12.10.2023 roku odbyły się skierowane do uczniów klas drugich wykład i warsztaty z zakresu jakości mięsa drobiowego ,,Stawiam na drób”. Pomysłodawcą, organizatorem i koordynatorem powyższego projektu był Związek ,,Polskie Mięso”.
Godzinny wykład poprowadził szef kuchni pan Marcin Budynek oraz pani dietetyk, którzy przybliżyli uczniom aktualne informacje kulinarne a także żywieniowe dotyczące polskiego drobiu. Następnie w czasie półtoragodzinnych warsztatów pan Marcin Budynek i szefowie kuchni zapoznali młodzież z nowoczesnymi metodami obróbki mięsa drobiowego, omówił kompozycje smakowe i aranżacje potraw. Młodzież przygotowała sałatkę z wątróbką drobiową, tatar z gęsi, hamburgery z drobiem, mac and cheese, koszotto z piersią suprime, tagine z kurczakiem. Na koniec spotkania rozdano uczniom certyfikaty oraz upominki.