W dniu 17.11.2016 roku 19 uczniów klasy I L było na wycieczce przedmiotowej w Hotelu Mercure -Stare Miasto.
Celem wycieczki było poznanie układu funkcjonalnego zakładu gastronomicznego i organizacji pracy.
Uczniowie zostali zaznajomieni przez Szefa Kuchni Pana Łukasza Miecznikowskiego, absolwenta naszej szkoły, ze specyfiką pracy w hotelu w poszczególnych działach, ze sposobem rozliczania produktów w zakładzie. Podczas zwiedzania szef kuchni Ł. Miecznikowski pokazywał sprzęt gastronomiczny wykorzystywany w czasie produkcji. Uczniowie mieli również możliwość dokonania oceny organoleptycznej ośmiornicy i wyrobów z czekolady belgijskiej przygotowanych przez kucharzy.
W wycieczce uczestniczyło 19 uczniów pod opieką nauczycieli Ewy Janik i Ewy Wardzińskiej-Swadzyniak. Uczniowie byli bardzo zadowoleni z możliwości obserwacji pracy w hotelu. Wielu stwierdziło, że chciałoby w nim odbywać praktyki zawodowe w drugiej klasie.
· Jak się uczyć to od najlepszych
W dniu 22.11.2016 roku uczniowie z klasy I m byli na wycieczce przedmiotowej w Hotelu Mercure -Stare Miasto.
Celem wycieczki przedmiotowej było zapoznanie się z układem funkcjonalnym zakładu gastronomicznego i organizacją pracy.
Młodzież została zapoznana ze specyfiką pracy w hotelu przez Szefa Kuchni Pana Łukasza Miecznikowskiego, który oprowadził uczniów poszczególnych działach, pokazywał sprzęt gastronomiczny wykorzystywany podczas produkcji i omówił sposoby rozliczania produktów w zakładzie.
Uczniowie mieli również możliwość dokonać oceny organoleptycznej wyrobów z czekolady belgijskiej przygotowanych przez chef'a Ł. Miecznikowskiego.
Młodzież zwiedziła również 18. piętro hotelu, z którego rozpościerał się piękny widok na Gdańsk od strony stoczni i starego miasta. Szef Kuchni przedstawił grupie swoje najbliższe plany na zagospodarowanie tego miejsca na autorską restaurację A la carte.
W wycieczce uczestniczyło 22 uczniów pod opieką nauczycieli Ewy Janik i Genowefy Augustyniak.