W dniach 11-15.12.2022 odbyła się wizyta przygotowawcza w Walencji w ramach projektu Erasmus+ Staż, doświadczenie, sukces. Uczestniczący w niej Anna Pawelec (koordynatorka projektu) i Aleksander Wiśniewski (nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomia i hotelarstwo) mieli okazję zapoznać się osobiście z przedstawicielami instytucji pośredniczącej EducaProjects oraz szczegółowo omówić szczegóły przebiegu miesięcznej mobilności, na którą już w marcu udadzą się uczestniczki i uczestnicy naszego projektu. Najważniejszym punktem wizyty była okazja do zobaczenia wybranych przez EducaProject zakładów pracy dla naszych stażystów i stażystek oraz rozmowa o programie staży z ich szefami kuchni, managerami bądź właścicielami. W ciągu trzech dni łącznie zobaczyliśmy dwa hotele oraz osiem restauracji, w których króluje kuchnia śródziemnomorska i hiszpańska a szefowie kuchni korzystają wyłącznie z lokalnych, świeżych produktów. Byliśmy pod wrażeniem serdecznego przyjmowania nas i mimo gorącego przedświątecznego czasu organizowania firmowych imprez poświęcania nam uwagi oraz chęcią pokazywania swoich zakładów i opowiadania o swoich filozofiach prowadzenia zakładów. Wizyta przygotowawcza była również okazją do omówienia szczegółów zapisów umowy partnerskiej, kosztorysu i programu kulturowego, który będzie realizowany podczas odbywania staży oraz zobaczenia miejsca zakwaterowania. Odwiedzanie różnych zakładów i miejsc w Walencji pozwoliło nam również poznać kolejne specjały lokalnej kuchni takie jak kawa cremaet, sałatki z suszonym dorszem – esgarrat, smażonych ciastek buñuelos w towarzystwie orzeźwiającej horchaty i oczywiście walencjanskiej paelli.

Pracownicy EducaProjects dołożyli wszelkich starań, aby spełnić nasze oczekiwania. Wierzymy, że okres stażu w Walencji przyniesie naszym uczennicom i uczniom wiele korzyści zarówno zawodowych jak i personalnych a projekt przyniesie zakładane cele.