24 lutego 2020 roku uczniowie objęci umową patronacką przez firmę Selgros w ramach projektu Dziś uczeń jutro mistrz wzięli udział w ufundowanych przez SELGROS jednodniowych ośmiogodzinnych warsztatach kuchni włoskiej w najnowocześniejszym miejscu szkoleniowym w Polsce Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Warszawie, który umożliwia dostęp do wiedzy na temat najnowszych trendów w sztuce kulinarnej oraz oferuje narzędzia pobudzające kreatywność kucharzy. Tu między innymi Kadra Narodowa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni trenuje do Kulinarnego Pucharu Świata.
W trakcie warsztatów uczniowie zgłębiali tajniki kuchni włoskiej, podpatrując mistrzów zawodu: pana Bartosza Petera - Eksperta Instytutu i kapitana Polish National Culinary Team na Olimpiadzie Kulinarnej 2020 w Stuttgarcie, szefa Akademii Kulinarnej Transgourmet pana Łukasza Wodza, pana Pawła Wątora współwłaściciela, szefa kuchni Restauracji Eliksir.
Młodzież przygotowała:
- mozarellę di bufalla na carpaccio z czerwonego i złotego buraka, oliwkę bazyliową,
- klasyczne włoskie minestrone, ciabatę z oliwkowym tapnadem
- tagiatellę di sephia, mule, zielony groszek, rucollę
- otwarte ravioli z plastycznym żółtkiem, macerowany jarmuż, ragout grzybowe
- saltinboccę alla romana, gnocchi ziemniaczane, pastillę z cukinii i pomidorów
Młodzieży podobało się miejsce warsztatów, wysoko oceniła inspirujące zajęcia.