W dniach od 3 do 7 marca 2025 r. w siedzibie APF Valtellina w Sondalo odbył się Międzynarodowy Konkurs kulinarny, cukierniczy, restauracyjny i barowy - Student' Creative Food.
Nasi uczniowie, przygotowani przez panią Joannę Dubert, Oliwia Walkiewicz, Zuzanna Kaim, Kacper Stalke, Marta Depka, Radosław Czarnkowski zdobyli wyróżnienie w dziedzinie kreatywności i innowacji.
#FischerMan, #Cremo #Winston dziękujemy za pomoc, wsparcie, zaangażowanie i poświęcenie czasu na szkolenie naszych uczniów.
W konkursie wzięło udział 15 drużyn reprezentujących 12 różnych krajów:
1. Włochy: APF Valtellina (Sondalo), IPSSAT „R. Chinnici” Nicolosi (S. Maria di Licodia)
2. Francja: Lycée des Métiers Roberval (Breuil Le Vert), LP Léonard de Vinci (Trith Saint Léger)
3. Hiszpania: Escuela de Hostelería y Turismo (Alcalà de Henares), IES Miralbueno (Saragossa)
4. Rumunia: Colegiul Economic Dionisie Pop Martian (Alba Iulia)
5. Słowenia: Wyższa Szkoła Zawodowa w zakresie Hotelarstwa, Wellness i Turystyki (Bled)
6. Słowacja: Średnia Szkoła Zawodowa Usług Hotelarskich i Biznesu (Zvolen)
7. Albania: Szkoła weterynaryjna Kristo Isak (Berat)
8. Polska: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich (Gdańsk)
9. Dania: ZBC, Kokke og Tjenerskole (Slagelse)
10. Łotwa: State Ltd. Ryga Techniczna Szkoła Turystyki i Przemysłu Kreatywnego (Ryga)
11. Chiny: Wyższa Szkoła Zawodowa Handlu i Handlu w Mongolii Wewnętrznej (miasto Hohhot)
12. Wietnam: Wyższa Szkoła Handlu i Turystyki w Hanoi (Hanoi)
Celem konkursu była promocja lokalnej i międzynarodowej gastronomii, promowanie typowych produktów każdego kraju i zachęcanie do wymiany kulturowej między uczestnikami. Wydarzenie promowało także Altę Valtellina w kontekście Zimowych Igrzysk Olimpijskich w 2026 r.
Organizatorzy zorganizowali wycieczkę do Livigno, pokazy gotowania z udziałem profesjonalnych szefów kuchni i cukierników: „Lanzhou Chinese Lamian” autorstwa szefa kuchni Cheng Si Yuan (restauracja „Si Yuan”), w wykonaniu szefa kuchni Filippo Valsecchi, mistrza świata w cukiernictwie (Ciastkarnia i laboratorium „Arte e Sapori”) oraz szefa kuchni Giorgio Ferrari (restauracja „Porticciolo”). Dr Marco Missaglia, specjalista w dziedzinie nauk żywieniowych i endokrynologii eksperymentalnej, wygłosił wykład na temat „Odżywiania i zdrowia”.
#APFValtellina #Valtellina #scuolaprofessionale #StudentsCreativeFood #internationalcontest #contestinternazionale #cucina #pasticceria #salaebar