Styl życia zero waste powstał z potrzeby troski o środowisko i sprowadza się do prostej idei, aby człowiek produkował jak najmniej odpadów. Życie zgodnie z duchem zero waste to przestrzeganie pięciu zasad: odmawiaj, ograniczaj, wykorzystuj ponownie, recyklinguj, kompostuj. Elementem takiego podejścia do życia jest kuchnia zero waste, która oznacza gotowanie bez odpadów.
W warsztatach gastronomicznych pod hasłem: "Nic nie może się zmarnować, Wykorzystywanie produktów w kuchni z dbałością o środowisko", które odbyły się odbyły się 23 listopada 2021 roku, wzięli uczniowie klasy 1 k. technikum żywienia. Zajęcia prowadził znany kucharz - pomysłodawca i założyciel K5, autorskiej akademii kulinarnej, w której szkoli kucharzy oraz pasjonatów - amatorów pan Kamil Sadowski. Celem spotkania było zapoznanie młodzieży z trendami w nowoczesnej kuchni, zarządzaniu kuchnią, restauracją, pokazanie uczniom, że większość odpadków to nadal wysokowartościowe pożywienie, wyrabianie nawyku minimalizowania ilości odpadów w kuchni, przygotowanie potraw z wykorzystaniem najbardziej nieoczekiwanych składników.
Młodzież, uczyła się, zgodnie z założeniami zero waste, jak przyrządzać posiłki, aby nie marnować żywności. Uczniowie wykorzystali głównie produkty roślinne do przygotowania potraw. Sporządzili czipsy z naci z rzodkiewki i marchewki. Na łodygach z selera naciowego, obierkach z warzyw z wsadem z tofu i krewetek przygotowali zupy. Przyrządzili także łososia w krótkiej obróbce termicznej oraz risotto z carry, jajami, serem. Na zakończenie pan Kamil Sadowski przeprowadził quiz z wiedzy o żywności, zasad zero waste. Najlepsi okazali się Szymon Barwiński i Stanisław Rydzewski.