18 marca 2019 roku odbyły się w ZSGH drugie warsztaty kulinarne dla ambitnych i kreatywnych uczniów uczestniczących w projekcie Culinary Excellence. W grupie znaleźli się uczniowie klas 1e, 1f, 2e, 2f Branżowej Szkoły 1. Stopnia.
Projekt Culinary Excellence, realizowany w ZSGH od 2015 roku, stworzyła grupa projektowa: Renata Długaszek –General Manager Novotel Gdańsk Centrum, Grażyna Hołdys – Regionalny Koordynator Human Resources , Łukasz Miecznikowski – Szef Kuchni Mercure Gdańsk Stare Miasto. Sponsorem projektu jest Sylwia Gadomska, Dyrektor regionu północnego hoteli marek Midscale (Mercure/Novotel).
Culinary Excellence to kulinarne warsztaty dla uczniów pod opieką Szefa kuchni Hotelu Mercury Gdańsk Stare Miasto Łukasza Miecznikowskiego i zaproszonego znanego eksperta kulinarnego reprezentującego jeden z hoteli. Tym razem był Tomasz Lato zastępca Szefa Kuchni Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto.
Tym razem od okiem Mistrzów uczniowie gotowali różne zupy: tajską, tom kha, kokosową, krem z białych warzyw, zupę pomidorową z łososiem. Poza tym młodzież przygotowywała różne dodatki: czips z jarmużu, czips z papieru ryżowego, prażony por, emulsję z kolendry.Liczyła się kreatywność, zaangażowanie.
Dwaj najzdolniejsi uczniowie dołączą do grupy profesjonalnych kucharzy i wezmą udział w warsztatach kulinarnych dla profesjonalnych szefów kuchni organizowanych przez sieć hoteli. Na zakończenie cyklu planowane jest przygotowanie wspólnego lanchu dla vipów: gości ZSGH i Dyrektorów hoteli.
Udział w warsztatach Culinary Excellence oferowany jest dla najlepszych spośród uczniów i pracowników. Celem spotkań jest możliwość nauki od doświadczonych szefów kuchni, rozwój umiejętności kulinarnych, przyciągnięcie najlepszych uczestników, którzy mogą potencjalnie stać się wysoko wykwalifikowanymi pracownikami, promocja sieci hoteli jako miejsca dla rozwoju i promowanie sieci wśród nich jako atrakcyjnego pracodawcy.