W dniach od 3 do 7 marca 2025 r. w siedzibie APF Valtellina w Sondalo odbył się Międzynarodowy Konkurs kulinarny, cukierniczy, restauracyjny i barowy - Student' Creative Food.

Nasi uczniowie, przygotowani przez panią Joannę Dubert, Oliwia Walkiewicz, Zuzanna Kaim, Kacper Stalke, Marta Depka, Radosław Czarnkowski zdobyli wyróżnienie w dziedzinie kreatywności i innowacji.

#FischerMan, #Cremo #Winston dziękujemy za pomoc, wsparcie, zaangażowanie i poświęcenie czasu na szkolenie naszych uczniów.

 W konkursie wzięło udział 15 drużyn reprezentujących 12 różnych krajów:

1.    Włochy: APF Valtellina (Sondalo), IPSSAT „R. Chinnici” Nicolosi (S. Maria di Licodia)

2.    Francja: Lycée des Métiers Roberval (Breuil Le Vert), LP Léonard de Vinci (Trith Saint Léger)

3.    Hiszpania: Escuela de Hostelería y Turismo (Alcalà de Henares), IES Miralbueno (Saragossa)

4.    Rumunia: Colegiul Economic Dionisie Pop Martian (Alba Iulia)

5.    Słowenia: Wyższa Szkoła Zawodowa w zakresie Hotelarstwa, Wellness i Turystyki (Bled)

6.    Słowacja: Średnia Szkoła Zawodowa Usług Hotelarskich i Biznesu (Zvolen)

7.    Albania: Szkoła weterynaryjna Kristo Isak (Berat)

8.    Polska: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich (Gdańsk)

9.    Dania: ZBC, Kokke og Tjenerskole (Slagelse)

10. Łotwa: State Ltd. Ryga Techniczna Szkoła Turystyki i Przemysłu Kreatywnego (Ryga)

11. Chiny: Wyższa Szkoła Zawodowa Handlu i Handlu w Mongolii Wewnętrznej (miasto Hohhot)

12. Wietnam: Wyższa Szkoła Handlu i Turystyki w Hanoi (Hanoi)

Celem konkursu była promocja lokalnej i międzynarodowej gastronomii, promowanie typowych produktów każdego kraju i zachęcanie do wymiany kulturowej między uczestnikami. Wydarzenie promowało także Altę Valtellina w kontekście Zimowych Igrzysk Olimpijskich w 2026 r. 

Organizatorzy zorganizowali wycieczkę do Livigno, pokazy gotowania z udziałem profesjonalnych szefów kuchni i cukierników: „Lanzhou Chinese Lamian” autorstwa szefa kuchni Cheng Si Yuan (restauracja „Si Yuan”), w wykonaniu szefa kuchni Filippo Valsecchi, mistrza świata w cukiernictwie (Ciastkarnia i laboratorium „Arte e Sapori”) oraz szefa kuchni Giorgio Ferrari (restauracja „Porticciolo”). Dr Marco Missaglia, specjalista w dziedzinie nauk żywieniowych i endokrynologii eksperymentalnej, wygłosił wykład na temat „Odżywiania i zdrowia”.

#APFValtellina #Valtellina #scuolaprofessionale #StudentsCreativeFood #internationalcontest #contestinternazionale #cucina #pasticceria #salaebar