9 grudnia 2021 roku odbył się na Stadionie Polsat PlusArena Gdańsk VII Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „FRANKOFONIA 2021”„Bûche de Noël” pod honorowymi patronatami Marszałka Województwa Pomorskiego, Kuratorium Oświaty w Gdańsku, Prezydenta Miasta Gdańska, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Organizację imprezy wsparli Pomorska Fundacja Rozwoju Gospodarczego, Polsat  Plus Arena Gdańsk.

Swoją obecnością konkurs zaszczycili dyrektor Departamentu Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego pani Marzena Sobczak, pan Marek Nowicki starszy wizytator i koordynator wojewódzki ds. szkolnictwa zawodowego i ustawicznego Kuratorium Oświaty w Gdańsku, pani Aleksandra Prostak Inspektor z Wydziału Rozwoju Społecznego, pan Karol Kotz i pani Iwona Stawińska z Gdańskiej Fundacji Rozwoju Gospodarczego, gospodarze stadionu pani Marta Brulińska oraz pani Monika Orchowska- Jaszul, pan Grzegorz Szulz, przedstawiciele firmy Selgros pani Agnieszka Studzińska Kierownik Działu Obsługi Klienta oraz pan Krystian Bielak, dr Teresa Scipien z Uniwersytetu Gdańskiego, dyrektor Alliance Française pan Jerzy Gajzer oraz Małgorzata Maziarz z Alliance Française, pani Joanna Kaszubowska dyrektor Grand Sofitel Sopot, przedstawiciele Hotelu Qubus pani Anna Janiszek-Mruk, pan Krzysztof Banasiak.

Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o francuskiej tradycji kulinarnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią, doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów. 

Konkurs adresowany był do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych. Uczestnicy w zespołach dwuosobowych mieli za zadnie przygotować ciasto „Bûche de Noël, czyli tradycyjne ciasto w kształcie polana drewna, spożywane w czasie Świąt Bożego Narodzenia we Francji.

 W konkursie rywalizowali ze sobą uczniowie z dziewięciu szkół województwa pomorskiego: 

  • Powiatowy Zespól Szkół nr 1 z Kościerzyny

Uczniowie: Julia Wałdoch, Sara Cybula

Nauczyciel – opiekun: Tomasz GRZEGORZEWSKI

  • Zespól Szkół Gospodarczych z Elbląga

Uczniowie: Klaudia Kostek, Sandra Kasprzyk

Nauczyciel – opiekun: Dorota JUREWICZ

  • Zespól Szkół Agrobiznesu z Człuchowa

 Uczniowie: Wojciech Udycz, Vlada Malinska

 Nauczyciel – opiekun: Kinga CHMARA

  • Zespól Szkół Gospodarczych z Elbląga

 Uczniowie: Agata Czuba, Natalia Tkaczyk

Nauczyciel – opiekun: Agnieszka BANASZCZUK

  • Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego z Rusocina

Uczniowie: Grzegorz Domagała, Przemysław Brzoskowski 

Nauczyciel – opiekun: Bogumiła NACZK-BOGATKO

  • Zespól Szkół Hotelarsko–Gastronomicznych z Gdyni 

Uczniowie: Agnieszka Kubalewska, Krystian Król

Nauczyciel – opiekun: Janina WOŁOSEWICZ

  • Zespól Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego ze Swarożyna          

Uczniowie: Maria Dziedzic, Julia Bortkiewicz 

Nauczyciel – opiekun: Tomasz PAROL

  • Zespól Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego ze Swarożyna

Uczniowie: Julia Potok, Zuzanna Szamp 

Nauczyciel – opiekun: Marta GULGOWSKA

  • Powiatowy Zespól Szkół z Kłanina

Uczniowie: Izabela Zielka, Fabian Groenwald

Nauczyciel – opiekun: Barbara SANECKA

  • Zespól Szkół Gastronomiczno–Hotelarskich z Gdańska

Uczniowie: Oliwia Bąkowska, Patrycja Kuchta

Nauczyciel – opiekun: Anna Krótki

  • Zespól Szkół Gastronomiczno–Hotelarskich z Gdańska

Uczniowie: Anna Nowak, Oliwia Walkiewicz

Nauczyciel – opiekun: Anna Krótki

Konkurs oceniało profesjonalne jury w składzie:

przewodniczący: 

  1. Krzysztof Szulborski - prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

oraz członkowie jury technicznego i degustacyjnego:

  1. Tomasz Iwanca - szef kuchni Sofitel Grand Sopot
  2. Tomasz Deker - właściciel brasserie Tu Można Marzyć by Tomasz Deker
  3. Krzysztof Ilnicki - właściciel Cukierni UMAM
  4. Philippe Abraham – właściciel Restauracji Petit Paris Sopot
  5. Marcin Wileński – AmberSide
  6. Mateusz Gładczuk - szef kuchni Spożywczy food and drinks
  7. Mateusz Gabouri – kucharz w Hotelu Wassilioff Stavern w Norwegii
  8. Piotr Werner - starszy kucharz w Hotelu  Qubus
  9. Allain Henry – dyrektor „ABC Wiedzy” Warszawa

Jury wręczyło nagrody.

Za 1. miejsce Agacie Czuba i Natalii Tkaczyk z Zespołu Szkół Gospodarczych z Elbląga przyznano nagrody rzeczowe: sprzęt AGD ufundowany przez Miasto Gdańsk i Gdańską Fundację Rozwoju Gospodarczego oraz podarowany przez Sofitel Grand Hotel Sopot nocleg ze śniadaniem i kolacją, voucher na sumę 600 zł od firmy Selgros, voucher na sumę 250 zł od Philippe Abraham właściciela Restauracji Petit Paris Sopot. Zespół przygotowała do konkursu pani Agnieszka Banaszczuk.

Za 2. miejsce Wojciechowi Udycz i Vladzie Malinskiej z Zespołu Szkół Agrobiznesu z Człuchowa wręczono sprzęt AGD ufundowany przez Miasto Gdańsk i Gdańską Fundację Rozwoju Gospodarczego oraz podarowany przez Hotel Qubus  nocleg w dowolnym obiekcie grupy. Opiekunem zespołu była pani Kinga Chmara.

Za 3. miejsce Klaudia Kostek, Sandra Kasprzyk z Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga otrzymały sprzęt AGD ufundowany przez Miasto Gdańsk i Gdańską Fundację Rozwoju Gospodarczego oraz podarowany przez Hotel Qubus voucher na kolację. Uczniom merytorycznych wskazówek udzielała pani Dorota Jurewicz.

Wyróżniniono także Annę Nowak i Oliwię Walkiewicz z Zespołu Szkół Gastronomiczno–Hotelarskich w Gdańsku. Zawodniczki dostały sprzęt AGD ufundowany przez Miasto Gdańsk i Gdańską Fundację Rozwoju Gospodarczego

Wręczono także nagrody publiczności. I znowu najlepsze okazały się dziewczęta z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu Agata Czuba, Natalia Tkaczyk. Drugie miejsce zajęły  Anna Nowak i Oliwia Walkiewicz z Zespołu Szkół Gastronomiczno–Hotelarskich w Gdańsku, a na trzecim miejscu uplasowały się Julia Wałdoch i Sara Cybula z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie. Uczniowie otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez Miasto Gdańsk i Gdańską Fundację Rozwoju Gospodarczego oraz upominki z firmy Selgros i z Alliance Française.

Nagrodzono również nauczycieli zwycięski zespołów, którzy otrzymali ufundowane przez Hotel Qubus vouchery na rejs po Motławie.

W przerwie odbył się występ grupy tanecznej Flexi dance Sopot oraz recital piosenek francuskich nauczycielki j. francuskiego pani Ewy Rzeszotarskiej, której akompaniował pan MIchał Olejnik dyrektor Szkoły Podstawowej z Pomlewa.

Dziękujemy bardzo partnerom i firmom za wsparcie organizacji konkursu:

Prezesowi Arena Gdańsk Operatorowi spółki zarządzającej Polsat Plus Arena Gdańsk panu Pawłowi Buczyńskiemu za użyczenie obiektu na organizację imprezy, pani Marcie Brulińskiej Specjalistce ds. organizacji wydarzeń, pani Monice Orchowskiej-Jaszul Head of Production i panu Grzegorzowi Szulz odpowiedzialnemu za gastronomię z Polsat Plus Arena Gdańsk za pomoc organizacji imprezy. AmberSide za użyczenie sprzętu gastronomicznego.

Firmie Selgros za ufundowanie produktów na konkurs dla wszystkich uczestników konkursu.

Za ufundowanie nagród: Miastu Gdańsk, Gdańskiej Fundacji Rozwoju Gospodarczego, firmie Selgros, Hotelowi Qubus, Sofitel Grand Hotel Sopot, Phillippe Abraham, Szkole Języka Francuskiego Alliance Française.

Za ufundowanie i wykonanie pysznego cateringu: państwu Barwińskim z MBM Katering Marzena Barwińska, panu Phillippe Abraham.

Za przygotowanie cateringu: R. Król-Klusek, J. Dubert, J. Budzyńskiej, A. Krótki, P. Kowalczyk, G. Augustyniak.

Za obsługę imprezy: A. Hołoweńko.

Zapraszamy za rok.

Zdjęcia: https://drive.google.com/drive/folders/1YdC5doLbWTu2NtWYOQOIFzY8Oyf3XbCM

Relacja ( w 20:57 min.) w Panoramie Gdańskiej: https://gdansk.tvp.pl/57368658/09122021-1830