W dniu 22.05.2018 odbył się warsztat zatytułowany “Obiad z łąki - jadalne chwasty.” prowadzony przez Aleksandrę Radułę pod opieką Joanny Budzyńskiej, Doroty Rasińskiej. Warsztat odbył się w ramach projektu e-twinning Beware what you eat prowadzonym przez panią Annę Choruży. Uczniowie klasy 3 K przygotowali 8 dań z pokrzywami,bluszczykiem kurdybankiem, podagrycznikiem, mniszkiem lekarskim, czosnaczkiem pospolitym, szczawiem, miętą topinsmburem i fenkulem. Testowane przepisy:

  • Lasagne doskonała z mniszkiem i soczewicą pod beszamelem jaglanym
  • Tarta z kremem cytrynowym, kurdybankiem i rabarbarem
  • Tagiatelle zero waste z liści rzodkiewki mięty,szczawiu i liści botwinki z makaronem gryczanym
  • Krem z porów z kurdybankiem,z podagrycznikiem i skwarkami z wędzonego tofu
  • Quiche na cieście orkiszowym zapiekane z topinamburem i grzybami
  • Sałatka z czosnaczka pospolitego z fiołkiem trójbarwnym
  • Nektar z kwiatami bzu czarnego kasztanowca, jasnota białej
  • Napój ziołowy z mięty i pokrzywy
  • Pyry pod okrasą z gęstej pokrzywy