28 marca 2018 roku odbyły się szkolne eliminacje do Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego La Cucina Italiana: „La pasta italiana nel mondo – Makaron włoski na świecie, którego celem było:

  • promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów kuchni włoskiej
  • pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych kuchni włoskiej
  • rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów,
  • dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych,
  • propagowanie różnorodności potraw oraz tradycji kulinarnych,
  • integracja szkół o tym samym profilu kształcenia,
  • umacnianie współpracy z placówkami szkolenia praktycznego,
  • umacnianie współpracy między firmami związanymi z gastronomią

i szkołami,

  • rozbudzanie pomysłowości, inicjatywy i kreatywności,
  • wyrabianie poczucia estetyki i piękna.

Jury w składzie: Szef kuchni Restauracji La Cucina pan Grzegorz Nakrajnik, Szef kuchni Restauracji Dziki Gon pan Piotr Sawczenko, Szef kuchni z San Marco Ristorante e Pizzeria pan Andrea Checcarelli przyznało:

I miejsce Kacprowi Serafińczukowi z IV k

II miejsce Wiktorii Zając z II l

III miejsce Hannie Tokarskiej z II l