14 marca 2025 roku uczniowie naszej szkoły przenieśli się do XVII kuchni za sprawą mistrza pana Macieja Nowickiego. Pan Maciej Nowicki doświadczenie zawodowe zdobywał w Wielkiej Brytanii oraz Francji. Po okresie fascynacji nowoczesną kuchnią europejską postanowił połączyć  swoje zamiłowanie do historii, która studiował na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, ze sztuką kulinarną i poświęcił się pracy rekonstruktorskiej oraz przepisom polskim pochodzącym z XVII i XVIII wieku. Pan Maciej jest miłośnikiem i popularyzatorem dawnych odmian warzyw, owoców oraz dzikich roślin jadalnych, współlaureatem prestiżowej nagrody Europa Nostra 2019 oraz wyróznienia Wybitny Szef kuchni polskiej według Gault&Milleau 2018. Promuje tradycyjną kuchnię Polski w kraju na świecie, m.in. we Francji, ZEA, Japonii, Korei, USA, na Bliskim Wschodzie. 

Warsztaty poprzedził wykład ekspercki pana Macieja o kuchni staropolskiej, następnie odbyły się zajęcia praktyczne. Pachniało szafranem, czosnkiem, cebula, godzikami, piernikiem, miętą, tymiankiem. Dzięki wskazówkom pana Macieja powstały smakowite potrawy: dorsz parzony na jałmużu, sałacie i kasztanach, kloski z chleba razowego, pierogi z soczewicą z sosem piernikowym i boczkiem, a na deser pierogi leniwe z sosem miętowym. Nie mozemy doczekać sie kolejnego spotkania.
Warszaty zorganizowały panie Agnieszka Chacińska, Renata Król Klusek i Joanna Dubert.