W dniach 31.08 – 27.09.2021 grupa uczestników projektu "Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe" uczestniczyła w praktykach i stażach zawodowych w Rimini. Dzięki naszemu partnerowi Sistema Turismo młodzież mogła kształcić swoje umiejętności i zdobywać nowe doświadczenia zawodowe w najbardziej znanych restauracjach i hotelu otrzymujących najwyższe oceny na portalu Trip Advisor a nawet polecanych przez przewodnik Michelin. Rimini, przede wszystkim kojarzone z letnim wypoczynkiem nad morzem, okazało się świetnym miejscem dla naszych przyszłych kucharzy do pracy na owocach morzach, które są tu niezwykle popularne. Nasi uczniowie poznali w każdym detalu zasady obróbki i przygotowania m.in. kalmarów, krewetek, langustynek, małży i ryb. Nie zabrakło również nauki sporządzania lokalnych potraw takich piadina - cienki placek z pszennej mąki z nadzieniem, pieczony w specjalnym ceramicznym naczyniu (lub na płaskiej patelni), a następnie nadziewanej szynką, serem lub warzywami, brodetto jednej z najsmaczniejszych zup rybnych na całym wybrzeżu Adriatyku, zupy warzywnej minestrone, przygotowywania makaronów typowych dla włoskiej kuchni (np. tagliatelle, lasagne, cannelloni, ravioli, gnocchi, spaghetti), risotto -bardzo popularnej włoskiej potrawy, przyrządzana na bazie ryżu, włoskich pierogów tortellini nadziewanych mięsem, grzybami bądź serem oraz deserów jak znane wszystkim tiramisu i cannolo, czyli rurek z chrupiącego ciasta nadziane kremem z sera ricotta. Uczestnicy projektu doskonalili się w sztuce kulinarnej w takich restauracjach jak ukryta wśród krętych uliczek i kolorowych domów, Osteria de Borg, reklamowana w przewodniku Michelina ze względu na kuchnię opartą lokalnych produktach, w której królują własnej roboty  makarony, grillowane mięsa i piadina a wszystko serwowane w niepowtarzalnym stylu vintage pełnym regionalnych elementów. Trattoria La Marianna usytuowana między kolorową działką ulic i placów Borgo San Giuliano, dzielnicy która z w starożytności była wioską rybacką a mostem Tyberiusza to miejsce, w którym kuchnia opiera się na tradycji kuchni morza regionu Romana: piadina, tagliolini allo scogilo – spaghetti z owocami morza, szaszłyki z ryb, smażone sardynki, pączki.

W położonej kilka kroków od morza La Cappa Ristorante-Pizzeria nasi uczniowie nauczyli się przyrządzać dania ze specjałów morskich. Ristorante Diana Riccione zdradziła przed uczestnikami naszego projektu tajemnice perfekcyjnego przygotowania słynnej Romana piadina, domowych makaronów, specjałów z owoców morza i najlepszych grillowanych dań mięsnych lub rybnych. Uczniowie kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa mieli okazję odbyć swój staż w czterogwiazdkowym hotelu Sovrana Hotel & Spa, który świadczy szeroki zakres usług dla swoich gości i działa zgodnie z zasadą „zero waste green hotel” i jest przyjazny dla zwierząt, nie tylko dlatego, że je przyjmuje, ale również dlatego, że korzysta z wysokiej jakości produktów pochodzących z farm dbających o los zwierząt. Tutaj uczniowie doskonalili swoje umiejętności z zakresu służby pięter, m.in. ścielenia łóżek metodą śródziemnomorską oraz obsługi konsumentów podczas serwisu śniadaniowego. Bogactwo śniadaniowych specjałów i smakołyków w tym hotelu oraz parzenie kawy na różne sposoby, pozwoliło uczniom poznać i stosować zasady posługiwania się bufetem typowym dla kuchni śródziemnomorskiej.

Praktykom i stażom w Rimini towarzyszył również bogaty program kulturowy. Rimini to nie tylko nadmorski kurort, ale również miasto pełne pamiątek po urodzonym tu słynnym reżyserze filmowym Federico Fellinim a o jego historii sięgającej starożytności świadczą Most Tyberiusza z początku naszej ery i jeszcze straszy Łuk Augusta. Dzielnica San Giuliano, która jako jedyna zachowała swój dawny klimat i charakter zabudowy zachwyca kolorowymi domkami i grafikami pochodzącymi z filmów F. Felliniego. Warto też udać się na wieczorny spacer wokół oświetlonego Zamku Sigismondo Pandolfo Malatesta oraz średniowieczny plac Cavour. Nie można było też nie odwiedzić położonej niedaleko Wenecji i zachwycić się Placem Św. Marka, Pałacem Dodżów, Mostem Westchnień, uroczymi kamienicami wyrastającym z setek kanałów oraz odbyć rejsu statkiem vaporetto po kanale Grande. W San Marino uczniowie odbyli wędrówkę po starych, wąskich uliczkach tego jednego z najmniejszych państw a z murów obronnych na Górze Titano podziwiali spektakularne krajobrazy od Apeninów po Adriatyk.  W Rawennie zachwycali się bogactwem wszechobecnych bizantyjskich mozaik, zwiedzili Grobowiec Dantego, główny plac miasta  Piazza del Popolo, wokół którego toczy się życie mieszkańców i turystów oraz spacerowali szlakiem głównych zabytków.

Jak mówią niektórzy uczestnicy projektu, wzięcie w nim udziału było najlepszą decyzją, ponieważ nie tylko mogą doskonalić się zawodowo, ale również pokonują swoją barierę językową i mają większą motywację w komunikowaniu się w językach obcych. Inni podkreślają walor kulturoznawczy oraz wzrost wiary we własne możliwości i aspekt integracji i współpracy z całą grupą uczestników. Wszyscy są zgodni, że z pewnością zachęcaliby innych do skorzystania z możliwości jakie daje uczniom szkół zawodowych program Erasmus+.

 

Opracowała Anna Pawelec