30.10, 14.11 2018 roku kolejna grupa uczniów, tym razem z klas 3l, 4l, 3e, 3n, 3m, 4k, odbyła w Akademii Kawy i Herbaty J.J.Darboven 6 godzinne szkolenie Basic barista, w czasie którego poznawała, na czym polega praca profesjonalnego baristy.
Warsztat składał się z dwóch części. W części teoretycznej omówiono gatunki i właściwości kawy surowej nie mającej żadnych pozytywnych wrażeń smakowo - aromatycznych. Omówiono metody palenia kawy, wpływ upalenia na smak kawy, zmiany zachodzące w kawie po upaleniu. Potem nastąpiła 5 godzinna część praktyczna. Uczestnicy szkolenia uczyli się czyszczenia ekspresu, regulacji młynka, poznawali receptury sporządzania napojów kawowych, parzyli wyborne espresso, spieniali mleko, przygotowywali między innymi doppio, caffe creme, cappuccino, caffe latte, latte macchiato.
Następne warsztaty przewidziano 21i 22 listopada.