W ramach projektu #POPOJUTRZE_zawodowo młodzież ZSGH w trakcie warsztatów, które odbyły się w naszej szkole 26.10. 2022 r., 2.11.2022 r., 8.11.2022 r., zgłębiała tajniki kuchni roślinnej. Głównym celem zajęć było dostarczenie uczniom wiedzy z zakresu wegańskiego gotowania.
26.10.2022 r. uczniowie sporządzili: zupę krem z dyni piżmowej z frytowanym imbirem, garni dyniowym i olejem z pestek dyni; pankejki z dyni z syropem klonowym, koreańskie kimchi, gulasz malijski z prażonym selerem i gomasio, koktajl czekolady z bananami i masłem orzechowym. 02.11.2022 r. przygotowano: banoffee dwa rodzaje oryginalne i wegańskie, mangi z dymnym bakłażanem, makaron szpinakowy z pesto pistacjowo-pomarańczowym; ravioli z dynią, gorgonzolą i białą czekoladą; ravioli z ricottą, skórką cytryny, palonym masłem i szałwią; sugo pomidorowe z oliwkami, chilli, z vegańskim parmezanem z drożdży podane z makaronem; panzaneka, brownie z bezą z aquafaby. Ostatniego dnia warsztatów "Eko-logika Sztuka roślinnego gotowania" uczniowie ugotowali bibimbap (koreański ryż z wołowiną i warzywami), humus, falafel z ciecierzycy, krokiety z kimchi, sojonez (wegański majonez z mleka sojowego, octu jabłkowego, płatków drożdżowych), zupę z kimchi.
Nad przebiegiem warsztat czuwała szafowa kuchni pani Agnieszki Nerko z restauracji Jak się masz? Bistro. Dzięki cennym wskazówkom pani Agnieszki wszystkie potrawy były smakowite i pięknie podane. Dziękujemy p. Agnieszce za cenne wskazówki, uwagi na temat kuchni roślinnej, wspaniałą atmosferę.