Projekt Erasmus+ Eat right, be bright! Gdańsk, Polska Międzynarodowe działania związane z uczeniem się/nauczaniem/szkoleniami: krótkoterminowa wymiana grup uczniów   W dniach 23-29.04.2017 odbyła się piąta i zarazem ostatnia międzynarodowa wymiana uczniów w projekcie Erasmus+ Eat right, be bright!. Tym razem uczniowie i nauczyciele krajów partnerskich: Danii, Finlandii, Turcji i Włoch odwiedzili Gdańsk. Partnerzy projektu mieli niepowtarzalną okazję zwiedzić naszą szkołę, Gdańsk, Sopot, a także Malbork. Uczestniczyli również w wielu zajęciach i warsztatach związanych ze zdrowiem i zdrowym odżywianiem. W ciągu tygodniowego pobytu poznali również naszą kulturę, a uczniowie mieszkając u rodzin naszych uczniów i nauczycieli mogli przekonać się jak wygląda nasz styl życia.

Wizyta w Polsce rozpoczęła się od zwiedzania nadmorskiego kurortu, jakim jest Sopot. Partnerzy projektu przeszli się ulicą Bohaterów Monte Cassino oraz sławnym sopockim Molo, a uczniowie z Polski poznali się z uczniami z pozostałych krajów partnerskich. Po krótkim spacerze wróciliśmy do szkoły, gdzie partnerzy projektu zostali oficjalnie powitani przez Dyrektor ZSGH Wiesławę Bromber oraz koordynatora projektu Łukasza Kamińskiego. Po oficjalnym przywitaniu uczniowie udali się do Pracowni Gastronomicznej, gdzie rozpoczęły się warsztaty gotowania. Pani Genowefa Augustyniak, nauczyciel przedmiotów zawodowych, z pomocą polskich uczniów, uczyła naszych partnerów robienia pierogów, popularnej polskiej potrawy. Uczniowie z krajów partnerskich, pracując w grupach, samodzielnie przygotowali ciasto, uformowali i ugotowali pierogi. Na zakończenie warsztatów każda grupa mogła posmakować pierogów przygotowanych przez swoich partnerów. Celem warsztatów było pokazanie jak łatwo i smacznie można samodzielnie przygotować posiłek. Efekt był bardzo pozytywny, gdyż nauczyciele z krajów partnerskich już planowali robienie pierogów w domu. Dzień zakończył się aktywnie – polscy uczniowie zaplanowali czas swoim partnerom, dzięki czemu mogli lepiej się poznać, a przede wszystkim świetnie się bawić. Kolejnego dnia uczestnicy projektu zwiedzili zabytkowe centrum Gdańska. Zwiedzaniu towarzyszyły opowieści anglojęzycznego przewodnika, dzięki któremu mogliśmy lepiej poznać historię Gdańska i Polski. Poza punktami obowiązkowymi dla każdego turysty, czyli ulicą Długą, Długim Targiem, Dworem Artusa czy Złotą Bramą, zobaczyliśmy kilka mniej oczywistych miejsc. Zwiedzanie zakończyło się w Bazylice Mariackiej, gdzie weszliśmy również na punkt widokowy pokonując ponad 400 schodów. Po tak aktywnie spędzonym czasie, partnerzy projektu mogli odpocząć przed czekającymi ich zadaniami. Popołudniu uczniowie mogli kontynuować zwiedzanie udając się na Koło Widokowe lub korzystając z innych atrakcji Gdańska. Następny dzień rozpoczął się od pierwszej części warsztatów „Planowanie zdrowego menu”. Uczniowie, pod okiem nauczyciela przedmiotów zawodowych, przygotowali smaczne, proste, a przede wszystkim zdrowe kanapki z pieczywem pełnoziarnistym,  tortille pełnoziarniste oraz efektowne i zdrowe desery. W tym czasie nauczyciele z krajów partnerskich mogli obejrzeć naszą szkołę oraz lekcje, m.in., obsługi konsumenta, organizacji pracy w hotelarstwie, pracowni gastronomicznej czy matematyki. Odbyło się również spotkanie koordynatorów projektu podsumowujące dotychczasowe działania. W przerwie między zadaniami uczniowie z krajów partnerskich wzięli udział w lekcji aerobiku przygotowanej przez uczennice klasy IV L. Po zakończonych warsztatach udaliśmy się do Centrum Nauki Experyment w Gdyni na interaktywną wystawę zatytułowaną „Kierunek zdrowie”. Dzięki ekspozycji łączącej zabawę ze zdobywaniem wiedzy uczniowie dowiedzieli się, że zdrowie to nie wyłącznie brak choroby, a dobre samopoczucie wynikające z dbania o stronę fizyczną, psychiczną czy społeczną każdego człowieka. Kolejny dzień upłynął na zwiedzaniu Zamku w Malborku. Partnerzy projektu byli pod wrażeniem zespołu zamkowego, który został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Zamek w Malborku, który jest jednym z najznakomitszych przykładów średniowiecznej architektury obronno-rezydencyjnej w Europie, został wzniesiony przez zakon krzyżacki od XII do XV wieku i jest największym na świecie zamkiem pod względem powierzchni. Po powrocie do Gdańska, uczniowie spędzili ostatnie popołudnie wspólnie, zwiedzając Gdańsk i biorąc udział w aktywności fizycznej, np. w parku trampolin. Ostatni dzień pobytu partnerów projektu w Polsce rozpoczął się od drugiej części warsztatów „Planowanie zdrowego menu”. Uczniowie, ponownie pod okiem nauczyciela przedmiotów zawodowych, przygotowali smaczne, a przede wszystkim zdrowe dania z popularnymi obecnie różnymi rodzajami kasz. Specjalnie przygotowane przepisy, przetłumaczone na język angielski, pozwoliły uczniom z krajów partnerskich przygotować wyśmienite dania z kaszy gryczanej, jaglanej czy pęczak. Przystawki z sałat, kapusty kiszonej i buraków uzupełniły ten zdrowy jadłospis. Po zakończonych warsztatach każdy uczeń i nauczyciel z krajów partnerskich otrzymał specjalnie przygotowaną broszurę w języku angielskim zawierającą wskazówki dotyczące przygotowania zdrowych posiłków oraz przepisy przygotowane na warsztatach. Nadszedł również czas na oficjalne pożegnanie partnerów po jakże intensywnym tygodniu. Pobyt obfitował w wiele niezapomnianych wrażeń. Dziękujemy wszystkim naszym partnerom za udaną współpracę. Przykro nam jednocześnie, że była to ostatnia międzynarodowa wymiana uczniów w projekcie Erasmus+ „Eat right, be bright”. Wspólne dwa lata były niezapomniane i na długo pozostaną w naszej pamięci. Koordynator projektu Łukasz Kamiński