05.02.2019 uczniowie klasy 1 e Szkoły Branżowej 1. Stopnia wzięli udział w warsztatach w Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku. Zajęcia poprowadzili Pan Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pan Andrzej Ławniczak Prezes Pomorskiej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej, współzałożyciel Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Pomorskiej Akademii Kulinarnej.
Młodzież miała możliwość zapoznania się z działalnością Akademii Kulinarnej, jako miejsca dostępnego dla wszystkich kucharzy, pracą Stowarzyszenia . Pan Krzysztof Szulborski omówił ścieżki kariery ucznia w zawodzie kucharza. Wskazał zalety i wady pracy w gastronomi, na podstawie swojej kariery zawodowej omówił różne aspekty pracy w tej branży. Zachęcał młodzież do rozwijania swoich umiejętności , rozwijania pasji kulinarnych. Wskazał Akademię jako miejsce przyjazne rozwijaniu tych działań. Uczniowie mogli też skorzystać z wiedzy i umiejętności szefów w trakcie warsztatów kulinarnych. Zapoznali się z profesjonalnym wyposażeniem gastronomicznym, sprzętem, z którego korzystali w trakcie pracy.
Drugą częścią spotkania były warsztaty praktyczne. Podkreślano znaczenie kuchni polskiej i regionalnej. Młodzież przygotowała: pyzy z mięsem z okrasą z boczku i cebuli. Uczniowie bardzo dobrze poradzili sobie z tym zadaniem . Wykorzystali wiadomości i umiejętności zdobyte wcześniej w szkole na zajęciach z obróbki wstępnej i cieplnej, organizacji miejsca pracy i przestrzegania zasad bhp. Pracowali podzieleni na grupy z przydzielonymi zadaniami pod okiem szefów. Na koniec odbyła się degustacja i ocena wykonanych potraw oraz podsumowanie zajęć.
Z rozmów z uczniami wynikało, że warsztaty bardzo im się podobały, ponieważ przybliżyły im pracę w branży gastronomicznej, a rozmowa z Mistrzami zawodu pozwoliła utwierdzić się w dobrym wyborze kierunku kształcenia.
Organizatorki: E. Wardzińska – Swadzyniak, D. Rasińskiej