W dniach od 10 do 30 maja 2022r w naszej szkole odbywały się warsztaty kulinarne z kuchni włoskiej z udziałem klas 3kp, 3 np, 3fg, 3 ng, 3 ap. Zajęcia poprowadziły nauczycielki przedmiotów zawodowych: Agnieszka Chacińska, Joanna Dubert, Renata Król Klusek oraz Ewa Wardzińska Swadzyniak wykorzystując zdobytą wiedzę i umiejętności kulinarne w ramach szkolenia - kursu dla Szefów Kuchni odbytego w Rimini w terminie 23 - 28.04.2022 r. Podczas zajęć nauczycielki demonstrowały uczniom i dzieliły się nabytymi umiejętnościami zawodowymi w postaci nowych receptur oraz technik sporządzania potraw poznanych na szkoleniu.
Warsztaty były także okazją do rozwijania umiejętności językowych: uczniowie utrwalali nazwy własne produktów i potraw w języku włoskim oraz pod okiem pani Elwiry Wiśniewskiej ćwiczyli procedurę sporządzania potraw w języku angielskim. Przeprowadzone zajęcia motywowały uczniów zarówno do rozwijania umiejętności zawodowych jak i kompetencji językowych.
W zajęcia zaangażowani byli uczniowie z projektu Erasmus + „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe”, którzy wykazali się wspaniałą wiedzą i umiejętnościami zdobytymi na stażu we Włoszech i chętnie dzielili się nimi ze swoimi koleżankami i kolegami podczas warsztatów.
Zajęcia zostały poprowadzane, by zbliżyć naszych uczniów do smaków Włoch, zarazić pasją gotowania i stworzyć naszym uczniom okazję do zdobywania dodatkowych umiejętności, a efekty były oszałamiające wyglądem, smakiem i zapachem. Królowały oczywiście w makarony, w różnych odsłonach, pizza i gnocchi.