29 października 2019 roku w ZSGH w Gdańsku odbył się VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia.

Celem imprezy było propagowanie czytelnictwa, zapoznanie się z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego, propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej.

Honorowe patronaty nad konkursem objęli Marszałek Województwa Pomorskiego, Pomorski Kurator Oświaty, Prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej w Polsce Maciej Dobrzyniecki, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pan Krzysztof Szulborski.

Przegląd Gastronomiczny objął imprezę  patronatem medialnym.

Gościliśmy Pana Piotra Kowalczuka Z-ca Prezydenta ds. edukacji i usług społecznych Miasta Gdańska, Pana Marka Nowickiego st. wizytatora z Wydziału Strategii Nadzoru Pedagogicznego Pomorskiego Kuratorium Oświaty, Panią Beatę Widera z Departamentu Edukacji i Sportu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, przedstawicieli firmy Selgros Panią Agnieszkę Studzińską Kierownika Działu Obsługi Klienta oraz Pana Krystiana Bielak, pana Rafała Karlikowskiego zastępcę dyrektora Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Pruszczu Gdańskim, Pana Mateusza Koss Głównego Specjalistę Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Pruszczu Gdańskim, Panią Agatę Adruszyńską Głównego Specjalistę Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Pruszczu Gdańskim, Państwa Katarzynę i Marka Rusztyn właścicieli firmy MARK, Pana Jarosława Marczewskiego z  MAXIMUS, Dacjan Dryński z Dajaru. 

Na zaproszenie Prezydenta Polskiej Akademii Gastronomicznej w Polsce pana Macieja Dobrzynieckiego swoją obecnością zaszczycił nas pan Antonio Arcieri szef kuchni restauracji Arco by Paco Perez powstającej na 33. piętrze Olivia Business Center-Olivia Star, bliski współpracownik  pan Paco Perez, tworzącego Arco by Paco Perez, znanego katalońskiego szefa kuchni mającego w dorobku aż sześć gwiazdek Michelin w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie: Miramar w Lianca, Enoteca w Hotelu Arts w Barcelonie, Cinco w Hotelu Das Stue w Berlinie, Terra w Gironie. Czworo najlepszych uczniów z ZSGH zostało zaproszonych na staż do Restauracji Arco by Paco Perez. To wielkie wyróżnienie dla naszej szkoły.

W konkursie rywalizowali ze sobą uczniowie z piętnastu szkół: 

Zespół Szkół Agrobiznesu z Człuchowa

Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych z Giżycka

Zespół Szkół z Nowego Dworu Gdańskiego

Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego z Rumi

Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika ze Świdnicy

Zespół Szkół Ekonomicznych im. ks. Janusza Pasierba z Tczewa

Niepubliczna Szkoła Rzemiosła im. Św. Józefa z Wejherowa

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania

Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika z Koszalina

Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Murowanej Gośliny

Zespół Szkół Gastronomicznych z Łodzi

Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych z Gdyni

Powiatowy Zespół Szkół nr 1 z Kościerzyny

Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga

Uczestnicy startujący w zespołach dwuosobowych, inspirując się literackimi opisami potraw, przygotowywali zakąskę i deser oraz prezentację potraw przed jury degustacyjnym kucharskim, cukierniczym, literackim, design.

Jury w składzie:

Przewodniczący jury:

  1. Maciej Dobrzyniecki Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce
  2. Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

Kucharze

Jury degustacyjne

  1. Tomasz Iwanca zastępca Szefa Kuchni Hotelu Grand
  2. Grzegorz Nakrajnik Szef kuchni Restauracji La Cucina w Gdańsku
  3. Paweł Wątor Szef kuchni Restauracji Eliksir
  4. Łukasz Miecznikowski Szef kuchni Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto
  5. Paweł Stawicki – szef kuchni hotelu Hilton Gdańsk

Jury techniczne

  1. Przemysław Langowski Szef kuchni Restauracji Magiel  w Hotelu Almond
  2. Bartosz Rozbiegała Szef kuchni Restauracji Porto Santo by Magda Gessler
  3. Krzysztof Gradzewicz  Head Chef Radisson Gdańsk Hotel&Suites 
  4. Adrian Gabryszak  Szef kuchni M15 Restaurant & Bar & Sauny Sopot
  5. Adam Woźniak – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
  6. Janusz Małyszko -Szef kuchni Hotelu Sadova

Cukiernicy:

Jury degustacyjne  

  1. Mateusz Dziwosz zastępca szefa cukierni Hotelu De Silwa w Malbork
  2. Paweł Mieszała właściciel Cukierni Pawlova
  3. Krzysztof Ilnicki właściciel Cukierni Umam
  4. Tomasz Deker Właściciel brasserie Tu Można Marzyć  by Tomasz Deker
  5. Michał Wiśniewski Szef Cukierni Hotelu Haffner

 Jury techniczne:

  1. Maciej Majzon Wójtowicz Szef Akademii Czekolady 
  2. Wojciech Rzepecki szef cukierni Hotel Courtyard By Marriott Gdynia
  3. Sławomir Gordon cukiernik z  Restauracji Meridian Sopot
  4. Robert Rusin Szef cukierni Hotelu Sheraton
  5. Wiesław Kuhr  zastępca szefa cukierni Umam

Jury literackie:

  1. Dominika Ringwelska Nauczyciel Konsultant ds. diagnoz i analiz oraz edukacji polonistycznej i kulturalno-artystycznej Centrum Edukacji Nauczycieli w Gdańsku
  2. dr Tomasz Szturo zastępca Dyrektora ds. edukacji i zbiorów Muzeum II Wojny Światowej

Jury design:

  1. Dominika Czechowska Menadżer Kierunku Turystyka I Rekreacja WSB w Gdyni

przyznało:

Grand Prix-nagrodę w wysokości 2 tysięcy zł ufundowaną przez Macieja Dobrzynieckiego Prezydenta Polskiej Akademii Gastronomii

ZESPÓŁ SZKÓŁ GASTRONOMICZNO-HOTELARSKICH W GDAŃSKU

 KINGA PIOTROWSKA, BARTEK KRAJEWSKI

Uczniowie przygotowali, inspirując się tekstem M. Konopnickiej Mendel Gdański, gołąbka z konfitowanym udkiem z kaczki, kwaśnym jabłkiem, kiszonym burakiem, wywar umami, prażone płatki drożdży, liście wasabi, a na deser podali kruche orzechowe ciastko z kremem cydrowym według utworu Józefa Weyssehoff Soból i Panna.

Nagrody rzeczowe –sprzęt AGD ufundowane przez Grupę Dobry Hotel Leszek Mieczkowski i Miasto Gdańsk:

I miejsce za zakąskę 

ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO Z POZNANIA

JAKUB KUŹMA JAKUB NOWINKA

Stanisław Wyspiański, Wesele

Maczanka po krakowsku z puree z dyni piklami na podpłomyku

II miejsce za zakąskę 

NIEPUBLICZNA SZKOŁA RZEMIOSŁA IM. ŚW. JÓZEFA W WEJHEROWIE

ADRIAN MAKSYMIUK, NORBERT BIAŁK

Henryk Sienkiewicz, Krzyżacy

Comber z jelenia podany z sosem i grzybami

III miejsce za zakąskę 

ZESPÓŁ SZKÓŁ GOSPODARCZYCH W ELBLĄGU

PAULINA ANTONIEWICZ, MACIEJ ZALEWSKI

Ana Veloso, Zapach kwiatów kawy

Pierś z kaczki / chips z topinamburu / sos na bazie piwa kawowego / puree z topinamburu / wiśnie

Nagrody rzeczowe –sprzęt AGD ufundowane przez Grupę Dobry Hotel Leszek Mieczkowski,  Miasto Gdańsk

I miejsce za deser 

TECHNIKUM NR 3 PRZY ZESPOLE SZKÓŁ ZAWODOWYCH W GIŻYCKU

George R. R. Martin, Gra o Tron - Nawałnica mieczy

Ciasto cytrynowe z bezą włoską, żelem balsamicznym i dżemem jabłkowym

II miejsce za deser

ZESPÓŁ SZKÓŁ IM. GEN. DEZYDEREGO CHŁAPOWSKIEGO W BOLECHOWIE TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Z MUROWANEJ GOŚLINY

MARIKA BŁAŻYŃSKA, NATALIA MISZCZUK

Julian Tuwim, Rwanie bzu

Bez czy …z

III miejsce deser

ZESPÓŁ SZKÓŁ HOTELARSKO-TURYSTYCZNYCH IM. TONY HALIKA W ŚWIDNICY

DARIA PIETRUSZEWSKA, KACPER MIKOSZ

Sarah Addison Allen, Magiczny Ogród

Makaroniki z kremem cytrynowym i malinowym na bazie ganache z białej i mlecznej czekolady

Nagrody ufundowane przez Grupę Dobry Hotel Leszek Mieczkowski,  Miasto Gdańsk- sprzęt AGD, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa- smartwatche

I miejsce literackość

TECHNIKUM NR 3 PRZY ZESPOLE SZKÓŁ ZAWODOWYCH W GIŻYCKU 

NATALIA WIKTORIA TYLICKA, ANNA ŻOŁONDEK 

Marcel Proust, W stronę Swanna Indyk faszerowany owocami leśnymi owinięty w boczku z sosem orzechowym

George R. R. Martin, Gra o Tron - Nawałnica mieczy

Ciasto cytrynowe z bezą włoską, żelem balsamicznym i dżemem jabłkowym

II miejsce literackość

ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1 IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA Z KOSZALINA

SANDRA MATUSZAK, SZYMON NABEREŹNY

Alexander Steffensmeier, Krowa Matylda nie może zasnąć

Święta krowa

Jan Paradowski, Mitologia

Jabłko niezgody

III miejsce literackość

ZESPÓŁ SZKÓŁ AGROBIZNESU W CZŁUCHOWIE

WIKTORIA PRZYBYSZ KATARZYNA MALECKA

Jan Andrzej Morsztyn, Do trupa

W blasku krwistej świecy

Jan Kasprowicz, Krzak dzikiej róży w Ciemnych Smreczynach

Zatopiony kwiat dzikiej róży

Nagroda design w gastronomii – nagroda finansowa w wysokości 800 zł ufundowana przez Dominikę Czechowską z Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku

ZESPÓŁ SZKÓŁ AGROBIZNESU W CZŁUCHOWIE

WIKTORIA PRZYBYSZ KATARZYNA MALECKA

Jan Andrzej Morsztyn, Do trupa

W blasku krwistej świecy

Jan Kasprowicz, Krzak dzikiej róży w Ciemnych Smreczynach

Zatopiony kwiat dzikiej róży

Nagrody dodatkowe ufundowały:

Firma Selgros szkolenie o wartości 2000 zł

ZESPÓŁ SZKÓŁ HOTELARSKO – GASTRONOMICZNYCH GDYNIA

KACPER WOŹNY, PAWEŁ KOWALSKI 

Carlo Collodi, Pinokio

Tatar z tuńczyka / awokado / limoncello/ oliwa miętowa

Bolesław Leśmian, W malinowym chruśniaku

Pralina z białej czekolady / parfait malinowe / karmel / liofilizowana porzeczka

Akademia Czekolady szkolenie o wartości 1500 zł oraz czekolady firmy Callebaut

miejsce I 

TECHNIKUM NR 3 PRZY ZESPOLE SZKÓŁ ZAWODOWYCH W GIŻYCKU

NATALIA WIKTORIA TYLICKA ANNA ŻOŁONDEK 

George R. R. Martin, Gra o Tron - Nawałnica mieczy

Ciasto cytrynowe z bezą włoską, żelem balsamicznym i dżemem jabłkowym

miejsce II

ZESPÓŁ SZKÓŁ IM. GEN. DEZYDEREGO CHŁAPOWSKIEGO W BOLECHOWIE TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Z MUROWANEJ GOŚLINY

Julian Tuwim, Rwanie bzu

Bez czy …z

miejsce III

ZESPÓŁ SZKÓŁ HOTELARSKO-TURYSTYCZNYCH IM. TONY HALIKA W ŚWIDNICY

DARIA PIETRUSZEWSKA, KACPER MIKOSZ

Sarah Addison Allen, Magiczny Ogród

Makaroniki z kremem cytrynowym i malinowym na bazie ganache z białej i mlecznej czekolady

Dziękujemy firmom, szefom kuchni, cukiernikom za przeprowadzenie pokazów:

Innowacja na talerzu- Panu Bartoszowi Miecznikowskiemu, sponsorowi: Grand Hotel Sopot

Warsztatów bezglutenowej kuchni wegańskiej z Atelier Smaku Pani Joli Słoma i Panu Mirkowi Trymbulak, sponsorowi Atelier Smaku. 

Pokazu Firmy MAXIMUS- Deser inaczej, prowadzącemu Panu Kamilowi Szulc z Restauracji Kubicki Mistrzowi Polski w Przygotowaniu Deseru Expo Sweet 2018, sponsorowi: Jarosławowi Marczewskiemu z Firmy MAXIMUS

Pokazu Ryby na talerzu prowadzącemu Andrzejowi Wielgosińskiemu Szefowi Kuchni Novotel Gdańsk Marina, sponsorowi: Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa.

Dziękujemy firmom, które wsparły finansowo organizację konkursu: za ufundowanie nagród: Dobremu Hotelowi Leszek Mięczkowski, Miastu Gdańsk, Polskiej Akademii Gastronomicznej, Wydziałowi Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Pruszczu Gdańskim, firmie MAXIMUS, Selgros, Wyższej Szkole Bankowej, Akademii Czekolady, Społem, firmie Mark za przekazanie fartuchów, Dajar za użyczenie talerzy, firmie MAXIMUS za użyczenie sprzętu, za ufundowanie cateringu: Restauracji Harmonia, Hotelowi Szydłowski, Hotelowi Mercure Gdańsk Stare Miasto, Sofitel Grand Sopot, Novotel Gdańsk Marina.

Zapraszamy za rok.

Fotogaleria:

http://zsgh.edu.gdansk.pl/pl/art/konkurs-literacka-kuchnia-2019.13760.html

Artykuły:

https://www.gdansk.pl/wiadomosci/gotowanie-to-sztuka-w-gdansku-odbyl-sie-vi-ogolnopolski-konkurs-kulinarny-literacka-kuchnia,a,157699

PANORAMA 30.10.2019 godzina 18.30 00:20:52  00:24:52 

https://gdansk.tvp.pl/668442/panorama

Trójmiasto.pl

https://nauka.trojmiasto.pl/Adepci-kulinariow-gotowali-zainspirowani-literatura-n139287.html

http://amerski.blogspot.com/2019/10/vi-ogolnopolski-konkurs-kulinarny.html
http://poradnikrestauratora.pl/aktualnosci/461-wydarzenia/18887-6-ogolnopolski-konkurs-kulinarny-literacka-kuchnia
https://szkola.cechwejherowo.pl/index.php/aktualnosci/443-vi-og%C3%B3lnopolski-konkurs-kulinarny-literacka-kuchnia
http://www.zsps.poznan.pl/galeria/2019/kulinarny_19/index.html
http://zsa-czluchow.pl/1544-iii-miejsce-dla-zsa-w-vi-ogolnopolskim-konkursie-kulinarnym-literacka-kuchnia
http://gizycko.wm.pl/616723,Uczennice-Technikum-nr-3-obsypane-nagrodami-w-konkursie-kulinarnym.html
https://swidnica24.pl/2019/10/uczniowie-hotelarki-na-podium-ogolnopolskiego-konkursu/
http://www.kowr.gov.pl/o-kowr/informacje-z-regionow/kuchnia-literacka-2019
https://gdansk.tvp.pl/45242799/08112019