Dwie 12-grupy uczniów uczestniczyły w 6 godzinnych warsztatach Basic przeprowadzonych przez profesjonalistów i pasjonatów z Akademii Kawy i Herbaty J.J.Darboven. Warsztaty odbyły sie 22 i 30.11.2016
W czasie zajęć młodzież poznawała, na czym polega praca profesjonalnego baristy. Warsztaty składały się z dwóch części. W części teoretycznej omówiono gatunki i właściwości kawy surowej nie mającej żadnych pozytywnych wrażeń smakowo - aromatycznych. Zapoznano uczniów z metodami palenia kawy, wpływem upalenia na smak kawy, zmianami zachodzącymi w kawie po upaleniu. Potem nastąpiła 5 godzinna część praktyczna. Uczestnicy szkolenia uczyli się czyszczenia ekspresu, regulacji młynka, poznawali receptury sporządzania napojów kawowych, parzyli wyborne espresso, spieniali mleko, przygotowywali między innymi doppio, caffe creme, cappuccino, caffe latte, latte macchiato. Uczniowie otrzymali certyfikaty dokumentujące nabyte umiejętności.
Anna Hołoweńko