13 grudnia 2022 roku w ZSGH w Gdańsku odbył się VIII Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „FRANKOFONIA 2022 „ Tarta, tartaletka-Francja, elegancja” pod honorowymi patronatami Marszałka Województwa Pomorskiego, Kuratorium Oświaty w Gdańsku, Prezydenta Miasta Gdańska, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Organizację imprezy wsparli Pomorska Fundacja Rozwoju Gospodarczego.
Swoją obecnością konkurs zaszczycili pani Aleksandra Prostak Inspektor z Wydziału Rozwoju Społecznego, pani Beatrice Fauriez przedstawicielka Konsula Honorowego Francji, pan Karol Kotz i pani Iwona Stawińska z Gdańskiej Fundacji Rozwoju Gospodarczego, przedstawicielka firmy Selgros pani Agnieszka Studzińska Kierownik Działu Obsługi Klienta, pani dr Teresa Scipien z Uniwersytetu Gdańskiego, przedstawiciel Alliance Française, przedstawiciele Hotelu Qubus pani Anna Janiszek-Mruk, pani Aleksandra Kanicka, dyrektor LO nr 20 pani Bożena Kondratiuk.
Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o francuskiej tradycji kulinarnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią, doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów.
Konkurs adresowany był do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych. Uczestnicy w zespołach dwuosobowych mieli za zadnie przygotować tarty i tartaletki .
W konkursie rywalizowali ze sobą uczniowie z siedmiu szkół województwa pomorskiego:
- Powiatowy Zespół Szkół im Stanisława Staszica w Kłaninie
-opiekun Barbara Sarnecka
- zespól Kowalczyk Julia, Pomieczyńska Kinga
- Zespól Szkól Gospodarczych w Elblągu
opiekun Agnieszka Banaszczuk
-zespół Karolina Pakulska, Oliwia Woźniak
- Zespól Szkół Hotelarsko Gastronomicznych w Gdyni
opiekun Janina Wołosewicz
- zespół Kinga Rosin, Małgorzata Naczk
opiekun Bożena Demytruk
- zespół Julia Cyman, Kornelia Miller
- Zespół Szkół Agrobiznesu w Człuchowie
opiekun Kinga Chmara
-zespół Paweł Szulta, Wiktor Twardowski
- zespół Vlada Malińska, Wojciech Udycz
- Powiatowy Zespół Szkól Nr 1 w Kościerzynie
opiekun Tomasz Grzegorzewski
- zespół Julia Wałdoch, Zuzanna Gostowska
- ZSGH w Gdańsku
opiekun Ewa Janik
- zespół Mikołaj Lizurej , Oliwia Lehman
opiekun Anna Holoweńko
- zespół Maja Czarnowska, Małgorzata Krauze
- Powiatowy Zespól Szkól nr 3 w Wejherowie
- opiekun - Bogumiła Piotrowicz
Zespół Anna Jurgielewicz, Kamila Czoska
Konkurs oceniało profesjonalne jury w składzie:
przewodniczący:
- Krzysztof Szulborski - prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Jury:
- Tomasz Iwanca- szef kuchni Sofitel Grand Sopot
- Philippe Abraham – właściciel Restauracji Petit Paris Sopot
- Dominik Karpik(Szef kuchni kuchni Hilton Gdańsk)
- Łukas Szymański (Zastępca Szefa Kuchni Qubus Hotel)
- Bartosz Czyżyk (Szef kuchni Hotel Almond)
- Krzysztof Szymański(Właściciel Pomelo Bistro)
- Marcin Gładczuk -(Zastępca Szefa kuchni Pomelo Bistro)
- Mateusz Gaabouri(Szef kuchni Pomelo Bistro)
- Grzegorz Strugalski(Właściciel Pizzerii Oliwa do Ognia)
Jury wręczyło nagrody.
Za 1. miejsce Vlada Malińska i Wojciech Udycz z Zespołu Szkół Agrobiznesu w Człuchowie. Zespół przygotowała do konkursu pani Kinga Chmara.
Za 2. miejsce Karolinie Pakulskiej, Oliwii Woźniak z Zespołu Szkól Gospodarczych w Elblągu. Opiekunem grupy była Agnieszka Banaszczuk.
Za 3. miejsce Julii Wałdoch, Zuzannie Gostowskiej z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie. Uczniom merytorycznych wskazówek udzielał pan Tomasz Grzegorzewski.
Wyróżniono także Kingę Rosin, Małgorzatę Naczk z Zespól Szkół Hotelarsko Gastronomicznych w Gdyni przygotowaną przez Janinę Wołosewicz.
Wręczono również nagrody publiczności. Najlepsze okazały się dziewczęta z Powiatowego Zespołu Szkól nr 3 w Wejherowie Anna Jurgielewicz, Kamila Czoska. Drugie miejsce zajęli Vlada Malińska i Wojciech Udycz z Zespołu Szkół Agrobiznesu w Człuchowie. Na trzecim miejscu uplasował się Zespól Szkół Hotelarsko Gastronomicznych w Gdyni- Kinga Rosin, Małgorzata Naczk.
Uczniowie otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez Miasto Gdańsk i Gdańską Fundację Rozwoju Gospodarczego, panią Beatrice Fauriez oraz upominki z firmy Selgros i z Alliance Française, vouchery od Hotelów: Qubus, Sofitel, Hilton, Almond, Restauracji Pomelo Bistro, Restauracji Elefant.
W przerwie odbył się recital piosenek francuskich nauczycielki j. francuskiego pani Ewy Rzeszotarskiej, której akompaniował pan Michał Olejnik dyrektor Szkoły Podstawowej z Pomlewa.
Dziękujemy bardzo partnerom i firmom za wsparcie organizacji konkursu:
- Firmie Selgros za ufundowanie produktów na Frankofonię i nagród dla finalistów i laureatów,
- pani Iwonie Stawickiej Wiceprezes Gdańskiej Fundacji Rozwoju Gospodarczego za pomoc i wsparcie finansowe organizacji Frankofonii i ufundowanie nagród rzeczowych,
- pani Beatrice Fauriez za ufundowanie nagrody publiczności,
- Alliance Francaise za ufundowanie nagrody publiczności,
- Hotelowi Qubus, Hotelowi Sofitel, Hotelowi Hilton, Hotelowi Almond, Restauracji Pomelo Bistro, Restauracji Elefant za ufundowanie nagród (voucherów dla finalistów i laureatów),
- Panu Philippe Abraham za przeprowadzenie pokazu kulinarnego,
- panu Jakubowi Walentowskiemu za przeprowadzenie prezentacji na temat win,
- panu Michałowi Olejnik za przygotowanie części artystycznej.
Za przygotowanie imprezy: J. Budzyńskiej, P. Kowalczyk, G. Augustyniak, E. Kaczmarska.
Za obsługę imprezy: A. Hołoweńko.
Zapraszamy za rok.
https://newsgastro.pl/wydarzylo-sie/frankofonia-2022-za-nami/