24 kwietnia 2018 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich  w Gdańsku odbędzie się I Międzynarodowy Konkurs Kulinarny La cucina italiana: „La pasta italiana nel mondo – Makaron włoski na świecie”, którego  celem jest: promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych  produktów kuchni włoskiej, pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych kuchni włoskiej, rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów, dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych, propagowanie różnorodności potraw oraz tradycji kulinarnych, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia, współpraca z placówkami szkolenia praktycznego, wzmacnianie współpracy między firmami związanymi z gastronomią i szkołami.

Konkurs organizowany jest po raz trzeci, w poprzednich edycjach miał zasięg wojewódzki.

Jesteśmy zaszczyceni, że patronaty honorowe nad imprezą objęli Marszałek Województwa Pomorskiego Pan Mieczysław Struk, Pomorska Kurator Oświaty Pani Monika Kończyk, Honorowy Konsul Republiki Włoch Pani Claudia Filippi Chodorowska, Pan Giancarlo Russo Prezes Stowarzyszenia Włoskich Kucharzy w Polsce, Pan Krzysztof Szulborski  Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pan  Sebastiano Giorgi Redaktor Naczelny „Gazzetty Italia”, Prezes Zarządu Fundacji ,,Ital-Gedania” Pan Roberto M. Polce.

Jury przewodniczy Pan Giancarlo Russo Prezesa Stowarzyszenia Włoskich Kucharzy w Polsce, ekspert i doradca kulinarny, ambasador znanych włoskich marek w Polsce, organizator jedenastu edycji Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”.

W jury degustacyjnym zasiądą:

Pani Claudia  Filippi-  Chodorowska Honorowy Konsul Republiki Włoch

Pan Sebastiano  Giorgi  Redaktor Naczelny „Gazzetty Italia”

Pan Krzysztof  Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

Pan Marco  Bernardi Szef Kuchni Restauracji San Marco

Pan Andrzej Ławniczak Prezes Pomorskiej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej, współzałożyciel Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Pomorskiej Akademii Kulinarnej.

Uczniów oceniać będzie jury techniczne:

Pan Andrea  Checcarelli Szef Kuchni I Pazzi

Pan Grzegorz  Nakrajnik Szef Kuchni Restauracji La Cucina

Pan Łukasz  Ciesiński Szef Kuchni Restauracji Mon Balzac

Pan Piotr  Sawczenko Szef Kuchni Restauracji Dziki Gon

Tematem przewodnim  konkursu jest „La pasta italiana nel mondo – Makaron włoski na świecie”. Uczestnicy w ciągu 120 minut mają za zadanie wykonać  3 porcje dania zasadniczego. Rywalizować będą uczniowie z ośmiu szkół:

  1. Salvatore Guardi z Istituto Professional di Stato per i Servizi Enogastronomici e l’Ospitalita Albierghiera ,,Pietro Piazza’’Palermo przygotowany przez Pana Giovanni di Maria,
  2. Michał Rekowski z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Ks. Janusza St. Pasierba w Tczewie przygotowany przez Panią Joannę Lubińską,
  3. Jakub Kuczkowski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu przygotowany przez Panią Anitę Streich,
  4. Hubert Masłowski z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Orła Białego w Międzyborzu przygotowany przez Panią Jolantę Michałek,
  5. Michalina Stawiarska z Zespołu Szkół Z im. Sandora Petofi z Ostródy przygotowana przez Izabelę Sędacką,
  6. Mateusz Drożdżyński z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. Śniadeckich z Poznania przygotowany przez Panią Karolinę Mikołajczyk,
  7. Kacper Serafińczuk z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich z Gdańska przygotowany przez Panią Joannę Dubert,
  8. Aleksander Kopras z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 z Kościerzyny przygotowany przez Pana Tomasza Grzegorzewskiego.

Uczestnikom konkursu życzymy powodzenia. Niech obecność naszych gości  będzie dla Was inspiracją do rozwijania swoich pasji i talentów. Wierzymy, że dostarczycie osobistościom zasiadającym w jury wielu niezwykłych wrażeń kulinarnych. Powodzenia!