17 czerwca 2020 roku w ZSGH odbyło się podsumowanie zakończonego projektu Dziś uczeń jutro mistrz. Gościliśmy pana Piotra Hermann – Dyrektora Hali Selgros w Gdańsku, panią Agnieszkę Studzińską Kierownika Działu Obsługi Klienta, szefa i współwłaściela Restauracji Eliksir pana Pawła Wątora.
Uczniowie otrzymali certyfikaty, spersonalizowane bluzy, drobne nagrody.
Cieszymy się, że projekt, bardzo wysoko oceniony przez młodzież, będzie kontynuowany w przyszłym roku dla uczniów kolejnych klas trzecich.
W ramach podpisanej z ZSGH w Gdańsku umowy patronackiej firma Selgros Cash&Carry objęła dwuletnim patronatem uczniów z klas drugich technikum, branżowej szkoły.
Innowacyjność projektu polegała na zaangażowaniu przedsiębiorców z branży HORECA: sieć hurtowni produktów żywnościowych Selgros, Instytutu Kulinarnego Transgourmet w Warszawie oraz wybitnych szefów kuchni. Partnerzy zadeklarowali podjęcie współpracy mającej na celu podnoszenie poziomu kształcenia uczniów szkoły w zakresie wiedzy i umiejętności praktycznych potrzebnych do pracy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, kelner. Firma Selgros w całości sfinansowała przedsięwzięcie. Zapewniła uczniom, między innymi dostęp do produktów spożywczych niezbędnych do przeprowadzenia warsztatów, przygotowań do konkursów, wyposażając uczniów w bluzy, zapaski, noże. Selgros podarował szkole drobny sprzęt i profesjonalną chemię do gastronomii. Zorganizował wyjazdy do hali SELGROS po zakup produktów oraz wycieczki do Instytutu Kulinarnego w Warszawie na całodniowe szkolenia, konkursy w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Warszawie.
Program nauczania opracował we współpracy z nauczycielami zawodu ZSGH Paweł Wątor, współwłaściciel i szef kuchni Restauracji Eliksir, dietetyk i kucharz pracujący w prestiżowych restauracjach grupy Carice Holding na stanowisku Sous Chefa, w Amber Room jako zastępca Wojciecha Modesta Amaro, w Restauracji Mercato Hotelu Hilton, ekspert kuchni molekularnej, współautor książek „Odkrywanie Smaków z Markiem Kondratem”, „Kuchni Polskiej XXI wieku” Wojciecha Modesta Amaro, jeden z twórców firmy thefood.pl.
Szef kuchni Paweł Wątor i absolwent szkoły Wiktor Bałdyga laureat międzynarodowych, ogólnopolskich konkursów kulinarnych, finalista konkursu Chefs Culinar Cup 2018 przeprowadzili w pracowniach ZSGH szesnaście ośmiogodzinnych warsztatów edukacyjnych z zastosowaniem nowoczesnego sprzętu i przy użyciu nowoczesnych technologii dla uczniów, nauczycieli, kreatywnie dzieląc się umiejętnościami, wtajemniczając uczestników w tajniki nowych technik sporządzania potraw, zapoznając z obsługą nowoczesnych sprzętów wykorzystywanych w obszarze HORECA, ucząc podstaw pracy z produktem, kładąc duży nacisk na less waste, czyli szacunek do produktu oraz niemarnowania żywności, właściwego zagospodarowania produktów. Warsztaty obejmujące realizację kształcenia zawodowego praktycznego wykraczały poza zakres kształcenia zawodowego praktycznego i miały za zadanie wyposażyć młodzież w całościową wiedzę i umiejętności przydatne w pracy zawodowej, a także w trakcie rywalizacji konkursowych. Tematyka zajęć objęła szerokie spectrum zagadnień: od towaroznawstwa, bezpieczeństwa i higieny pracy, historii gastronomii, zagadnień dotyczących chemii gospodarczej –zagrożeń z nią związanych i zastosowania, po omówienie produktów i ich obróbki: tłuszczy, emulsji zimnych i ciepłych, tłuszczu jako medium i nośnika smaków, ziół i przypraw, zasady stosowania i obróbki: ryb, ptaków, ssaków, ich budowy, obróbki, zastosowania, przechowywania. Ufundowane przez firmę Selgros produkty umożliwiły także poznanie i użycie niestandardowych produktów na ogół niedostępnych dla uczniów: agaru, albumin, isomaltu, lecytyny i gumy ksantowej. Młodzież zgłębiała tematykę związków Maillarda, zajmowała się karmelizacją, innymi obróbkami termicznymi oraz pojemnością cieplną. Uczniowie poznawali temat kwasów, uczyli się używać kwasy w technologii produkcji potraw, ustalali właściwe pH produktów, przygotowywali marynaty, poznali cukry, ich wpływ na żele i białka, obróbkę chemiczną, poznawali rolę spulchniaczy dzięki, którym powstały suflety, pancakes, beza włoska, kruche ciastka z nadzieniem brzoskwiniowym omlet. Młodzi adepci sztuki kulinarnej zostali wtajemniczeni w tajniki i specyfikę kuchni europejskiej, azjatyckiej, uczyli się, jak korzystać z bogactwa składników, przygotowując tradycyjne dania. Osobne zajęcia poświęcono czekoladzie, z której przyrządzono pyszne musy, praliny, torciki czekoladowe, a także sporządzaniu zakwasów do pieczenia chlebów, bułek.
Selgros wypracował system motywujący młodzież, fundując nagrody w formie darmowych warsztatów w Warszawie dla najbardziej wyróżniających się uczniów. Wprowadził rywalizację uczniów, organizując w ramach projektu wieloetapowy konkurs. Rywalizacja konkursowa miała kształcić właściwe postawy pracy w zespole na zasadach obowiązujących w zakładach pracy, działanie pod presją czasu- umiejętności niezbędne w pracy w gastronomii. Dzięki długotrwałość procesu pozytywnie rozwinęły się kompetencje miękkie, kreatywność i samodzielność uczniów, młodzież utwierdziła się w słuszności wyboru zawodu. Najzdolniejsi uczniowie odnieśli sukces, zajmując trzecie miejsce w finale konkursu Les Chefs en Or.
We wrześniu 2019 roku odbył się półfinał konkursu kulinarnego Les Chefs en Or dla szkół gastronomicznych zorganizowany przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry i ZSGH w naszych pracowniach. Uczniowie przez 90 minut przygotowywali konkursowe danie, z wykorzystaniem ufundowanych przez Partnera produktów: kaczki, dyni piżmowej oraz suszonych śliwek.
W konkursie rywalizowało 7 dwuosobowych zespołów. Do współpracy w ocenie uczniów Transgourmet i Selgros Cash&Carry zaprosili autorytety kulinarne: Bartosza Petera (Kapitana Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy i Eksperta w Instytucie Kulinarnym Transgourmet), Adama Woźniaka z (Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni), Pawła Wątora (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku) oraz Piotra Hermann (dyrektora hali Selgros Cash&Carry Gdańsk).
Wyróżnione dwa zespoły zaproszono 14.10. 2019 r. na szkolenie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Warszawie. W treningu przed finałem konkursu uczestniczyło 4 uczniów. Warsztaty poprowadził Ekspert Kulinarny Transgourmet Bartosz Peter, zdobywca srebrnego i brązowego medalu w Kulinarnym Pucharze Świata, dwukrotny zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski i laureat L’art de la cuisine Martell 2017.
Następnie 20 listopada 2019 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbył się finał konkursu Les Chefs en Or. W konkursie oprócz przedstawicieli czworga ZSGH wzięło udział sześć dwuosobowych drużyn z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie, Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 4 w Łodzi, Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Laureaci wyłonieni w szkolnych eliminacjach Konkursu Les Chefs en Or 2020 walczyli o udział w Les Chef en Or we Francji.
W lutym 2020 wszyscy uczestnicy projektu wzięli udział w darmowych jednodniowych ośmiogodzinnych warsztatach kuchni włoskiej w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Warszawie.