9 listopada 2018 roku w Centrum Kultury i Sportu w Pruszczu Gdańskim świętowano Beaujolais Nouveau, czyli Święto Wina, podczas którego można było spróbować młodego trunku z danego roku, powszechnie znanego pod nazwą beaujolais nouveau. Beaujolais nouveau to wino produkowane w bardzo urodzajnym, francuskim regionie Beaujolais. Powstaje tylko z jednej odmiany winogron - gamay, które są zbierane ręcznie. Wino jest produkowane w bardzo specyficzny sposób - proces uzyskiwania alkoholu polega na fermentacji wewnątrz całych winogron, bez ich zgniatania. W ten sposób zapobiega się powstawaniu charakterystycznego, wytrawnego smaku, którym charakteryzują się wina czerwone. Sommelierka Aleksandra Bieniecka-Hurka opowiedziała uczestnikom spotkania o tradycji Beaujolais Nouveau, o tym, jak należy sprawdzać smak wina, jak dobierać do go do potraw.
W stworzonej na potrzebę imprezy francuskiej restauracyjce z francuskim klimatem odbyła się degustacja Beaujolais Nouveau oraz francuskich przysmaków - pieczonych kasztanów, słodkich i wytrawnych ciastek francuskich, tartaletek..
W imprezie pomagały Weronika Chojnowska i Weronika Nowak z kl. 3l, które rozlewały wina, serwowały poczęstunek, a także wysłuchały wykładu, zdobywając cenną wiedzę sommelierską.
Na zakończenie spotkania wystąpiła nauczycielka języka francuskiego Ewa Rzeszotarska z zespołem.