Tradycją naszej szkoły są dwu lub trzymiesięczne praktyki we Francji. Wyjazdy  organizują od 2004 roku nauczycielki j. francuskiego J. Dołżycka i E. Rzeszotarska. Letnie staże zawodowe umożliwiają uczniom sprawdzenie i pogłębienie wiedzy praktycznej:  poznanie technik sporządzania potraw, procesów przygotowawczych obsługi i serwowania dań, win kuchni francuskiej, kultury regionalnej.  Wyjazdy przyczynią się także do doskonalenia przez młodzież umiejętności posługiwania się językami angielskim i francuskim. Ponadto staże kształtują otwartość i wrażliwość międzykulturową oraz umiejętność adoptowania się do warunków życia i pracy w innym kraju europejskim. Praktyki wzmacniają cechy osobowości, takie jak pewność siebie, wiara w swoje możliwości, ułatwiają nawiązywanie kontaktów. Pozwalają zdobyć informacje o tym, jakie kwalifikacje i umiejętności w zakresie wykonywanego zawodu będą pomocne, by móc z powodzeniem pracować w innych krajach. W ramach projektów uczniowie otrzymują wyżywienie i zakwaterowanie oraz wynagrodzenie. W wolnym czasie młodzież zwiedza okolicę, poznając atrakcje przyrodnicze, zabytki.

W tym roku po rocznej przerwie spowodowanej epidemią kolejna grupa uczniów ZSGH wyjedzie do Francji.

We Francji w prestiżowej Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej Instytucie Paula Bocuse’a mieszczącym się  w trzynastowiecznym zamku położonym w małym miasteczku Ecully koło Lyonu trzymiesięczne praktyki w maju, czerwcu i lipcu odbywać będzie  w Restauracji Saisons wyróżnionej gwiazdką Michelin Julia Bladowska z kl. 3 bg.  

Od maja do września Julia Zagórska z 4b, Olga Pozorska z 4b wyjadą na praktyki do Restauracji la Signora Korsyka wyróżnionej od 2019 roku gwiazdką Michelin. Opiekę nad absolwentkami szkoły będzie sprawował Philippe Draq wiele lat pracujący w Restauracji Saisons w Instytucie Bacusa. Obiekt znajduje się w pięciogwiazdkowym hotelu dominującym nad doliną Bonifato w regionie La Balagne w dawniej posiadłość genueńskiej La Paratella otoczonej winoroślą i stuletnimi drzewami.

W Beau Rivage  dwugwiazdkowym hotelu położonym nad rzeką w malowniczym miasteczku Pont en Royans w pobliżu Grenoble zgłębiać tajniki zawodu będą od 20 czerwca do końca sierpnia Zuzanna Jackiewicz z kl. 3bp i Zuzanna Rurarz z kl. 3lg. Hotel odwiedzają turyści lubiących spokój, góry, piękne widoki i łowienie ryb.  W pobliżu jest wiele miejsc do zwiedzenia, np. wodospady czy groty Chrononche.  Do dyspozycji gości hotel oferuje również odkryty basen, a także wspaniałą restaurację. Beau Rivage jest rodzinną placówką prowadzoną przez Corinne et Remy Feret. Właściciel pracuje jako szef kuchni, a szefowa obsługuje gości na sali. Uczniowie z naszej szkoły odbywają swoją praktykę na sali i w kuchni. W hotelu panuje atmosfera domowa. Po skończonej pracy  właściciele razem z obsługą siadają razem przy barze i grają w różne gry.

W maju, czerwcu i lipcu Sara Błeńska z kl. 3kg oraz Weronika Steciak z kl.  4k, a sierpniu i we wrześniu Julia Połukord z kl. 3kp i Agnieszka Mazur z kl. 3kp wyjadą na praktyki do Chateau d Ayres czterogwiazdkowego hotelu mieszczącego się w zamku z pięknym ogrodem, basenem, terenem do tenisa i wspaniałą restauracją. Chateau d Ayres  prowadzony jest przez Jean- Francois et Helene de Montjou i znajduje się w małym miasteczku Meyruies położonym około 2 godziny od Montpellier. Na sali i w recepcji króluje właściciel, a w kuchni rządzi właścicielka. Uczniowie mieszkają w mieszkaniach pracowniczych na terenie zamku. 

W czerwcu i lipcu Daria Yerzhchok z 3kg będą pracować w dwugwiazdkowym hotelu Auberge du Vigneron położonym w sercu Pirenejów w malowniczym miasteczku. Obiekt prowadzi Met Me Fannoy. W restauracji na sali króluje właściciel, a w kuchni rządzi jego żona i córka, która jest szefem kuchni. Uczniowie mają do  swojej dyspozycji mieszkanie z wyposażoną kuchnią i łazienką. W pobliżu miasta można zwiedzać zamki Katarów, wykąpać się w cudownych wodospadach. Koleżanki w sierpniu i we wrześniu zmienią Hubert Kamiński z 3kp i Radek Zagórski z 3lg.

W czerwcu, lipcu i sierpniu Zuzanna Fila z kl. 4b i Martyna Kryńska z kl. 4b, a  a w lipcu i sierpniu Liza Parzyk z 3kg oraz Patrycja Kusiak 3kg odbędą praktyki w trzygwiazdkowym Hotelu Atlantic położonym w Lourdes, w odległości 350 metrów od centrum miasta i 650 metrów od zamku i bazyliki.