09.11.2016 o godzinie 18:00 w ramach upowszechniania rezultatów projektu Erasmus+ „Polski uczeń, hiszpański staż” pod patronatami honorowymi: Konsula Honorowego Królestwa Hiszpanii w Gdańsku oraz Akademii Gastronomicznej w Polsce,  Kuratorium Oświaty w Gdańsku i Stowarzyszenia Kucharzy Polskich odbyło się spotkanie z rodzicami i wychowawcami klas uczniów biorących udział w projekcie. Spotkanie prowadziła Klaudia Andrzejczyk z kl. III B i Mateusz Brillowski z kl. III A.

W trakcie konferencji Mateusz Kąkol z kl. III K i Piotr Stefański z kl. III B omówili poszczególne etapy realizacji projektu. Wspominali rekrutację, ogłoszenie wyników, przygotowania do wyjazdu: zajęcia z języka hiszpańskiego, warsztaty i wycieczki do restauracji, hoteli. Prelegenci przypomnieli, jak podróżowaliśmy w chmurach i po hiszpańskich autostradach do celu. Mateusz i Piotrek wymienili wszystkie zakłady, w których odbywały się staże. A poszczególni uczestnicy praktyk opowiedzieli o tym, co robili poza stażami, czyli jak realizowali program kulturoznawczy, poznając zabytki Grenady, Kordowy i Malagi oraz jak cieszyliśmy się słońcem na plażach urokliwej Salobreni.

Zaproszeni goście mieli okazję zobaczyć prezentacje wybranych restauracji i hoteli, w których uczniowie odbywali swoje staże podczas pobytu w Grenadzie. W świat hiszpańskiej kuchni i restauracji wprowadzili nas uczniowie klasy III L, III M, III N, III C i III E o profilach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz.

Natalia Rychlińska z kl. III M, Adrian Czokajło z kl. III E i Piotr Brzeski z kl. III C zaprezentowali nietypową, bo obsługującą imprezy od 20 do 300 osób restaurację LaMamunia.

Restaurację La Pataleta, serwującą typowe andaluzyjskie dania zaprezentowali Alan Podraza z kl. III C, Dominik Niedzwiedz z kl. III N i Krzysztof Mądry z kl. III L.

Z restauracją LaFabula skierowaną na gościa o wyjątkowo wyrafinowanych podniebieniach zapoznali naszych gości Kamila Formela i Karol Czerwiński z klasy III L i Patrycja Reclaf z kl. III C.

Ola Mazur i Michelle Langowska z kl. III A, opowiedziały o pięknie usytuowanym hotelu Casa Del Capitel Nazari.

Koleta Papiernik z klasy III A, oraz Mateusz Zastawny z klasy III N, opowiedzieli o swoim stażu w hotelu Palacio Los Patos, Koleta o części hotelowej a Bartosz o części restauracyjnej – hotelu łączącym nowoczesność z pałacową klasyką zarówno w swojej architekturze jak i na talerzu.

Scenki sytuacyjne w hotelach zaprezentowali uczniowie klasy III A i III B w języku angielskim i hiszpańskim. Mieliśmy okazję zobaczyć różne sytuacje od klasycznego zameldowania gościa – tutaj wystąpiła Natalia Mokwińska i Piotrek Stefański z kl. III B, z czasem trochę roztargnionym gościem – w tej roli Sandra Plichta musiała poradzić sobie Klaudia Andrzejczyk, obie uczennice kl. III B, poprzez przyjmowanie wymagających gości VIP – tę scenkę odegrały Aleksandra Mazur, Michelle Langowska i Julia Haas (kl. III A) i sytuacje problemowe – tu bohaterem był zgubiony pierścionek zaręczynowy, a scenkę odegrały uczennice kl. III B – Kamila Stacewicz, Paulina Rokita i Angelika Pawłowicz. W każdej odsłonie nasi „pracownicy” zachowali się profesjonalnie i perfekcyjnie posługiwali się językami obcymi.

Obejrzeliśmy też film nagrany przez Mateusza Brillowskiego, Ewelinę Ciepołowską i Koletę Papiernik z kl. III A w hotelu Triunfo w Grenadzie. Film można już obejrzeć na naszym szkolnym kanale YouTube, a kolejne scenki, które obejrzeliśmy też już wkrótce zostaną tam umieszczone.

Uczniowie klasy III C Patrycja Reclaf, Piotr Brzeski i Alan Podraza i nasza absolwentka Ania Formella zadbali o obsługę całego spotkania, a stroną techniczną zajął się Krzysztof Mądry z kl. III L.

Spotkanie zakończyło się degustacją potraw kuchni hiszpańskiej przygotowanych przez uczniów klas III L, III K, III M, III N i III E. Mogliśmy spróbować: Barrón y cuenta nueva (Kamila Formela III L), Cous cous dolce (Kacper Serafińczuk IIIK), Falafel (Bernadeta Kreft IIIN), Solmorejo (Adrian Czokajło IIIE), Tortilla (Karol Czerwiński IIIL), Paella con chorizo y pollo (Jakub Moszczyński IIIM), Churros y Chocolate con Leche (Natalia Rychlińska IIIM), Creme de Naranja (Bartosz Zastawny IIIN), Gazpacho (Mateusz Kąkol IIIK), Berenjenas fritas con miel de caña (Kamil Niedzwiedz IIIN), Macarones (Zuzanna Przeździecka IIIE), Croquetas (Mateusz Kępczyński IIIK), Crema de melón y aguacate (Natalia Fel IIIN), Cazuela de patatas (Marta Szeliga IIIM), Tapones tomates cherry, Quest mozzarella y Jamin serrano (Kamil Gołecki IIIM), Brioche con limón jalea (Agnieszka Mijas IIIN), Gazpacho (Krzysztof Mądry III L).

Cieszymy się, że mogliśmy spędzić hiszpański wieczór w tak miłej atmosferze. Dziękujemy wszystkim, którzy przybyli na spotkanie. Szczególne podziękowania od Zespołu Projektowego, dla pani Anny Hołoweńko za pomoc w przygotowaniu imprezy.

Anna Pawelec, koordynator projektu

Erasmus+ "Polski uczeń, hiszpański smak" - promocja rezultatów, spotkanie z rodzicami i wychowawcami 09.11.2016 - Kizoa Movie Maker - Video Editor