W dniu 22.05.2018 odbył się warsztat zatytułowany “Obiad z łąki - jadalne chwasty.” prowadzony przez Aleksandrę Radułę pod opieką Joanny Budzyńskiej, Doroty Rasińskiej. Warsztat odbył się w ramach projektu e-twinning Beware what you eat prowadzonym przez panią Annę Choruży. Uczniowie klasy 3 K przygotowali 8 dań z pokrzywami,bluszczykiem kurdybankiem, podagrycznikiem, mniszkiem lekarskim, czosnaczkiem pospolitym, szczawiem, miętą topinsmburem i fenkulem. Testowane przepisy:
- Lasagne doskonała z mniszkiem i soczewicą pod beszamelem jaglanym
- Tarta z kremem cytrynowym, kurdybankiem i rabarbarem
- Tagiatelle zero waste z liści rzodkiewki mięty,szczawiu i liści botwinki z makaronem gryczanym
- Krem z porów z kurdybankiem,z podagrycznikiem i skwarkami z wędzonego tofu
- Quiche na cieście orkiszowym zapiekane z topinamburem i grzybami
- Sałatka z czosnaczka pospolitego z fiołkiem trójbarwnym
- Nektar z kwiatami bzu czarnego kasztanowca, jasnota białej
- Napój ziołowy z mięty i pokrzywy
- Pyry pod okrasą z gęstej pokrzywy