22 marca 2018 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się V Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „FRANKOFONIA 2018”. Patronaty nad zdarzeniem objęli Marszałek Województwo Pomorskiego Mieczysław Struk, Pomorski Kurator Oświaty Monika Kończyk, Prezez Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski.

W tym roku tematem rywalizacji było „ Amuse- bouche et entree ”,  czyli ,, Czekadełko i przystawka -Francja tradycyjnie”.

Celem konkursu było: kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o francuskiej tradycji kulinarnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią, doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów.

Miło nam było gościć: panią doktor Dorotę Ścipień z Instytutu Filologii Romańskiej Uniwersytetu Gdańskiego,  dyrektora Alliance Française w Gdańsku pana Jerzego Gajzlera, dyrektora Hotelu Qubus w Gdańsku pana Rafała Willicha, panią Katarzynę Kruszewską z Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Gdańsku, panią Marie Bededicte Bourneville z zaprzyjaźnionego Liceum im. Jana Pawła II w Paryżu, opiekunów startujących uczniów: pana Tomasza Grzegorzewskiego, panią Bożenę Demytruk, panią Annę Wydrowską, panią Barbarę Sanecką, pana Waldemara Stachowskiego, pana Piotra Strucka.

W konkursie wzięło udział siedem szkół: Powiatowy Zespół Szkół Nr 1 z Kościerzyny, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Przodkowa, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 z Rumi, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych ze Słupska, Zespół Szkół Nr 1 z Władysławowa, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska.

Jury w składzie: zastępca szefa kuchni Sofitel Grand Hotel pan Dariusz Powierża, właściciel Pamelo Bistro Krzysztof Szymański, zastępca szefa kuchni Qubus Hotel Gdańsk Łukasz Kamiński, kierownik Restauracji Qubus Hotel Gdańsk Aleksandra Maternowska, kucharz z Restauracji Latający Holender Marcin Gładczuk, Kucharz z Restauracji Piwna 49 Mateusz Gaabouri przyznało:

I miejsce Kamilowi Tutkowskiemu i Aleksandrze Formella z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Przodkowa,

II miejsce Aleksandrowi Kopras i Sandrze Jakubowskiej z Powiatowego Zespołu Szkół Nr 1 z Kościerzyny,

III miejsce Pawłowi Kowalskiemu i Juliannie Wilkus z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni,

wyróżnienie Magdalenie Frankiewicz i Dominice Bonikowskiej z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni.

Ponadto publiczność wyróżniła:

Krzysztofa Lisa i Piotra Jrzyk z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych ze Słupska oraz Kingę Piotrowską i Hannę Tokarską z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska.

Serdecznie dziękujemy sponsorom nagród: Miastu Gdańsk, Sofitel Grand Hotel, Qubus Hotel Gdańsk, Alliance Française w Gdańsku, Lektor Klett, Pamelo Bistro, Restauracji Latający Holender.