13 grudnia 2022 roku w ZSGH w Gdańsku odbył się VIII Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „FRANKOFONIA 2022 „ Tarta, tartaletka-Francja, elegancja” pod honorowymi patronatami Marszałka Województwa Pomorskiego, Kuratorium Oświaty w Gdańsku, Prezydenta Miasta Gdańska, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Organizację imprezy wsparli Pomorska Fundacja Rozwoju Gospodarczego.

Swoją obecnością konkurs zaszczycili pani Aleksandra Prostak Inspektor z Wydziału Rozwoju Społecznego, pani Beatrice Fauriez przedstawicielka Konsula Honorowego Francji, pan Karol Kotz i pani Iwona Stawińska z Gdańskiej Fundacji Rozwoju Gospodarczego, przedstawicielka firmy Selgros pani Agnieszka Studzińska Kierownik Działu Obsługi Klienta, pani dr Teresa Scipien z Uniwersytetu Gdańskiego, przedstawiciel Alliance Française, przedstawiciele Hotelu Qubus pani Anna Janiszek-Mruk, pani Aleksandra Kanicka, dyrektor LO nr 20 pani Bożena Kondratiuk.

Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o francuskiej tradycji kulinarnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią, doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów. 

Konkurs adresowany był do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych. Uczestnicy w zespołach dwuosobowych mieli za zadnie przygotować tarty i tartaletki .

 W konkursie rywalizowali ze sobą uczniowie z siedmiu szkół województwa pomorskiego:

  1. Powiatowy Zespół Szkół im Stanisława Staszica w Kłaninie 

-opiekun Barbara Sarnecka  

- zespól Kowalczyk Julia, Pomieczyńska Kinga  

  1. Zespól Szkól Gospodarczych w Elblągu 

opiekun Agnieszka Banaszczuk 

-zespół Karolina Pakulska, Oliwia Woźniak 

  1. Zespól Szkół Hotelarsko Gastronomicznych w Gdyni 

opiekun Janina Wołosewicz   

 - zespół Kinga Rosin, Małgorzata Naczk 

opiekun Bożena Demytruk 

- zespół Julia Cyman, Kornelia Miller 

  1. Zespół Szkół Agrobiznesu w Człuchowie 

opiekun Kinga Chmara 

-zespół Paweł Szulta, Wiktor Twardowski 

- zespół Vlada Malińska, Wojciech Udycz 

  1. Powiatowy Zespół Szkól Nr 1 w Kościerzynie  

opiekun Tomasz Grzegorzewski  

- zespół Julia Wałdoch, Zuzanna Gostowska 

  1. ZSGH w Gdańsku  

opiekun Ewa Janik  

- zespół Mikołaj Lizurej , Oliwia Lehman 

opiekun Anna Holoweńko 

- zespół Maja Czarnowska, Małgorzata Krauze  

  1. Powiatowy Zespól Szkól nr 3 w Wejherowie 

- opiekun - Bogumiła Piotrowicz  

 Zespół Anna Jurgielewicz, Kamila Czoska 

Konkurs oceniało profesjonalne jury w składzie:

przewodniczący: 

  1. Krzysztof Szulborski - prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich 

Jury: 

  1. Tomasz Iwanca- szef kuchni Sofitel Grand Sopot 
  1. Philippe Abraham – właściciel Restauracji Petit Paris Sopot 
  2. Dominik Karpik(Szef kuchni kuchni Hilton Gdańsk) 
  3. Łukas Szymański (Zastępca Szefa Kuchni Qubus Hotel)  
  4. Bartosz Czyżyk (Szef kuchni Hotel Almond)  
  5. Krzysztof Szymański(Właściciel Pomelo Bistro) 
  6. Marcin Gładczuk -(Zastępca Szefa kuchni Pomelo Bistro)  
  7. Mateusz Gaabouri(Szef kuchni Pomelo Bistro)  
  8. Grzegorz Strugalski(Właściciel Pizzerii Oliwa do Ognia)   

Jury wręczyło nagrody.

Za 1. miejsce Vlada Malińska i Wojciech Udycz z Zespołu Szkół Agrobiznesu w Człuchowie. Zespół przygotowała do konkursu pani Kinga Chmara. 

Za 2. miejsce Karolinie Pakulskiej, Oliwii Woźniak z  Zespołu Szkól Gospodarczych w Elblągu. Opiekunem grupy była Agnieszka Banaszczuk. 

Za 3. miejsce Julii Wałdoch, Zuzannie Gostowskiej z  Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie. Uczniom merytorycznych wskazówek udzielał pan Tomasz Grzegorzewski.  

Wyróżniono także Kingę Rosin, Małgorzatę Naczk z Zespól Szkół Hotelarsko Gastronomicznych w Gdyni przygotowaną przez Janinę Wołosewicz.   

Wręczono również nagrody publiczności. Najlepsze okazały się dziewczęta z Powiatowego Zespołu Szkól nr 3 w Wejherowie  Anna Jurgielewicz, Kamila Czoska. Drugie miejsce zajęli Vlada Malińska i Wojciech Udycz z Zespołu Szkół Agrobiznesu w Człuchowie. Na trzecim miejscu uplasował się Zespól Szkół Hotelarsko Gastronomicznych w Gdyni- Kinga Rosin, Małgorzata Naczk. 

Uczniowie otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez Miasto Gdańsk i Gdańską Fundację Rozwoju Gospodarczego, panią Beatrice Fauriez oraz upominki z firmy Selgros i z Alliance Française, vouchery od Hotelów: Qubus, Sofitel, Hilton, Almond, Restauracji Pomelo Bistro, Restauracji Elefant.

W przerwie odbył się recital piosenek francuskich nauczycielki j. francuskiego pani Ewy Rzeszotarskiej, której akompaniował pan Michał Olejnik dyrektor Szkoły Podstawowej z Pomlewa.

Dziękujemy bardzo partnerom i firmom za wsparcie organizacji konkursu:

  • Firmie Selgros za ufundowanie produktów na Frankofonię i nagród dla finalistów i laureatów,
  • pani Iwonie Stawickiej Wiceprezes Gdańskiej Fundacji Rozwoju Gospodarczego za pomoc i wsparcie finansowe organizacji Frankofonii i ufundowanie nagród rzeczowych,
  • pani Beatrice Fauriez za ufundowanie nagrody publiczności,
  • Alliance Francaise za ufundowanie nagrody publiczności,
  • Hotelowi Qubus, Hotelowi Sofitel, Hotelowi Hilton, Hotelowi Almond, Restauracji Pomelo Bistro, Restauracji Elefant  za ufundowanie nagród (voucherów dla finalistów i laureatów), 
  • Panu Philippe Abraham za przeprowadzenie pokazu kulinarnego,
  • panu Jakubowi Walentowskiemu za przeprowadzenie prezentacji na temat win,
  • panu Michałowi Olejnik za przygotowanie części artystycznej. 

Za przygotowanie imprezy: J. Budzyńskiej, P. Kowalczyk, G. Augustyniak, E. Kaczmarska.

Za obsługę imprezy: A. Hołoweńko.

Zapraszamy za rok.

Więcej: https://kulinaria.trojmiasto.pl/Mlodziez-zmierzyla-sie-z-tartami-podczas-Wojewodzkiego-Konkursu-Gastronomicznego-n173615.html

https://newsgastro.pl/wydarzylo-sie/frankofonia-2022-za-nami/