Wykłady „Żywieniowe inwestycje, czyli jak żywienie wpływa na ucznia”

W dniu 20 października 2016 odbyły się w ZSGH wykłady „Żywieniowe inwestycje, czyli jak żywienie wpływa na ucznia” z okazji przypadającego na 14 listopada Światowego Dnia Walki z Cukrzycą. Wykład został przeprowadzony przez panią Natalię Rykowską, dietetyka, absolwentkę Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, pracownika Ośrodka Promocji Zdrowia oraz Centrum Medycznego Medycyny Rodzinnej Grupy LuxMed, propagatora zdrowego stylu życia.

 

W trakcie wykładów omówiono:

·         podstawowe zasady komponowania zdrowych posiłków,

·         wpływ spożywanych posiłków na zachowania dzieci w szkole,

·         potrzebę wdrażania prozdrowotnych zachowań żywieniowych u dzieci

·         problem cukrzycy i otyłości wśród dzieci, młodzieży i dorosłych.

 

W wykładach udział wzięły klasy I b, I c, I m, II b, II c, II k, II m, II n, IV L, IV m.

 

Wykłady są częścią programu Koszyk Edukacyjny – Zdrowie w Szkole, którego celem głównym jest tworzenie warunków do podejmowania działań na rzecz zdrowia własnego i dzieci i młodzieży poprzez nabycie wiedzy i umiejętności w zakresie zdrowego stylu życia. Cele szczegółowe to zwiększenie świadomości rodziców, nauczycieli i dzieci w różnych dziedzinach zdrowia (psychologia, dietetyka, aktywność fizyczna, postawa ciała) oraz wspieranie placówek oświatowych w tworzeniu potencjału zdrowotnego u dzieci i młodzieży.

 Wykłady zostały zorganizowane we współpracy z grupą projektową Erasmus+ Eat right, be bright!.

 Dziękujemy Ośrodkowi Promocji Zdrowia za zorganizowanie wykładów i liczymy na dalszą współpracę.

 

Wykłady żywieniowe 20.10.16 - Kizoa Movie Maker - Video Editor

Łukasz Kamiński