W dniach 16-20.09.2019 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich odbywa się Projekt Erasmus+ “Grand Tour d’Europe”.
Partnerzy, którymi są uczniowie i nauczyciele z dwóch szkół z Francji (Aurey, Decize) oraz Włoch z Neapolu, przyjeżdżają do Polski w celu poznania naszego regionu, jego kultury, historii oraz przemysłu. Wszyscy uczniowie uczęszczają do szkół zawodowych i pochodzą ze środowisk zagrożonych bezrobociem o trudnej sytuacji społeczno-ekonomicznej.
Celem projektu jest rozbudzenie w młodych ludziach chęci zdobycia zawodu, ograniczenie porzucania szkoły i zapobieganie zagrożeniu marginalizacji wobec własnej przyszłości.
16.09.2019 roku uczniowie zostali powitani w Dworze Artusa przez wiceprezydenta miasta Gdańska Piotra Kowalczuka, następnie odwiedzili Muzeum Bursztynu, Ratusz, Dom Uphagena, Bazylikę Mariacką. Po obiedzie w Restauracji u Dzika młodzież i opiekunowie zwiedzali zamek w Malborku.
We wtorek uczestnicy mobilności zwiedzili Europejskie Centrum Solidarności, Muzeum II Wojny światowej oraz Westerplatte, aby zaznajomić się z najnowszą historią.
Na środę gospodarze zaplanowali wspólne gotowanie. Goście razem z uczniami ZSGH będą przygotowywać narodowe potrawy kuchni włoskiej, francuskiej i polskiej. Odbędą też warsztat wyrobu pralin, które poprowadzi Paweł Górny z firmy 100% czekolady.
Po południu uczniowie z nauczycielami udadzą się też na spacer do Sopotu.
W czwartek uczestnicy będą poznawać Kaszuby. Zobaczą proces produkcji porcelany w Lubianie oraz pojadą do Centrum Edukacji i Promocji Regionu (CEPR) w Szymbarku. W towarzystwie przewodnika, nasi goście zwiedzą: Dom Sybiraka, Bunkier TOW "Gryf Pomorski", Dom do Góry Nogami. Będą też podziwiać widoki z wieży widokowej na Wieżycy.
O zdarzeniu przeczytasz:
https://radiogdansk.pl/kalendarz-imprez?item=event&cid=9733&title=erasmus
Więcej o aktywnościach w ramach projektu projektu Erasmus+ Grand Tour d'Europe na stronie szkoły: