24 kwietnia 2018 roku roztrzygnięto I Międzynarodowy Konkurs Kulinarny La cucina italiana: "La pasta italiana nel mondo – Makaron włoski na świecie" pod honorowymi patronatami Marszałka Województwa Pomorskiego Pana Mieczysława Struka, Pomorskiej Kurator Oświaty Pani Moniki Kończyk, Honorowego Konsula Republiki Włoch Pani Claudii Filippi-Chodorowskiej, Pana Giancarlo Russo Prezesa Stowarzyszenia Włoskich Kucharzy w Polsce, Pana Krzysztofa Szulborskiego  Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pana  Sebastiano Giorgi Redaktora Naczelnego „Gazzetta Italia”, Prezesa Zarządu Fundacji ,,Ital-Gedania” Pana Roberto M. Polce.

Jury w składzie:

Przewodniczący Pan Giancarlo Russo Prezes Stowarzyszenia Włoskich Kucharzy w Polsce, ekspert i doradca kulinarny, ambasador znanych włoskich marek w Polsce, organizator jedenastu edycji Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana"

Jury degustacyjne:

Pani Claudia Filippi-Chodorowska Honorowa Konsul Republiki Włoch

Pan Sebastiano  Giorgi  Redaktor Naczelny „Gazzetta Italia”

Pan Krzysztof  Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

Pan Andrzej Ławniczak Prezes Pomorskiej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej, współzałożyciel Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Pomorskiej Akademii Kulinarnej

Jury techniczne:

Pan Andrea  Checcarelli Szefa Kuchni I Pazzi

Pan Grzegorz  Nakrajnik Szef Kuchni Restauracji La Cucina

Pan Łukasz  Ciesiński Szef Kuchni Restauracji Mon Balzac

Pan Piotr  Sawczenko Szef Kuchni Restauracji Dziki Gon

przyznało:

  • I miejsce Salvatore Guardi z Istituto Professional di Stato per i Servizi Enogastronomici  e l’Ospitalita Albierghiera ,,Pietro Piazza’’ Palermo przygotowanemu przez Pana Giovanni di Maria
  • II miejsce Kacprowi Serafińczukowi z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich z Gdańska przygotowanemu przez Panią Joannę Dubert
  • III miejsce Aleksandrowi Kopras z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1  z Kościerzyny przygotowanemu przez Pana Tomasza Grzegorzewskiego
  • wyróżnienie Jakubowi Kuczkowskiemu z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich  w Toruniu przygotowanemu przez Panią Anitę  Streich.

Gratulujemy laureatom! Dziękujemy uczestnikom za udział.

Szczególne wyrazy uznania i podziękowania kierujemy do Patronów Honorowych konkursu, szacownego Jury konkursu, sponsorów, którzy ufundowali nagrody: Sponsorowi Głównemu Pani Alicji Majer Właścicielce Masarni Majer, Miastu Gdańsk, Hotelowi Liberum, Restauracji Elephant, Restauracji Mon Balzac, Społem Kielce, Restauracji San Marco, Restauracji La Cucina, Domowi Wypoczynkowemu U Jędrka i Hani z Zakopanego.