15 października 2024 w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne „Stawiam na wołowinę” w ramach projektu, którego pomysłodawcą i koordynatorem jest Związek Polskie Mięso.
Na początku uczniowie uczestniczyli w inspirującym wykładzie, który poprowadził pan Marcin Budynek, mistrz kulinarny specjalizujący się w kuchni polskiej w nowatorskim wydaniu, współautor książek kulinarnych: „Pichciuchy”, „Księga Szefów Kuchni”, „Wykwintna Kuchnia Polski”, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Podczas wykładu szef kuchni przedstawił rasy bydła, zapoznał uczniów z odżywczymi właściwości mięsa wołowego oraz zaprezentował uczniom poszczególne elementy wołowiny.
W części praktycznej młodzież ćwiczyła nowoczesne metody obróbki mięsa wołowego, kompozycje smakowe i aranżacje potraw. Uczniowie w dwuosobowych zespołach w pracowni gastronomicznej przygotowali kilka potraw: tatar w dwóch różnych odsłonach, kaszotto grzybowe podane ze stekiem wołowym, wołowinę w stylu orientalnymi z ryżowym makaronem, lekką sałatkę z marynowaną wołowiną oraz hamburgera z wołowiny podanego w bułce wraz z sosem pesto.
Dzięki obecności doświadczonych kucharzy, uczniowie otrzymali wiele cennych wskazówek i rad dotyczących sztuki kulinarnej. Zaserwowane dania zachęcały do konsumpcji nie tylko piękną dekoracją, ale i właściwe dobraną zastawą.
Na zakończenie każdy z uczestników otrzymał fartuch, certyfikat ukończenia kursu kulinarnego, upominki, materiały edukacyjne na temat wołowiny i dań z mięsa wołowego.
Warsztaty z pewnością zainspirowały naszych uczniów do tworzenia dań z mięsa wołowego.