W czwartek 19 września 2019 w pracowniach ZSGH odbędą się kolejne warsztaty " Dzisiaj uczeń, jutro mistrz" dla szesnaściorga uczniów z klas 3 c, 3n, 3m, 3 k, 3e.
Partnerami rocznego projektu jest firma SELGROS, reprezentowana przez pana Piotra Hermann – Dyrektora Hali Selgros w Gdańsku i panią Agnieszkę Studzińską Kierownik Działu Obsługi Klienta, w całości finansująca przedsięwzięcie.
Zajęcia prowadzi, według autorskiego pomysłu, Paweł Wątor, współwłaściciel i szef kuchni Restauracji Eliksir, z wykształcenia kucharz i dietetyk. Doświadczenie zawodowe pan Paweł Wątor zdobywał na wyspach w prestiżowych restauracjach grupy Carice Holding na stanowisku Sous Chefa. Pracował także w warszawskim Amber Room jako zastępca Wojciecha Modesta Amaro, otwierał Gdańskiego Hiltona w utytułowanej Restauracji Mercato. Wraz z panem Mateuszem Trzeciakiem współtworzy firmę thefood.pl. Jest ekspertem kuchni molekularnej, której nadał nowy wymiar i znaczenie. Współtworzył książkę „Odkrywanie Smaków z Markiem Kondratem”, pomagał także twórczo przy książce „Kuchnia Polska XXI wieku” Wojciecha Modesta Amaro.
Obecnośc obowiązkowa.
Harmonogram zajęć w roku szkolnym 2019/2020:
1. 19.09.2019- Związki Maillarda / karmelizacja / inne obróbki termiczne / pojemność cieplna
2. 08.10.2019- Kwasy i Cukry / wpływ na żele i białka / obróbki chemiczne
3. 30.10.2018- Produkty specjalne / agar /albumina / isomat / lecytyna / guma ksantanowa /
4. 18.11.2019- Kuchnia Europejska / podstawy /przykłady / zasady
5. 03.12.2019- Kuchnia Azjatycka / podstawy /przykłady /zasady
6. 28.01.2020- Czekolada / rodzaje i sposób postępowania /
7. 10.02.2020- Spulchniacze / powietrze a CO2 / zalety i wady
8. 10.03.2020- Chleby i bułki / zakwasy a drożdże cukiernicze
9. 22.04.2020- Powtórka teoretyczna z programu szkoleń - egzamin teoretyczny.
10. 19.05.2020- Egzamin końcowy praktyczny / certyfikaty punktowe / upominki