21 marca w ZSGH w Gdańsku odbył się VI Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny Frankofonia. Tematem wiodącym tegorocznego konkursu były Francuskie potrawy w Gdańsku. Cechą charakterystyczną gdańskiej kuchni jest wielokulturowość. W Gdańsku, mieście hanzeatyckim, krzyżowały się kiedyś europejskie szlaki handlowe. Stąd w przepisach kuchni gdańskiej znajdziemy wpływy różnych kuchni europejskich, w tym francuskiej. Nie powinny zatem dziwić upodobania kulinarne gdańszczan, którzy spożywali ślimaki w majeranku, zupy z kasztanów, potraw z małży, a nawet z żabich udek. Za rarytas uchodziły jedzone na surowo lub gotowane w winie ostrygi. Przysmakami były pasztety ze skorupiaków, kwiczoły z truflami, dzika kaczka w winnej zupie, kuropatwa z rozmarynem, grasica cielęca ze świeżymi ostrygami. Uczniowie zainspirowani „Gdańską książką kucharską" pod redakcją Andrzeja Grzyba, kulinarnymi wyprawami do gdańskich restauracji francuskich będą korzystać z bogactwa kulturowego, które określa tożsamość Gdańska i inspirując się przepisami z dawnych książek kucharskich bądź współczesnymi z menu gdańskich restauracji serwujących dania kuchni francuskiej, przygotują potrawy francuskie w Gdańsku – danie główne.
Patronaty honorowe nad konkursem objęli Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk, Pomorska Kurator Oświaty Monika Kończyk oraz Prezes Zarządu Gdańskiej Fundacji Rozwoju Gospodarczego Karol Kotz.
Jury konkursu w składzie Tomasz Koprowski z Sofitel Grand Sopot, Krzysztof Szymański z Pomelo Bistro, Grzegorz Drozdowski z Restauracji Magiel, Krzysztof Kiereński z Restauracji Zakorkowani Wino Bistro, Agnieszka Pietrzak z Gdańskiej Agencji Rozwoju Gospodarczego, Mateusz Gaabouri z Restauracji Piwna 47, Sebastian Kotlęga Dom Sushi oceniało siedem zespołów ze szkół z Kościerzyny, z Gdyni, Przodkowa i Gdańska.
Pierwsze miejsce przyznano zawodnikom przygotowanym przez Tomasza Grzegorzewskiego z Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie Aleksandrowi Kopras i Aleksandrowi Jaromek.
Drugie miejsce zajęli uczniowie pani Bożeny Demytruk Radosław Hebel i Tomasz Dynowski z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni.
Na trzecim miejscu znaleźli się uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku Weronika Chojnowska i Maksymilian Bronk.
Wyróżnienie przypadło uczniom pani Eweliny Andrzejczyk Kacprowi Woźny i Pawłowi Kowalskiemu z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni.
Wyróżnienie przyznała też publiczność, której nagroda trafiła do uczniów z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni Kacpra Woźny i Pawła Kowalskiego.
Serdecznie dziękujemy sponsorom konkursu: Gdańskiej Fundacji Rozwoju Gospodarczego, Miastu Gdańsk, restauratorom i hotelom: Sofitel Grand Sopot, Hotel Qubus, Restauracji Pomelo Bistro, Restauracji Zakorkowani Wino Bistro, LektorKlett, Petit Paris Sopot, A La Francaise Gdańsk.