28 marca 2018 roku odbyły się szkolne eliminacje do Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego La Cucina Italiana: „La pasta italiana nel mondo – Makaron włoski na świecie”, którego celem było:
- promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów kuchni włoskiej
- pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych kuchni włoskiej
- rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów,
- dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych,
- propagowanie różnorodności potraw oraz tradycji kulinarnych,
- integracja szkół o tym samym profilu kształcenia,
- umacnianie współpracy z placówkami szkolenia praktycznego,
- umacnianie współpracy między firmami związanymi z gastronomią
i szkołami,
- rozbudzanie pomysłowości, inicjatywy i kreatywności,
- wyrabianie poczucia estetyki i piękna.
Jury w składzie: Szef kuchni Restauracji La Cucina pan Grzegorz Nakrajnik, Szef kuchni Restauracji Dziki Gon pan Piotr Sawczenko, Szef kuchni z San Marco Ristorante e Pizzeria pan Andrea Checcarelli przyznało:
I miejsce Kacprowi Serafińczukowi z IV k
II miejsce Wiktorii Zając z II l
III miejsce Hannie Tokarskiej z II l