Dnia 7 października klasa 2n z opiekunkami Genowefą Augustyniak oraz Pauliną Kowalczyk udała się do hotelu Scandic w Gdańsku na konferencję "Fakty i Mity o Mleku".
Konferencję poprowadzili: dr. n. med. Irena Białokoz-Kalinowska, alergolog i pediatra oraz dietetyk oraz dietetyk i szef kuchni Artur Wesoły. Po konferencji odbył się warsztat praktyczny, podczas którego uczestnicy nauczyli się przygotowywać proste i zdrowe dania z nabiałem. Elementem edukacyjnym podczas spotkania była także degustacja mlecznych wyrobów. Podczas spotkania uczestnicy poznali fakty naukowe dowodzące znaczenia nabiału w budowaniu zbilansowanej diety oraz mity funkcjonujące w opinii publicznej nt. spożywania produktów mlecznych. Młodzież dowiedziała się, że w Polsce wciąż pijemy za mało mleka. Zgodnie z aktualnymi wytycznymi Instytutu Żywienia i Żywności pochodzącymi z nowej Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej z 2019, która jest najprostszym, krótkim i zwięzłym sposobem wyrażenia zasad prawidłowego żywienia adresowanych do polskiej populacji, dziecko powinno spożywać co najmniej 3-4 porcje mleka lub produktów nabiałowych dziennie. Osobie dorosłej zaleca się codzienne spożywanie co najmniej 2 szklanek mleka, które można zastąpić produktami takimi jak: jogurt, kefir i częściowo - serem. Mleko i przetwory mleczne posiadają wiele prozdrowotnych walorów, ale niestety w Polsce spożycie mleka wciąż jest niedostateczne i to we wszystkich grupach wiekowych. W trakcie konferencji zwrócono uwagę młodzieży na fakt, że należy uważać, by nie paść ofiarą mód żywieniowym, które opierają się często na niesprawdzonych naukowo założeniach i propagują zastąpienie nabiału wyłącznie produktami roślinnymi. Zauważono, że większość napojów roślinnych ma skład daleko odbiegający od tego, co oferuje mleko. Dla przykładu mleczko kokosowe zawiera praktycznie sam tłuszcz i to nasycony. Na próżno szukać w nim wapnia, fosforu, cynku czy białka. Napój ryżowy, owsiany czy orkiszowy także nie są w stanie zastąpić 1:1 mleka krowiego. Taki napój dostarcza głównie węglowodanów. Jedyny produkt, który w jakimś stopniu może stanowić alternatywę dla mleka jest napój sojowy wzbogacony (fortyfikowany) wapniem oraz witaminami z grupy B. Tak czy inaczej wapń z napoju sojowego może mieć zdecydowanie gorszą przyswajalność.