29 października 2019 roku w ZSGH w Gdańsku odbył się VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia.
Celem imprezy było propagowanie czytelnictwa, zapoznanie się z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego, propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej.
Honorowe patronaty nad konkursem objęli Marszałek Województwa Pomorskiego, Pomorski Kurator Oświaty, Prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej w Polsce Maciej Dobrzyniecki, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pan Krzysztof Szulborski.
Przegląd Gastronomiczny objął imprezę patronatem medialnym.
Gościliśmy Pana Piotra Kowalczuka Z-ca Prezydenta ds. edukacji i usług społecznych Miasta Gdańska, Pana Marka Nowickiego st. wizytatora z Wydziału Strategii Nadzoru Pedagogicznego Pomorskiego Kuratorium Oświaty, Panią Beatę Widera z Departamentu Edukacji i Sportu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, przedstawicieli firmy Selgros Panią Agnieszkę Studzińską Kierownika Działu Obsługi Klienta oraz Pana Krystiana Bielak, pana Rafała Karlikowskiego zastępcę dyrektora Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Pruszczu Gdańskim, Pana Mateusza Koss Głównego Specjalistę Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Pruszczu Gdańskim, Panią Agatę Adruszyńską Głównego Specjalistę Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Pruszczu Gdańskim, Państwa Katarzynę i Marka Rusztyn właścicieli firmy MARK, Pana Jarosława Marczewskiego z MAXIMUS, Dacjan Dryński z Dajaru.
Na zaproszenie Prezydenta Polskiej Akademii Gastronomicznej w Polsce pana Macieja Dobrzynieckiego swoją obecnością zaszczycił nas pan Antonio Arcieri szef kuchni restauracji Arco by Paco Perez powstającej na 33. piętrze Olivia Business Center-Olivia Star, bliski współpracownik pan Paco Perez, tworzącego Arco by Paco Perez, znanego katalońskiego szefa kuchni mającego w dorobku aż sześć gwiazdek Michelin w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie: Miramar w Lianca, Enoteca w Hotelu Arts w Barcelonie, Cinco w Hotelu Das Stue w Berlinie, Terra w Gironie. Czworo najlepszych uczniów z ZSGH zostało zaproszonych na staż do Restauracji Arco by Paco Perez. To wielkie wyróżnienie dla naszej szkoły.
W konkursie rywalizowali ze sobą uczniowie z piętnastu szkół:
Zespół Szkół Agrobiznesu z Człuchowa
Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych z Giżycka
Zespół Szkół z Nowego Dworu Gdańskiego
Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego z Rumi
Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika ze Świdnicy
Zespół Szkół Ekonomicznych im. ks. Janusza Pasierba z Tczewa
Niepubliczna Szkoła Rzemiosła im. Św. Józefa z Wejherowa
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania
Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika z Koszalina
Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Murowanej Gośliny
Zespół Szkół Gastronomicznych z Łodzi
Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych z Gdyni
Powiatowy Zespół Szkół nr 1 z Kościerzyny
Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga
Uczestnicy startujący w zespołach dwuosobowych, inspirując się literackimi opisami potraw, przygotowywali zakąskę i deser oraz prezentację potraw przed jury degustacyjnym kucharskim, cukierniczym, literackim, design.
Jury w składzie:
Przewodniczący jury:
- Maciej Dobrzyniecki Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce
- Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Kucharze
Jury degustacyjne
- Tomasz Iwanca zastępca Szefa Kuchni Hotelu Grand
- Grzegorz Nakrajnik Szef kuchni Restauracji La Cucina w Gdańsku
- Paweł Wątor Szef kuchni Restauracji Eliksir
- Łukasz Miecznikowski Szef kuchni Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto
- Paweł Stawicki – szef kuchni hotelu Hilton Gdańsk
Jury techniczne
- Przemysław Langowski Szef kuchni Restauracji Magiel w Hotelu Almond
- Bartosz Rozbiegała Szef kuchni Restauracji Porto Santo by Magda Gessler
- Krzysztof Gradzewicz Head Chef Radisson Gdańsk Hotel&Suites
- Adrian Gabryszak Szef kuchni M15 Restaurant & Bar & Sauny Sopot
- Adam Woźniak – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
- Janusz Małyszko -Szef kuchni Hotelu Sadova
Cukiernicy:
Jury degustacyjne
- Mateusz Dziwosz zastępca szefa cukierni Hotelu De Silwa w Malbork
- Paweł Mieszała właściciel Cukierni Pawlova
- Krzysztof Ilnicki właściciel Cukierni Umam
- Tomasz Deker Właściciel brasserie Tu Można Marzyć by Tomasz Deker
- Michał Wiśniewski Szef Cukierni Hotelu Haffner
Jury techniczne:
- Maciej Majzon Wójtowicz Szef Akademii Czekolady
- Wojciech Rzepecki szef cukierni Hotel Courtyard By Marriott Gdynia
- Sławomir Gordon cukiernik z Restauracji Meridian Sopot
- Robert Rusin Szef cukierni Hotelu Sheraton
- Wiesław Kuhr zastępca szefa cukierni Umam
Jury literackie:
- Dominika Ringwelska Nauczyciel Konsultant ds. diagnoz i analiz oraz edukacji polonistycznej i kulturalno-artystycznej Centrum Edukacji Nauczycieli w Gdańsku
- dr Tomasz Szturo zastępca Dyrektora ds. edukacji i zbiorów Muzeum II Wojny Światowej
Jury design:
- Dominika Czechowska Menadżer Kierunku Turystyka I Rekreacja WSB w Gdyni
przyznało:
Grand Prix-nagrodę w wysokości 2 tysięcy zł ufundowaną przez Macieja Dobrzynieckiego Prezydenta Polskiej Akademii Gastronomii
ZESPÓŁ SZKÓŁ GASTRONOMICZNO-HOTELARSKICH W GDAŃSKU
KINGA PIOTROWSKA, BARTEK KRAJEWSKI
Uczniowie przygotowali, inspirując się tekstem M. Konopnickiej Mendel Gdański, gołąbka z konfitowanym udkiem z kaczki, kwaśnym jabłkiem, kiszonym burakiem, wywar umami, prażone płatki drożdży, liście wasabi, a na deser podali kruche orzechowe ciastko z kremem cydrowym według utworu Józefa Weyssehoff Soból i Panna.
Nagrody rzeczowe –sprzęt AGD ufundowane przez Grupę Dobry Hotel Leszek Mieczkowski i Miasto Gdańsk:
I miejsce za zakąskę
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO Z POZNANIA
JAKUB KUŹMA JAKUB NOWINKA
Stanisław Wyspiański, Wesele
Maczanka po krakowsku z puree z dyni piklami na podpłomyku
II miejsce za zakąskę
NIEPUBLICZNA SZKOŁA RZEMIOSŁA IM. ŚW. JÓZEFA W WEJHEROWIE
ADRIAN MAKSYMIUK, NORBERT BIAŁK
Henryk Sienkiewicz, Krzyżacy
Comber z jelenia podany z sosem i grzybami
III miejsce za zakąskę
ZESPÓŁ SZKÓŁ GOSPODARCZYCH W ELBLĄGU
PAULINA ANTONIEWICZ, MACIEJ ZALEWSKI
Ana Veloso, Zapach kwiatów kawy
Pierś z kaczki / chips z topinamburu / sos na bazie piwa kawowego / puree z topinamburu / wiśnie
Nagrody rzeczowe –sprzęt AGD ufundowane przez Grupę Dobry Hotel Leszek Mieczkowski, Miasto Gdańsk
I miejsce za deser
TECHNIKUM NR 3 PRZY ZESPOLE SZKÓŁ ZAWODOWYCH W GIŻYCKU
George R. R. Martin, Gra o Tron - Nawałnica mieczy
Ciasto cytrynowe z bezą włoską, żelem balsamicznym i dżemem jabłkowym
II miejsce za deser
ZESPÓŁ SZKÓŁ IM. GEN. DEZYDEREGO CHŁAPOWSKIEGO W BOLECHOWIE TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Z MUROWANEJ GOŚLINY
MARIKA BŁAŻYŃSKA, NATALIA MISZCZUK
Julian Tuwim, Rwanie bzu
Bez czy …z
III miejsce deser
ZESPÓŁ SZKÓŁ HOTELARSKO-TURYSTYCZNYCH IM. TONY HALIKA W ŚWIDNICY
DARIA PIETRUSZEWSKA, KACPER MIKOSZ
Sarah Addison Allen, Magiczny Ogród
Makaroniki z kremem cytrynowym i malinowym na bazie ganache z białej i mlecznej czekolady
Nagrody ufundowane przez Grupę Dobry Hotel Leszek Mieczkowski, Miasto Gdańsk- sprzęt AGD, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa- smartwatche
I miejsce literackość
TECHNIKUM NR 3 PRZY ZESPOLE SZKÓŁ ZAWODOWYCH W GIŻYCKU
NATALIA WIKTORIA TYLICKA, ANNA ŻOŁONDEK
Marcel Proust, W stronę Swanna Indyk faszerowany owocami leśnymi owinięty w boczku z sosem orzechowym
George R. R. Martin, Gra o Tron - Nawałnica mieczy
Ciasto cytrynowe z bezą włoską, żelem balsamicznym i dżemem jabłkowym
II miejsce literackość
ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1 IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA Z KOSZALINA
SANDRA MATUSZAK, SZYMON NABEREŹNY
Alexander Steffensmeier, Krowa Matylda nie może zasnąć
Święta krowa
Jan Paradowski, Mitologia
Jabłko niezgody
III miejsce literackość
ZESPÓŁ SZKÓŁ AGROBIZNESU W CZŁUCHOWIE
WIKTORIA PRZYBYSZ KATARZYNA MALECKA
Jan Andrzej Morsztyn, Do trupa
W blasku krwistej świecy
Jan Kasprowicz, Krzak dzikiej róży w Ciemnych Smreczynach
Zatopiony kwiat dzikiej róży
Nagroda design w gastronomii – nagroda finansowa w wysokości 800 zł ufundowana przez Dominikę Czechowską z Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku
ZESPÓŁ SZKÓŁ AGROBIZNESU W CZŁUCHOWIE
WIKTORIA PRZYBYSZ KATARZYNA MALECKA
Jan Andrzej Morsztyn, Do trupa
W blasku krwistej świecy
Jan Kasprowicz, Krzak dzikiej róży w Ciemnych Smreczynach
Zatopiony kwiat dzikiej róży
Nagrody dodatkowe ufundowały:
Firma Selgros szkolenie o wartości 2000 zł
ZESPÓŁ SZKÓŁ HOTELARSKO – GASTRONOMICZNYCH GDYNIA
KACPER WOŹNY, PAWEŁ KOWALSKI
Carlo Collodi, Pinokio
Tatar z tuńczyka / awokado / limoncello/ oliwa miętowa
Bolesław Leśmian, W malinowym chruśniaku
Pralina z białej czekolady / parfait malinowe / karmel / liofilizowana porzeczka
Akademia Czekolady szkolenie o wartości 1500 zł oraz czekolady firmy Callebaut
miejsce I
TECHNIKUM NR 3 PRZY ZESPOLE SZKÓŁ ZAWODOWYCH W GIŻYCKU
NATALIA WIKTORIA TYLICKA ANNA ŻOŁONDEK
George R. R. Martin, Gra o Tron - Nawałnica mieczy
Ciasto cytrynowe z bezą włoską, żelem balsamicznym i dżemem jabłkowym
miejsce II
ZESPÓŁ SZKÓŁ IM. GEN. DEZYDEREGO CHŁAPOWSKIEGO W BOLECHOWIE TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Z MUROWANEJ GOŚLINY
Julian Tuwim, Rwanie bzu
Bez czy …z
miejsce III
ZESPÓŁ SZKÓŁ HOTELARSKO-TURYSTYCZNYCH IM. TONY HALIKA W ŚWIDNICY
DARIA PIETRUSZEWSKA, KACPER MIKOSZ
Sarah Addison Allen, Magiczny Ogród
Makaroniki z kremem cytrynowym i malinowym na bazie ganache z białej i mlecznej czekolady
Dziękujemy firmom, szefom kuchni, cukiernikom za przeprowadzenie pokazów:
Innowacja na talerzu- Panu Bartoszowi Miecznikowskiemu, sponsorowi: Grand Hotel Sopot
Warsztatów bezglutenowej kuchni wegańskiej z Atelier Smaku Pani Joli Słoma i Panu Mirkowi Trymbulak, sponsorowi Atelier Smaku.
Pokazu Firmy MAXIMUS- Deser inaczej, prowadzącemu Panu Kamilowi Szulc z Restauracji Kubicki Mistrzowi Polski w Przygotowaniu Deseru Expo Sweet 2018, sponsorowi: Jarosławowi Marczewskiemu z Firmy MAXIMUS
Pokazu Ryby na talerzu prowadzącemu Andrzejowi Wielgosińskiemu Szefowi Kuchni Novotel Gdańsk Marina, sponsorowi: Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa.
Dziękujemy firmom, które wsparły finansowo organizację konkursu: za ufundowanie nagród: Dobremu Hotelowi Leszek Mięczkowski, Miastu Gdańsk, Polskiej Akademii Gastronomicznej, Wydziałowi Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Pruszczu Gdańskim, firmie MAXIMUS, Selgros, Wyższej Szkole Bankowej, Akademii Czekolady, Społem, firmie Mark za przekazanie fartuchów, Dajar za użyczenie talerzy, firmie MAXIMUS za użyczenie sprzętu, za ufundowanie cateringu: Restauracji Harmonia, Hotelowi Szydłowski, Hotelowi Mercure Gdańsk Stare Miasto, Sofitel Grand Sopot, Novotel Gdańsk Marina.
Zapraszamy za rok.
Fotogaleria:
http://zsgh.edu.gdansk.pl/pl/art/konkurs-literacka-kuchnia-2019.13760.html
Artykuły:
PANORAMA 30.10.2019 godzina 18.30 00:20:52 00:24:52
https://gdansk.tvp.pl/668442/panorama
Trójmiasto.pl
https://nauka.trojmiasto.pl/Adepci-kulinariow-gotowali-zainspirowani-literatura-n139287.html