25.04.2017 Kacper Serafińczuk zajął I miejsce w II edycji konkursu Zielona Budka Master Challenge. Tematem konkursu był kreatywny deser lodowy, którego podstawą miał być smak mascarpone z sosem z owoców leśnych, a dodatkowymi składnikami jeden wybrany smak lodów Zielona Budka oraz wysokiej jakości produkt mleczny firmy Debic. W finale rywalizowało 16 uczniów z całej Polski.
07.04. 2017 Kacper Serafińczuk zajął I miejsce w I- wszym Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym "Hipolit Chef“. W rywalizacji wzięło udział 19 uczniów z 11 szkół ponadgimnazjalnych województwa pomorskiego. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli przygotować w ciągu dwóch godzin dwa dania główne z produktów, które poznali dopiero w chwili rozpoczęciu konkursu. W tym roku były to: dorsz, mango i biała czekolada oraz wybrane przez startujących dodatki.
31.03.2017 Kacper Serafińczuk i Kamila Formela zdobyli wyróżnienie w III edycji Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Smak Gościnności” organizowanego przez Małopolską Szkołę Gościnności w Myślenicach. Uczniowie wykonali na zakąskę: gołąbek z jagnięciną, bulion grzybowy i olej tymiankowy, a na danie główne jagnięcinę z fasolą wrzawską, oscypkiem, pietruszką i chlebem. Celem konkursu było promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski, ochrona kulinarnego dziedzictwa kulturowego, a co za tym idzie - pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych.
24.03.2017 Natalia Rychlińska została finalistką Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, tym samym uzyskała zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Może być też zwolniona w części lub w całości z egzaminów wstępnych do szkół wyższych na kierunki zgodne z profilem. W tym roku tematyką wiodąca olimpiady były: „Produkty zbożowe - technologia i rola w żywieniu". Startujący w olimpiadzie uczniowie musieli umieć scharakteryzować rośliny zbożowe i przemiał ziarna, znać preparowane produkty zbożowe, potrawy mączne i wypieki domowe, wartość odżywczą produktów zbożowych, opisać wykorzystanie zbóż w żywieniu człowieka, rolę produktów zbożowych w diecie ludzi zdrowych i chorych, niepożądane reakcje na gluten - zboża glutenowe i dietę bezglutenową, omówić podstawy technologii produkcji pieczywa, rodzaje pieczywa w Polsce i na świecie, rodzaje i metody produkcji kasz i makaronów. Celem Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności było: pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia, konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół, nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami, podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.
15.03.2017 Kamila Formela wraz z koleżanką z klasy Pauliną Dąbrowską zajęły I miejsce w IV Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym Kuchni Francuskiej. Tematem była "Kuchnia wegetariańska w towarzystwie deserowych kalorii". Uczennice przygotowały daniem główne ,,Brzydkie kaczątko”- vege kaszankę z koncentratu buraczanego, wina, brany, szałwii, smażonego przegrzebka, tuila z sepią i żel z cydru. Na deser uczennice podały crumble pistacjowy, krem chantilly z wanilią, biszkopt czekoladowy, żelkę na bazie pomarańczy sycylijskich, jabłko z miętowym posmakiem i żel z dzikiego bzu. W tym samym konkursie uczestnik projektu Krzysztof Mądry wraz z kolegą z klasy Mateuszem Groth otrzymali nagrodę publiczności. Chłopcy przygotowali łososia z sosem winno – maślanym, żelem gruszkowym oraz kieszonkę z camembertem i suszonymi pomidorami.
11.03.2017 uczestnicy projektu wzięli aktywny udział w Dniu Otwartym Szkoły - prezentowali projekt "Polski uczeń, hiszpański staż", ofertę szkoły, pracownie hotelarskie, prezentowali scenki sytuacyjne.
11.03.2017 - Kacper Serafińczuk zajął I a Kamila Formela II miejsce w I Szkolnym Konkursie „Kuchnia aromatami i przysmakami filmowymi nasycona”.
06.08.2017 Kamila Formela i Kacper Serafińczuk zajęli II miejsce w II edycji Konkursu Kulinarnego - Sportowa Wiosna 2017 w Gniewinie. Rywalizowali z 11 innymi zespołami. Uczniowie zachwycili jury jeleniem z selerem i kawiorem, pionono. Dzięki stażowi wymagany jako danie konkursowe hiszpański deser nie był dla uczniów żadną tajemnicą.
02.03.2017 Kamila Formela i Kacper Serafińczuk wzięli udział w jednodniowym szkoleniu cukierniczym przeprowadzonym przez pana Pawła Górnego - mistrza cukiernictwa i współwłaściciela Cukierni „100% czekolady” dla półfinalistów pierwszej edycji Szkolnego Konkursu „Kuchnia aromatami i przysmakami filmowymi nasycona”.
21.02.2017 Kamila Formela zajęła III miejsce w II Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym La Cucina Italiana "Gotujemy in Italiano i piatti tradizionali - Italia amore mio" organizowanym przez ZSGH.
17.02.2017 - Kamila Formela i Kacper Serafińczuk zwyciężyli w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Black Box". W tym roku pojawiły się trzy produkty bazowe, które stanowiły podstawę potrawy: pstrąg, buraki i skorzonera oraz kasza pęczak lub gryczana. Kamila i Kacper oczarowali pstrągiem z skonorzera z siankiem, burakiem i sosem beurre blanc. Do przyrządzenia zaparzonej ryby dodali orientalne dodatki do bulionu z ryby: limonkę, imbir, trawę cytrynową. Dodatkiem były buraki gotowane w skórce, pokrojone w kostkę w syropie daktylowym.
14.02.2017 - uczestnicy projektu: Kamila Formela, Agnieszka Mijas, Kacper Serafińczuk, Bartosz Zastawny wzięli udział w szkolnym konkursie Smaki Czekolady. Kacper i Kamila zakwalifikowali się do finału oraz wezmą udział w szkoleniu z zakresu cukiernictwa.
08 luty 2017 - uczestnicy projektu z klasy III N, III A i III B wzięli udział w konferencji zawodowej "Mądry wybór = dobry zawód" skierowanej do gimnazjalistów chcących kształcić się w zawodach technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik kelner, kucharz. Uczniowie klasy III N przygotowywali przekąski z kuchni hiszpańskiej w zdrowym stylu a uczniowie klas hotelarskich zaprezentowali scenki sytuacyjne w języku angielskim, hiszpańskim i polskim w zakresie obsługi gości VIP.
02.02.2017 - uczestnicy projektu Kamila Formela i Kamil Niedzwiedz wzięli udział w konkursie Dzień Naleśnika. Kamila zdobyła III miejsce a Kamil wyróżnienie.
13 stycznia 2017 - uczestniczka projektu Natalia Rychlińska zajęła I miejsce w etapie okręgowym Olimpiady o Żywieniu i Żywności w Toruniu. Będzie reprezentować Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku w finale olimpiady, która odbędzie się 23 i 25 marca 2017 roku.
10.01.2017 - uczestnik projektu Mateusz Brillowski zajął VII miejsce w etapie okręgowym IX Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w Bydgoszczy.
21.10.2016 - uczestnik projektu Kacper Serafińczuk z III K (wraz z D. Błażejewskim z IV M) zakwalifikował się do finału konkursu Mistrzostwa Młodych Kucharzy. Zawodnicy będą musieli w ciągu 1 godziny i 20 minut przygotować sześć porcji dania konkursowego składającego się z dania głównego i deseru z wykorzystaniem produktów z „BLACK BOX”, z którymi uczniowie zapoznają się bezpośrednio przed rozpoczęciem konkursu. W zmaganiach półfinałowych wzięła też udział Kamila Formela zdobywając cenne doświadczenie.
30.09.2016 - uczestniczka projektu Kamila Formela z III L została jedną z dwóch zwycięzców drugiej Edycji projektu Culinary Excellence. Dzięki zwycięstwu Kamila weźmie udział w 5 warsztatach wewnętrznych w Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto.
22.09.2016 - uczestnicy projektu - Kamila Formela z III L i Kacper Serafińczuk z III K zostali zakwalifikowani do trzeciego etapu konkursu - półfinału Mistrzostw Młodych Kucharzy 2016, które odbędą się 20 października 2016 roku w Akademii MAKRO w Warszawie. By znaleźć się w półfinale uczniowie musieli przejść kolejne etapy. W pierwszym samodzielnie opracowali przepis na danie konkursowe w formie ciepłej przystawki lub dania głównego z wykorzystaniem ryb słodkowodnych. W drugim etapie Jury w składzie : Justyna Adamczyk, Paweł Oszczyk, Michał Kuter, Agata Wojda, Michał Bryś, Witek Iwański wybrało przepisy najciekawsze pod względem formy i treści i zaprosiło uczniów do udział w indywidualnej rozmowie oraz teście wiedzy gastronomicznej.
09.09.2016 - Kamila Formela i Krzysztof Mądry z III L , Mateusz Kępczyński z III K uczestniczyli w warsztatach kulinarnych ,,Chleb i kuchnia wegetwriańska" dla ambitnych i kreatywnych uczniów uczestniczących w drugiej edycji projektu Culinary Excellence. Wraz z 13 innymi uczniami z technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Szefa kuchni Hotelu Mercury Gdańsk Stare Miasto Pana Łukasza Miecznikowskiego i Pana Sebastiana Gałuszka z Hotelu Mercury Gdańsk Stare Miasto - absolwentów ZSGH w Gdańsku piekło różnego typu chleby: pszenny ze słonecznikiem i siemieniem lnianym, pszenno-orkiszowy z cebulką, pszenny z cebulą i rozmarynem, brioche grzybowe.
04.06.2016 - uczestnicy projektu - Kamila Formela z II N i Karol Czerwiński z II L wraz z p. Joanną Budzyńską uczestniczyli w kursie pt.,, Dieta bezglutenowa w praktyce'' zorganizowanym przez Dr. Schar A G/SPA dla chorych na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. Zajęcia poprowadziła mgr inż. Wioleta Zysk. Pod czujnym okiem pani Wiolety uczestnicy przygotowywali dania z produktów bezglutenowych: pierogi ruskie, naleśniki, chleb, bułki, szarlotki.
20.04.2016 - Kamila Formela z kl II N uczestniczka projektu otrzymała wyróżnienie za kreatywność w II Międzyszkolnym Konkursie Gastronomicznym Hipolit Chef w Rumii. Uczestnicy mieli do dyspozycji taki sam zestaw surowców, który nie był znany do ostatniej chwili. Każdy uczestnik otrzymał: kurczaka bebe, batata, jabłko i musiał przygotować danie zasadnicze.
19.04.2016 - Kacper Serafińczuk (uczestnik projektu) z kl II K zajął II miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym w ramach Festiwalu Lubuskich Smaków. Konkurs odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim. Uczestnicy mieli za zadanie zaprezentować umiejętności przygotowania oryginalnych dań w nowoczesnej aranżacji. Tematem konkursu był indyk.
15.04.2016 - Kacper Serafińczuk (uczestnik projektu) z kl II K wraz z Dominikiem Błażejewskim z kl II M zdobyli I miejsce w II Międzynorodowym Konkursie Kulinarny Smak Gościnności 2016, który odbył się Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach. Przygotowali jako zakąskę bulion z kapusty charsznickiej z żółtkiem confit, puree z wędzonych ziemniaków, z pieczonym żeberkiem i paloną kapustą, a na danie główne bażanta z „bigosem” puree ze śliwki wędzonej z krokietem ziemniaczanym.
14.04.2016 - Kamila Formela z kl II N (uczestniczka projektu) wraz z Radkiem Roelle z II F zdobyli II miejsce w I Międzyszkolnym Konkursie Gastronomicznym w Gdyni Zakąska wegetariańska i deser inspirowane wiosną. Przygotowali na przystawkę muffina z palonej papryki ze szparagami, skozonerą, maskarpone z goją, a na deser cremeux truskawkowy, crumble, limonkowy biszkopt, pijaną bezę, truskawki balsamico. Gratulujemy!
16.03.2016 - Kacper Serafińczuk (uczestnik projektu) wraz z Dominkiem Błażejewskim z kl III M zdobyli wyróżnienie jury i publiczności w organizowanym przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich po raz III Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny FRANKOFONIA. Gratulujemy!
03.03.2016 - Kacper Serafiniczuk z kl II K został wyróżniony w XII edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Gratulujemy!
08. 02. 2016 - 08.02.2016 roku odbył się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich I Wojewódzki Konkurs Kulinarny ,,La Cucina Italiana -ryż w kuchni włoskiej", w którym pierwsze miejsce zdobyła Kamila Formela z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku przygotowana przez Panią Annę Krótki, uczestniczka projektu "Polski uczeń, hiszpański staż". Nasza reprezentantka zachwyciła jury riso rosso pod zimową chmurką.
02.02.2016 - Uczestnik projektu Kacper Serafińczuk z klasy II K jest wśród 24 finalistów XII edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Trzymamy kciuki za powodzenie w wielkim finale!
25.01.2016 - dzisiaj odbyły się eliminacje do I Wojewódzkiego Konkursu "La Cucina Italiana - ryż w kuchni włoskiej" organizowanego przez ZSGH. Szkolne eliminacje wygrała uczestniczka programu - Kamila Formella z klasy II N, która przygotowała risotto z burakami i kozim serem - trzymamy kciuki za dalsze sukcesy!
17.12.2015 - Kacper Serafińczuk z II k - uczestnik projektu "Polski uczeń hiszpański staż" wraz z Małgorzatą Borowską z IIIL, Dominikiem Błażejewskim z III m, Kamilem Hinca z III l zajął II miejsce w I Sztafecie Kulinarnej Agencji Rynku Rolnego zorganizowanej przez Agencję Rynku Rolnego i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Uczniów przygotowała pani Renata Król –Klusek przy współpracy z panią Anną Krótki. Ekipa kucharska w czasie nie dłuższym niż 3 godziny musiała wykonać trzy dania: zakąski, czyli tatar wołowy na sposób polski, zupę gulaszową na sposób kaszubski,regionalny deser „rucholce – ruchanki” oraz rozwiązać test składający się z 25 pytań o tematyce kulinarno – gastronomicznej.
4 grudnia 2015 - 20 listopada 2015 roku w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie odbył się VII Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2015”. Kacper Serafińczuk z II k - uczestnik projektu "Polski uczeń hiszpański staż" wraz z Dominikiem Błażejewskim z III m zajęli IV miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Black Box pod patronatem honorowym Prezydenta Miasta Elbląg Witolda Wróblewskiego. Zadaniem młodych adeptów sztuki kulinarnej było stworzenie potraw z wylosowanych produktów tzw. czarnej skrzynki. Były cztery zestawy. Była pierś z kaczki, pierś z kurczaka, polędwica wieprzowa i łosoś.
20 listopada 2015 roku w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie odbył się VII Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2015”, w którym III miejsce zajęli Kacper Serafińczuk z II k - uczestnik projektu "Polski uczeń hiszpański staż" wraz z Dominikiem Błażejewskim z III m. Uczniowie przygotowali na przystawkę karpia w kabanosach, bliny gryczane, galaretkę z kiszonej kapusty z kwaśną śmietaną, a na danie główne schab w kasztanach, puree z dyni i rokitnika, sos z cydru, seler w soli i wędzone kopytka.
7 listopada 2015 roku w ZSGH w Gdańsku odbył się Konkurs Kulinarny zainspirowany matematyką "Matematyka na talerzu - smakołyki na rok matematyki". Konkurs był skierowany do uczniów klas zasadniczych zawodowych i technikum o profilu gastronomicznym. I miejsce w kategorii deser zajęli przygotowali ,, Pigwę do potęgi 6-Asiet z Pigwy”
29.10.2015 - Kacper Serafińczuk z II k - uczestnik projektu "Polski uczeń hiszpański staż" wraz z Dominikiem Błażejewskim z III m z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku okazali się bezkonkurencyjni i zdobyli Grand Prix II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Literacka Kuchnia. Nasi reprezentanci podbili serca jury zakąską Comber z sarny z topinamburem, sosem z kawy zbożowej i paloną czekoladą na podstawie ,,Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza oraz ciastkiem czekoladowym z żelem z gruszki, kremem chantilly, bezą z pietruszki i watą cukrową w oparciu o książkę Roald Dahl ,,Charlie i fabryka czekolady".