Gdańsk, 04.02.2025 roku
„(…) kuchnia to swoisty język, najtrwalszy i najbardziej uniwersalny manifest kultury narodowej, a także system ułatwiający porozumienie między ludźmi. Słowa czasem dzielą, obrażają, oddalają. Potrawy niemal zawsze łączą, przywracają zgodę i harmonię”
Jan Tomkowski
Szanowni Dyrektorzy i Nauczyciele,
Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku serdecznie zaprasza Państwa uczniów do wzięcia udziału w IX Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Literacka Kuchnia, który odbędzie się 9.04.2025 roku.
Celem konkursu jest propagowanie czytelnictwa, zapoznanie z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią, propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej.
Patronaty nad imprezą objęli Pomorski Kurator Oświaty, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce Pan Maciej Dobrzyniecki, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pan Krzysztof Szulborski.
Pragniemy, by Państwa podopieczni zagłębiając się w świat literatury, odkryli w niej receptury, opisy potraw, zakosztowali w różnorodnych smakach, aromatach opisanych przez autorów klasycznych i pisarzy współczesnych.
Mamy nadzieję, że podróż w świat książek zainspiruje młodzież do kulinarnych poszukiwań i eksperymentów.
Z poważaniem
DYREKTOR
mgr inż. Anna Krótki