Projekt „GOOD food, BETTER health” realizowany jest w ramach ERASMUS+ przez Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich oraz partnerów – trzy szkoły: ISTITUTO ISTRUZIONE SUPERIORE "ENZO FERRARI" z Włoch,  INSIGNARE - Associacao de Ensino eFormacao z Porugalii, Stredni skola gastronomie a sluzeb Nova Paka z Czech.

Młodzież bierze udział w różnych zadaniach projektowych w ramach współpracy między szkołami o profilach gastronomiczno – hotelarskich. Przedmiotem projektu jest współpraca uczniów oraz nauczycieli z Polski, Czech, Włoch oraz Portugalii. W ramach działań projektowych uczniowie uczestniczą w zadaniach oraz wydarzeniach związanych z promowaniem zdrowego odżywiania oraz podniesieniem wiedzy na temat skutków zdrowotnych spowodowanych błędami żywieniowymi.

Pierwszego dnia goście zostali  powitani przez Dyrekcję szkoły oraz Pana Krzysztofa Szulborskiego Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Uczniowie prezentowali swoje szkoły oraz dania narodowe. Oprócz tego przedstawiali produkty z tęczy zdrowia. „Rainbow of Health” to świetna zabawa. Każdy kraj ma swój kolor według tęczy zdrowia: Polska zielony, Portugalia pomarańczowy, Wochy czerwony, Czechy żółty. Uczestnicy projektu prezentują produkty (bohaterów narodowych) w tych kolorach.

W środę uczniowie od rana pracowali nad modyfikowaniem przepisów portugalskich. Uczestnicy przygotowali książkę kucharską z daniami portugalskimi. Przedstawiciele każdego kraju modyfikowali przepisy, dodając produkt w kolorze z tęczy zdrowia.

Po południu uczestnicy projektu spotkali się z Wiceprezydentem miasta Gdańska Piotrem  Kowalczukiem. Następnie w  Hali Targowej w Gdańsku młodzież rozpoznawała lokalne produkty.

Po południu goście udadzą się do restauracji na  degustację pierogów z kapustą i grzybami, mięsem, z owocami.

W czwartek uczniowie w pracowniach szkolnych będą przygotowywać przystawkę, danie główne, deser według przepisów wymyślonych przez międzynarodowe grupy uczestników projektu, a w piątek lepić pierogi z użyciem produktów w kolorach: zielonym, pomarańczowym, czerwonym, żółtym.

Udział w projekcie ma na celu:

  • wzrost świadomości znaczenia i konieczności wykorzystywania zdrowych produktów przy przyrządzaniu potraw wśród uczniów szkół gastronomicznych
  • wzrost wiedzy na temat chorób wywołanych złymi nawykami żywieniowymi
  • poznanie możliwości wykorzystania zdrowych zamienników w przyrządzaniu tradycyjnych dań polskich, czeskich, włoskich, portugalskich
  • poznanie kultury Czechów, Włochów, Portugalczyków oraz kuchni narodowej tych krajów
  • doskonalenie umiejętności pracy w grupie, w tym w grupie międzynarodowej
  • wzrost kompetencji kluczowych oraz umiejętności miękkich uczniów
  • wzrost umiejętności językowych, w szczególności umiejętności komunikowania się w języku angielskim
  • zwiększenie zdolności do zatrudnienia i mobilności na rynku pracy dzięki kompetencjom potwierdzonym dokumentem Europass Mobilność
  • wzrost poczucia własnej wartości, inicjatywy i przedsiębiorczości, motywacji do dalszego kształcenia i zdobywania kolejnych umiejętności
  • zwiększenie świadomości wartości europejskich takich jak tolerancja i równouprawnienie

Dotychczas odbyły się działania projektowe w Portugalii pod tytułem: "Food and Health”.

Więcej: http://zsgh.edu.gdansk.pl/pl/page/projekty-ue/erasmus-2018-2020-good-food-better-health

W planach jest jeszcze wyjazd do Czechach, gdzie młodzież zajmie się tematem  "European Products" oraz do Włoch, gdzie odbędą się zajęcia "COME TI riclicliAMO" poświęcone tematowi marnowania jedzenia.