicznej  gości w stylu flamenco, który został przygotowany wraz z uczniami przez p. Annę Hołoweńko – nauczycielkę obsługi konsumneta. Obsługą techniczną zajął się Krzysztof Mądry z kl III L. Nasze spotkanie zakończyło się degustacją potraw kuchni hiszpańskiej przygotowanych przez uczniów kl III L, III K, III M, III N i III E. Mogliśmy spróbować: Pate Chaux  (Kamila Formela III L), Cous cous dolce (Kacper Serafińczuk IIIK), Falafel (Bernadeta Kreft IIIN), Solmorejo (Adrian Czokajło IIIE), Tortilla (Karol Czerwiński IIIL), Paella con chorizo y pollo  (Jakub Moszczyński IIIM), Churros y Chocolate con Leche (Natalia Rychlińska  IIIM), Creme de Naranja (Bartosz Zastawny IIIN), Gazpacho (Mateusz Kąkol IIIK), Berenjenas fritas con miel de caña (Kamil Niedzwiedz IIIN),  Coco tapioca con melocotón (Zuzanna Przeździecka IIIE), Croquetas (Mateusz Kępczyński IIIK), Crema de melón y aguacate (Natalia Fel IIIN), Cazuela de patatas (Marta Szeliga IIIM), Tapones tomates cherry, Quest mozzarella y Jamin serrano (Kamil Gołecki IIIM), Brioche con limón jalea (Agnieszka Mijas IIIN), Gazpacho con melon (Krzysztof Mądry III L).

Cieszymy się, że mogliśmy spędzić ten dzień w tak miłej atmosferze i dziękujemy wszystkim, którzy przybyli na to spotkanie.  


Erasmus+ project results - Kizoa Movie - Video - Slideshow Maker